Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Довгий родич гарбуза  й огіркові брат

Корисні навіть для шкіри

Фото svoimi-rykami.ru

Довгий родич гарбуза й огіркові брат

Досить уже їм вилежувати боки на грядках! Літньої пори легкі й водночас поживні страви з молодих кабачків — саме те, що потрібно! Адже вони прості в приготуванні, відмінно комбінуються і чудово смакують, збагачуючи організм магнієм (мікроелементом гарного настрою), калієм і залізом. Цей овоч корисний для роботи шлунково-кишкового тракту, серця, судин і печінки, а також для стану шкіри

Кабачки по-сербськи

Це швидкий спосіб приготувати улюблений продукт по–новому. Тушковані в сметані кабачки виходять дуже ніжними і соковитими 

 

 Інгредієнти: 800 г кабачків, 1 скл. сметани, 1 яйце, 1 ст. л. пшеничного борошна, 3 ст. л. олії, сіль, паприка та чорний перець (мелений) — за смаком, пучок кропу, 100 мл води, 2 зубки часнику, 0,5 ч. л. орегано, 0,5 ч. л. сушеного базиліку.

Приготування. В піалі змішайте олію із сухими травами, паприкою, сіллю і перцем. Кабачки наріжте товстими півкільцями, складіть у пакет, туди ж вилийте ароматну олію, струсіть. Викладіть їх на деко, запікайте 15 хвилин при 200 градусах. Сметану змішайте з дрібно посіченим кропом, подрібненим часником. Додайте яйце, борошно, влийте воду. Запечені кабачки викладіть у глибоку сковороду, залийте сметанним соусом, посоліть до смаку. Доведіть до кипіння, періодично помішуючи. Зніміть з вогню і подавайте. Ця страва — з тих, де температура частування на смак не впливає. Вона годиться і на закуску, і на гарнір до курятини чи котлет.

До речі

  • Якщо кабачки молоді, зчищати шкірку і видаляти насіння не обов’язково. З перезрілими потрібно зробити і одне, й друге, а м’якоть нарізати великими кубиками.
  • Радимо не замінювати попереднє запікання в духовці звичайним обсмажуванням. У духовці кабачки підсохнуть зовні, збережуть форму, а на сковороді ризикуєте отримати однорідну, хоч і смачну масу.
  • Жирність сметани для страви не принципова, підійде і 10%. Можна навіть замінити її на густий йогурт без добавок.

Цукіні з грибами

Страва відмінно смакуватиме з рисовим гарніром і салатом з дайкона

 

 Інгредієнти: 0,5 кг цукіні, 300 г печериць, 1 перець солодкий, зелена цибуля, мелений імбир, мелений перець чилі, соєвий соус, олія для смаження.

Приготування. Гриби порізати пластинками, цукіні — кубиками. Олію розігріти й обсмажити гриби та цукіні на сильному вогні при постійному помішуванні 2–3 хвилини, зменшити вогонь до середнього і тушкувати 5 хвилин. Тоді додати порізаний соломкою перець, спеції та соєвий соус. Перемішати і готувати ще 5 хвилин. Окремо відварити рис. Цукіні з грибами викласти поверх рису, притрусити зеленою цибулею.

Рулетики з моцарелою 

Чудова закуска і на будень, і до святкового столу

 

 Інгредієнти: 4 молоді кабачки, 120 г сиру «Моцарела», 3 ст. л. густого майонезного соусу (з часником), 2 ст. л. кунжуту, сіль (дрібна) за смаком, оливкова олія, шпажки (зубочистки).

Приготування. Кабачки наріжте вздовж довгими пластинами завтовшки 3 мм, викладіть їх на злегка змащене оливковою олією деко, помажте кожну пластину зверху оливковою олією, присоліть і запечіть у духовці (в режимі гриль) при температурі 200–220°C протягом 10 хвилин. Стежте, щоб кабачки не підгоріли і не засохли, вони мають зостатися світлими. Акуратно, підважуючи великим ножем, викладайте смужки на дошку присоленою стороною доверху. Розріжте сир на брусочки відповідно до ширини кабачкових пластин і викладіть по шматку на кожну пластину, згорніть рулетиками і закріпіть шпажками. Полийте готові рулетики соусом, посипте зверху просмаженим на сухій пательні кунжутом.

