Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Виборчий округ №20: І без дебатів на горохівському стадіоні Рубльов відправив «на пенсію» Мартиняка

Хоча результат переконливий, виборча кампанїя В'ячеславу Рубльову далась не легко!

Волинь-нова

Виборчий округ №20: І без дебатів на горохівському стадіоні Рубльов відправив «на пенсію» Мартиняка

Це політичне протистояння було найбільш цікавим і драматичним на Волині: з одного боку – бізнесмен, народний депутат двох скликань Сергій Мартиняк, з другого – колишній «укропівець», а нині висуванець від «Слуги народу» Вячеслав Рубльов (на фото). Представник президентської політсили навіть викликав опонента на словесний поєдинок (звісно, за чинною модою на футбольне поле), щоправда, той не прийшов. Між іншим, до цих парламентських перегонів вважалося, що «горохівський» округ закріплений за засновником агропромислової групи «Пан Курчак», як земля за колгоспом, але цьогорічні вибори пройшли під зеленими прапорами

«Ми голосували за молодих!» — приблизно так у день виборів нам здебільшого відповідали наші співрозмовники на дільницях у Луцькому, Турійському, Горохівському районах та у Локачах. З огляду на це перемога на окрузі «Слуги народу» була прогнозованою. Втім, інтрига щодо мажоритарника все ж залишалася. Адже воду тут трохи скаламутила очільниця Княгининівської громади, колишній член укропівської команди Олена Твердохліб. Вона висунула свою кандидатуру – й відразу поповзли чутки, що політикиня планує відібрати голоси у Вячеслава Рубльова. Щоправда, цю інформацію претендентка на депутатське крісло категорично заперечувала. Ми зустрілися з нею на виборчій дільниці. «Я хочу отримати місце чинного депутата – це єдина моя мотивація. Були розмови, що я – технічний кандидат Мартиняка, тому поїхала в Турійськ побачити вживу того політика... Сьогодні вважаю, що він не гідний звання народного депутата», – зазначила Олена Твердохліб.

Цікаво, за яку партію голосувала кандидатка.

 Під час інтерв’ю до жінки декілька разів підходили односельці, щоб побажати успіху. Вона ж заявила, що завдяки такій підтримці впевнена у перемозі. Їй справді вдалося отримати абсолютну більшість голосів, але тільки в рідному Княгининку (Твердохліб – 474, Рубльов – 168).

Жителі села голосували у приміщенні сільради на другому поверсі, а пандус тут споруджено тільки на першому. Для декого це стало справжнім випробуванням. Пенсіонерка Світлана Ткачук, яка приїхала на візку, зуміла піднятися на дільницю. Втім, каже, що її колежанка з хворими ногами від цієї ідеї відмовилася.

Пані Світлана приїхала на дільницю з внуком. 

  А от засновнику народної хорової капели «Посвіт», члену товариства політичних в’язнів та репресованих Ростиславові Кушніруку поважний вік не завадив зробити свій вибір. Він заявив, що підтримав націоналістичні ідеї, за які свого часу натерпівся лиха. До речі, він єдиний із десятків опитаних зізнався, що обрав «правих». Більшість визначала свої політичні симпатії фразою «за мир і зміни на краще».

— Я тут, бо для мене важливою є підтримка демократії у всьому світі та Україні зокрема, — наголосив довгостроковий спостерігач ОБСЄ Роджер Браєнт. 

Священник Микола Супоровський із Купичева Турійського району прийшов голосувати разом із дружиною. Чоловік каже, що найгірше в цих виборах те, що вони розділили селян.

«Цілі родини, сусіди між собою сваряться... Я думаю, якщо людина має певні політичні переконання – це не має бути приводом для чвар, усе повинно відбуватися в дусі християнської любові», – зазначив отець Миколай.

Священник голосував за тих, «хто дбатиме про людей».

Політична напруга відчувалася і в Зеленому Горохівського району, адже у другому турі президентських перегонів обидва кандидати набрали майже однакову кількість голосів. Місцева мешканка Надія Поченюк заявила, що голосувала проти корупції та олігархату. Вона сподівається, що нова влада зможе суттєво підняти соціальні стандарти.

«Я вже десяті вибори поспіль працюю на цій дільниці. Зеленці завжди дуже відповідально ставляться до голосування, приходять сім’ями, і навіть цьогорічні жнива не надто знизили явку», – розповів голова місцевої ДВК Микола Ростанюк.

В Зеленому виборчі дільниці – в зелених кольорах.  

 А от у Берестечку заступниця голови дільничної комісії Ольга Дідик сподівалася на більшу активність містян, адже на вечір тут проголосувало трохи більше 50 відсотків. Утім, вибори відбулися без ексцесів, як і, зрештою, скрізь, де нам вдалося побувати.

Протягом дня одночасно з нами на дільницях 20-го округу працювали спостерігачі ОБСЄ. У Княгининку Луцького району ми зустріли двох представників цієї організації з Великобританії та Польщі. Вони не мали права розповідати про виявлені порушення, але похвалили волинську природу та пояснили свою мотивацію приїхати сюди.

«Я тут, бо для мене важливою є підтримка демократії у всьому світі та Україні зокрема», — наголосив довгостроковий спостерігач за виборами бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Роджер Браєнт.

Спостерігачі ОБСЄ зачаровані волинськими краєвидами.

 Як бачимо, незважаючи на дрібні порушення, суттєвих претензій до українських виборів не озвучили ні вітчизняні, ні іноземні спостерігачі. Виборці 20-го округу віддали беззаперечну перевагу «зеленим»: політична партія «Слуга народу» набрала тут 40,67% голосів. Суттєво від лідера перегонів відстала ВО «Батьківщина» (15,49%), третє місце — за «Радикальною партією Олега Ляшка» (9,25%), яка цього року не потрапила до парламенту. Далі йдуть «Європейська солідарність» (7,29%), «Голос» (5,97%) та «Українська стратегія Гройсмана» (5,23%).

В одномандатному виборчому окрузі переміг Вячеслав Рубльов. За нього проголосували 36093 виборці (42,14%). Сергій Мартиняк набрав 20,73%, Андрій Козюра – 14,13%, Олена Твердохліб — 6,49%...

Участь у виборах в окрузі №20 взяли 87487 виборців із 156983, внесених у списки для голосування (явка – 55,73%).

 

 

Telegram Channel