Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Йдете на пляж —  не пийте чаю  із звіробою

Маєте дотримуватися порад, щоб «сонячні поцілунки» не були болючими.

Фото 24tv.ua.

Йдете на пляж — не пийте чаю із звіробою

«Наче й недовго засмагали, а на шкірі — болючі опіки», — скаржаться, буває, відпочивальники. Навіть якщо сонячні ванни приймали не у спекотний полудень, таке трапляється

Причина — фототоксична реакція організму, яка виникає, коли поєднується вплив ультрафіолету і фотосинсебілізувальних речовин. Вони містяться у багатьох продуктах, косметично–парфумерних засобах і в деяких медичних препаратах. Сонячні промені призводять до збудження електронів молекул згаданих речовин, внаслідок чого розвивається активна запальна реакція, що клінічно виглядає як сонячний опік.

Причина — фототоксична реакція організму, яка виникає, коли поєднується вплив ультрафіолету і фотосинсебілізувальних речовин.

Тому якщо ви приймаєте ліки, то повинні зважати на те, що антимікробні сульфаніламіди, деякі антибіотики, препарати з дьогтем, оральні контрацептиви при відпочинку на пляжі зроблять «сонячні поцілунки» дуже болючими. Подібну дію можуть спричинити продукти, що містять так звані фурокумарини: наприклад, корінь петрушки, кріп, морква, зелена цибуля, інжир, грейпфрут та інші цитрусові. А серед лікарських рослин опіки найчастіше провокує звіробій.

Фототоксична реакція розвивається дуже швидко, упродовж кількох годин, але лише на ділянках шкіри, що були відкриті. Це найчастіше болючі червоні плями. А ось алергічна реакція може з’явитися через 24—72 години. І тоді навіть на ділянках шкіри, що не піддавалися інтенсивному впливу сонячних променів, виникає почервоніння, кропив'янка, дерматит.

Telegram Channel