Мафіни з молодих кабачків

Така випічка — прекрасна закуска, непоганий перекус в обідню перерву чи в дорозі

 

 Інгредієнти: 2 ст. л. вівсяних висівок, 1 яйце, 300 г м'якоті кабачка, 2 ст. л. молока, 1 г розпушувача для тіста або соди, сіль за смаком.

Приготування. Кабачки помити, зрізати шкірку і натерти на дрібній тертці. Окремо збити міксером до пишної піни яйце, додати сіль, висівки, молоко, кабачки і розпушувач. Усе перемішати і викласти у формочки для мафінів. Випікати в попередньо розігрітій духовці 25–30 хвилин за температури 180 градусів.

Кабачковий соус

Він відмінно доповнить смак картоплі фрі, м'яса, овочевих страв

 

 Інгредієнти: 1 середній кабачок, 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. соєвого соусу, 1 подрібнений зубчик часнику, 250 мл йогурту або густої сметани, сіль та перець — за смаком.

Приготування. Кабачок помийте і наріжте кубиками, залийте водою, поставте на вогонь, доведіть до кипіння і проваріть 5 хвилин. Потому зніміть з плити, злийте воду. Коли кабачки трохи схолонуть, перекладіть їх у блендер разом із часником, сіллю та цукром і подрібніть. Заправте кабачкове пюре йогуртом без добавок або сметаною і поставте соус у холодильник хоча б на годину.

Кабачкова запіканка із фаршем і помідорами

Ситна й ароматна літня страва сподобається всій родині

 

 Інгредієнти: 1,5 кг кабачків, 0,5 кг фаршу, 2–3 цибулини, 2 ст. л. томатної пасти, 4 яйця, 200 мл сметани, 100 г твердого сиру, 3–4 помідори, сіль, перець, олія.

Приготування. Цибулю почистити й порізати кубиками, обсмажити на олії до прозорості. Потому додати фарш і смажити все разом хвилин 10–15, тоді вкинути томатну пасту. Посолити, поперчити, потушкувати ще 2–3 хвилини. Кабачки помити, почистити, натерти на крупній тертці, посолити і відтиснути сік. Помідори нарізати кружальцями. Яйця збити зі сметаною, посолити, поперчити до смаку. На дно форми, змащеної олією, викласти половину кабачків, на них — смажений фарш із цибулею, далі — другу половину кабачків, зверху — кружальця помідорів. Залити збитими яйцями та сметаною, посипати тертим сиром і поставити в прогріту до 180 градусів духовку. Запікати 30–35 хвилин. Подавати до столу, розрізавши на порційні шматки.

Кабачки, мариновані по-корейськи

Не уявляєте свого меню без гострих страв? Тоді цей рецепт — для вас

 

 Інгредієнти: 3 невеликі молоді кабачки, 2 морквини, 1 великий або 2 менші болгарські перці, пів стручка чилі, 3–4 зубочки часнику, 2 цибулини, 1 ст. л. цукру, 50 г кунжуту, 1 ст. л. паприки, 0,5 ч. л. чорного перцю, 50 мл соєвого соусу, 50 мл оцту, сіль та зелень — до смаку.

Приготування. Кабачки вимити і нарізати півкільцями завтовшки 2–3 мм, посолити й залишити на 30–40 хвилин, щоб пустили сік. Моркву натерти на «корейській» тертці. Болгарський перець і цибулю нарізати соломкою й обсмажити в 2–3 ложках олії на малому вогні. Тонесенькими кружальцями покраяти гострий перець, почистивши від насінин. Із кабачків злити сік і перекласти їх у глибоку ємність, додати терту моркву, нарізаний перець чилі та пасеровані овочі. Всипати спеції, акуратно вимішати і настоювати в холодильнику 4–5 годин. Перед подачею на стіл посипати дрібно посіченою зеленню.

Telegram Channel