Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
І на Рівненщині перемогли «Слуги народу»

Волинь-нова

І на Рівненщині перемогли «Слуги народу»

На позачергових виборах до Верховної Ради України такий результат у 4 із 5 мажоритарних округів області. Тож нардепами від цієї політичної сили, за попередніми підрахунками, стали Олександр Ковальчук, Роман Іванісов, Олександр Аліксійчук, Сергій Литвиненко. Здобув мандат і самовисуванець Віктор М’ялик

ЦВК опрацювала 100 відсотків голосів у 152–му виборчому окрузі з центром у місті Рівне. Тут партія «Слуга народу» набрала 38,40%, за неї віддали голоси 30 452 виборці. Майже однакові результати отримали партії «Голос» та «Європейська солідарність» — відповідно 10 134 і 10 086. Четверте місце — у партії «Батьківщина» — 8,11. «Сила і честь» — 5–та.

За даними громадянської мережі ОПОРА, менше половини виборців на Рівненщині прийшли на дільниці. Вже традиційно активнішими були мешканці сіл і селищ, пасивнішими — жителі Рівного, Вараша, Дубна, Сарн, Здолбунова та інших міст.

Під час цієї виборчої кампанії у головному управлінні Національної поліції в Рівненській області було зареєструвано 169 фактів, пов’язаних із порушенням виборчого законодавства. За результатами перевірок складено 48 адмінпротоколів, а за сімома фактами відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. У неділю правоохоронці забезпечували порядок на кожній виборчій дільниці області.

За результатами перевірки встановлено, що членів кількох дільничних виборчих комісій схиляли діяти в інтересах конкретного кандидата в нардепи.

Зокрема, до поліції надійшли заяви від трьох кандидатів у народні депутати України про те, що їм стало відомо про можливе порушення виборчого законодавства на території Демидівського району. За результатами перевірки встановлено, що членів кількох дільничних виборчих комісій схиляли діяти в інтересах конкретного кандидата в нардепи. За цим фактом відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання здійсненню виборчого права).

Крім того, в Рівному до поліції звернулася голова дільничної виборчої комісії і повідомила, що один із виборців намагається винести бюлетень із приміщення ДВК. Правопорушником виявився 42–річний рівнянин. За фактом замаху на викрадення виборчого бюлетеня розпочато досудове розслідування за частиною 3 статті 15, частицною 1 статті 158-1 Кримінального кодексу України.

Було і таке: на виборчій дільниці у селі Масевичі виборець прийшов на дільницю без паспорта громадянина України. У комісії йому повідомили, що не зможуть видати бюлетені без документа, і попросили повернутися з паспортом, аби мати змогу проголосувати. Через деякий час чоловік з’явився на дільницю, маючи з собою військовий квиток. Пояснив, що основний документ не зміг знайти. Члени виборчої комісії видали бюлетені, і він проголосував.

А на виборчій дільниці у селі Ступно громадянці видали бюлетені без пред’явлення відповідного документа. Спостерігачці від ОПОРИ членкиня виборчої комісії пояснила: «Це — моя сусідка, моя родичка. Вона прийшла без паспорта. Оскільки я її добре знаю, то довіряю».

Валентин СТАВСЬКИЙ.

 

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel