Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Від нас залежить,  скільки накує зозуля..

Звичайний сміх знижує рівень гормона стресу — кортизолу — не гірше ліків.

Фото telegraf.com.ua.

Від нас залежить, скільки накує зозуля..

Кажуть, ніхто не знає, скільки йому Богом відпущено літ. Однак, часто у такий спосіб ми виправдовуємо свої лінощі й байдужість, безвідповідальне ставлення до здоров’я. Покладатися лише на добрі гени медики не радять. Не можна скидати з рахунку і цілий ряд інших факторів

Шанси на щасливе довголіття підвищують:

Регулярна фізична активність

Недавнє дослідження, проведене американським Національним інститутом раку, довело, що рухливі люди додають у середньому 4,5 року до тривалості життя. Нормальна маса тіла, позитивні емоції, гормональний баланс, поліпшення пам’яті, зміцнення кісток, зниження рівня холестерину і нормалізація травлення — все це забезпечують фізичні навантаження.

Духовна «пожива»

Науковцi, релiгiєзнавцi, медики всього свiту вже давно наводять факти, що пiдтверджують оздоровчу силу молитви й вiри в Бога. Згiдно з новими даними, котрi надали норвезькi вчені, iснує чiткий зв'язок мiж часом, проведеним у храмi, та регуляцiєю показникiв артерiального тиску. Заглиблення у молитву, як і медитація, допомагає легше виходити зі стресів, зберігати душевну рівновагу.

Контроль за масою тіла

Вчені з Університету Алабами стверджують, що надмірна вага може скоротити життя на 3 роки. Надлишок жиру в організмі підвищує ризик розвитку діабету, хвороб серця, інсульту, апное уві сні, раку товстої кишки та інших захворювань.

Люди, які їдять щодня хоча б по 60 грамів овочів, мають шанс прожити в середньому на 2 роки довше. 

Позитивне мислення

Експеримент Єльського університету серед літніх людей показав, що оптимісти прожили в середньому на 7 років довше, ніж ті, хто звик нарікати на життя. Позитивне мислення дає змогу мозку довше залишатися молодим, сприятливо впливає на пам’ять, допомагає уникнути депресії і навіть бореться з хворобою Альцгеймера. Звичайний сміх знижує рівень гормона стресу — кортизолу — не гірше ліків.

Сирі овочі

Люди, які їдять щодня хоча б по 60 грамів овочів, мають шанс прожити в середньому на 2 роки довше. Бажано частіше споживати їх сирими, радять медики. Страви з продуктів рослинного походження допомагають почуватися легко, але й водночас бути повними енергії та сил.

Більше горіхів у раціоні

Учені з Університету Лома Лінда довели, що ті, хто їсть горіхи п'ять днів на тиждень, живуть в середньому на 2,9 року довше. Ці плоди знижують ризик високого артеріального тиску, нормалізують пульс і є корисними при діабеті. Крім того, високий вміст в горіхах білка і жиру дає відчуття ситості, що сприяє схудненню.

Достатньо пити

Це дуже важливо, особливо у спеку. Однак змушувати себе вживати 3 літра рідини не варто. Чиста, якісна вода корисна для здоров'я, але пити її потрібно тоді, коли хочеться.

Гігієна порожнини рота

Гнильні бактерії, що накопичуються на зубах, язику і яснах, збільшують ризик серцево–судинних захворювань, інсульту, діабету і навіть аутоімунних захворювань, таких як ревматоїдний артрит. Регулярне чищення зубів, догляд за ротовою порожниною може додати 6,4 року життя, доводить доктор медичних наук Майкл Ройз із клініки Клівленда.

Не сидяча робота

Під час сидіння кровообіг сповільнюється, спалюється менше калорій, обмін речовин погіршується. Тому потрібно чергувати види занять. Дослідження доводять, що скорочення часу, проведеного за столом, до трьох годин на день може збільшити тривалість життя на два роки.

Приязні стосунки

Проведене в Австралії опитування людей поважного віку показало, що наявність широкого кола спілкування допомагає продовжити життя приблизно на 7 років. Добрі, приємні стосунки збільшують виробництво окситоцину — гормона щастя, що позитивно впливає на організм.

Періодичне голодування

Дослідження вчених Університету Південної Каліфорнії показало, що відмова від їжі на 2—4 дні допомагає оновити імунну систему. У дні без прийому їжі організм починає використовувати власні запаси глюкози, жиру і кетонів, а також руйнувати велику кількість лейкоцитів. А їх втрата сприяє відновленню клітин імунної системи. Тривале голодування також знижує рівень гормонів, які пов’язані зі старінням, виникненням і прогресуванням пухлин, у тому числі й раку.

Сон у темряві

Японські вчені протягом 2 років спостерігали за сном літніх людей. З’ясувалося, що у тих, хто спав не в повній темряві, частіше проявлялися тривожність і страхи. Професор Кендзі Обаясі припустив, що навіть слабке світло може порушувати роботу внутрішнього біологічного годинника і негативно позначатися на секреції гормона мелатоніну, який виробляється в темряві. А це може згубно впливати на психіку і викликати депресію. Вчений радить повісити в спальні щільні штори і вимикати всі прилади, на яких є світлові індикатори.

Прибирання без «хімії»

Вчені з норвезького Бергенського університету проаналізували дані більш ніж 6 000 осіб, які протягом 20 років брали участь в обстеженні дихальних шляхів. У тих, хто вдома регулярно використовував засоби побутової хімії, стан легенів відчутно погіршувався. Також частіше виникала астма. Тому вчені радять менше користуватися хімічними мийними засобами.

Оксана КРАВЧЕНКО.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel