Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
До українців старість приходить раніше, ніж до жителів Уганди

Середній вік настання старості та непрацездатності в світі становить 65 років.

Фото politeka.net.

До українців старість приходить раніше, ніж до жителів Уганди

Міжнародна команда вчених проаналізувала стан здоров’я жителів 195 країн і визначила: є місця, де люди почуваються старими вже після 45, і є сприятливі для довголіття держави, де вік бере своє після 76 років. Українці в цьому списку — на 179–му місці

Дослідження проводилося за 92 показниками: це стан зору і слуху, наявність гіпертонії, хвороби Паркінсона, деменції, діабету, онкології, вікових нейродегенеративних хвороб, недуг серця, судин, настання менопаузи і т. д.

З’ясувалося, що середній вік настання старості та непрацездатності в світі становить 65 років. Однак у різних країнах він значно відрізняється. Так, у Папуа-Новій Гвінеї старість настає в 45, а в Японії — в 76,1 року.

Перше місце Японія розділила зі Швейцарією. Далі йдуть Франція і Сінгапур, де життєве надвечір’я настає в 76, потім Кувейт, Південна Корея, Іспанія, Італія, Пуерто–Рико і Перу.

Грузія, яка вважається країною довгожителів, зайняла лише 163–тє місце в списку — старими тут стають вже до 60 років. Не набагато краще становище в Білорусі.

Грузія, яка вважається країною довгожителів, зайняла лише 163–тє місце в списку — старими тут стають вже до 60 років. Не набагато краще становище в Білорусі.

Дослідники встановили, що в Росії люди втрачають працездатність у 59,2 року (160–те місце), а в Україні старіють ще раніше — в 57,4 (179–те). Цей показник дуже відрізняється від розвинених країн, де вік бере своє не раніше 70 літ. Так, у Німеччині старими стають у 70,7 року, в Англії — в 71, у Швеції — в 73,3, в Португалії — в 73,7, в Ізраїлі — в 74 роки.

Показник настання старості в Україні поступається не лише розвиненим країнам. Наприклад, у Гондурасі люди старіють у 65,9 року, в Габоні — в 61,8, в Уганді — в 62,5, в Уругваї — в 66,6, в Сирії — в 63,5 року.

Згідно з дослідженням старечі недуги є у кожного другого жителя планети. Наприклад, у категорії «До настання старості» хвороби серця мають 4 % населення, після певної вікової межі — 31,3 %. Хронічні хвороби дихальних шляхів, діабет, онкозахворювання теж переважно виявляють у літніх людей.

Час настання старості залежить від рівня життя та стану охорони здоров’я, проте впливають також інші фактори: генетична схильність до довголіття, шкідливі звички, економічна нестабільність тощо.

Так, країною з найвищим рівнем життя і охорони здоров’я визнано Нову Зеландію, але за віком настання старості вона стоїть лише на 34–му місці: старість тут настає у 72,5 року. Данія, Нідерланди і Швеція, що входять за рівнем життя і охорони здоров’я до п’ятірки лідерів, займають — 33–тє, 27–ме і 10–те місця.

За повідомленням lenta.ua.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel