Питна чи вже непитна? - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 26.35 € 30.57
Питна чи вже непитна?

Фото hronika.info.

Питна чи вже непитна?

Сьогодні купівля води в пляшках тотожна придбанню пластикової тари. Однак є кілька таємниць, пов’язаних із цим матеріалом, про які не всі знають і навіть не здогадуються

1. Не використовуйте пластикові пляшки повторно

Вони можуть виділяти небезпечні хімікати. Тому важливо звернути увагу на символи в нижній частині тари — ​трикутники із числами стосуються типу пластику, з якого виготовлена ємність.

Пляшки, позначені «1» (ПЕТ або ПЕТФ), безпечні лише для разового використання. Бо в середовищі з киснем, якщо вони нагріваються або зазнають впливу сонячних променів, пластик починає виділяти токсичні речовини, які потім потрапляють у воду.

Щоб зберегти пластикові пляшки в хорошому стані, промийте їх теплою мильною водою, оцтом або антибактеріальною рідиною для полоскання рота.

Також варто уникати пляшок із цифрами «3» і «7» (ПВХ і ПК), оскільки вони виділяють небезпечні хімікати, які проникають у напої і у вас можуть викликати небезпечні захворювання.

Якщо хочете повторно використовувати пляшки, пам’ятайте, що вони повинні бути з поліетилену, які позначені «2» і «4», чи з поліпропілену із цифрою «5» і літерами ПП. Така тара є відносно безпечною, якщо застосовувати її для зберігання холодної води і завжди дезінфікувати.

2. Будьте обережними: бактерії!

Пластикові пляшки можуть стати їх справжнім розсадником. Рівень мікроорганізмів у них часто перевищує кількість, безпечну для нашого здоров’я. Не створюйте ідеальних умов для мікробів, тримаючи тару брудними руками, погано миючи її або залишаючи в ній воду за кімнатної температури.Щоб зберегти пластикові пляшки в хорошому стані, промийте їх теплою мильною водою, оцтом або антибактеріальною рідиною для полоскання рота.

Найбільший ризик для здоров’я, пов’язаний із повторним використанням такої тари, є мікробіологічним. Це пояснюється повсякденним погіршенням якості ємності: з’являється невеликий злам або тріщина в матеріалі, що стає ідеальним місцем для концентрації бактерій. Однак миття пляшки не дає жодної гарантії. Зрештою, ми все одно можемо поглинути токсини або навіть підхопити гепатит А.

За різними дослідженнями, найбільша кількість бактерій живе в горлечку. Не завжди можливо досягти ідеальної чистоти в цій частині тари. Отже, найбільш ефективним і безпечним варіантом є використання соломки.

3. Зверніть увагу на те, звідки походить вода у пляшках

Багато компаній зазначає на своїх товарах, що вона — ​із чудових гірських джерел. Однак вода часто ідентична тій, яка тече в нас вдома з крана. Важливо пам’ятати, що виробник зобов’язаний ретельно описувати її джерело.

Щоб уникнути різних проблем, краще купувати воду в скляних, а не пластикових пляшках.