Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Від липневої спеки корови в Липному ховаються у ставок

Фото Назара ГАРБАРЧУКА.

Від липневої спеки корови в Липному ховаються у ставок

А пасуть худобу двоє маленьких дітлахів

Таку картину нам довелося спостерігати під час відрядження на околиці села Липне Ківерцівського району. Дівчинка Олександра й хлопчик Максимко з двома собаками допомагали своїм мамам пасти череду з 19 голів. Щоб врятуватися від спекотної погоди кілька корів залізли у воду. Як сказала маленька пастушка Сашенька, тварини також люблять купатися.

Кость ГАРБАРЧУК.

 

Лохини з чорницями не сплутаєш

Звичайно, за умови, коли дешевшу ягоду продавець не домішає «інкогніто» — так, що покупець зразу й не помітить

 

 Дорогою зі Світязя зазвичай ми з дочкою купуємо лохини. Ягоди дорогі — лоточок, а це не більш як пів кілограма, коштує 110—120 гривень. Та без них не вертаємося, бо ж то стільки начиталися і начулися про їхні цілющі властивості. Навіть якщо не говорити про безліч мікроелементів, то це просто надзвичайна смакота.

І цього літа, зупинивши автомобіль при дорозі десь у районі урочища Венське, підійшли до продавця з його продукцією на узбіччі. Чоловік прихвалював: мовляв, ягоди свіжі — одна в одну. Справді у прозорому лоточку лохини мали гарний вигляд. І на смак сподобалися, коли вже вдома спробували. Ось тільки наступного дня, насипавши в тарілочку ягід, побачили, що поміж крупною лохиною є і… чорниці. Їх візуально не сплутаєш, бо різні за розміром, а тим більш — на смак. Ось так, виявляється, продавець схитрував. І знав, заради чого це робить: лохини мінімум утричі дорожчі за чорниці. Розрахунок на те, що покупець не пересипає ягід і не може відразу помітити цей обман. Сподіваюся, серед усіх продавців такий хитрун був один, але тінь, як мовиться, кинув і на інших, хто в шацькому краї торгує ягодами. І тепер уже й сама буду додивлятися, чи «не розводять» мене, й іншим пораджу не забувати принцип «довіряй, але перевіряй».

Катерина ЗУБЧУК.

 

Коли важливі і десять копійок

Супермаркети поступово витіснили з нашого життя і ринки, і магазинчики біля будинків. Черги там — звична річ. Треба запасатися терпінням, бо це трішки емоційно, але зручно

У будні потік покупців значно менший, ніж у вихідні чи передсвяткові. Одних людей дратує навіть маленька черга, інші — навпаки, ставляться до цього з розумінням і навіть поступаються місцем.

…Переді мною стояв у черзі чоловік поважного віку, корзина якого була щедро набита різними смаколиками. Я собі міркувала, скільки часу займе, поки все порахують, і поглядала на годинник: хоч як би не втік мій автобус. Він це помітив і, ввічливо забираючи свою корзинку, сказав: «Вас швидше відпустять». Я подякувала і, коли касирка запитала, чи немає у мене десять копійок, ще нишпорячи у гаманці, побачила, як мій сусід–покупець дає золотисту монету. Касирка усміхнулася і звернулася до нас обох: «Добре, коли чужі люди можуть виручити».

Я знайшла в себе ті гроші, але це якраз той випадок, коли і десять копійок надзвичайно важливі, бо вони свідчать про людську щирість та підтримку.

Власта КРИМСЬКА.

 

Капцем їх, негідників, капцем!

«Усе було б добре, якби не комарі. Спасу від них не мали ніде: ні в кімнаті, ні на пляжі», — почула від колеги, яка повернулася із санаторію «Пролісок», що в селі Грем’яче Ківерцівського району

Нарікають на них і відпочивальники на Світязі: «Кусають, кляті, навіть у воді». Страждають від летючих кровопивців і лучани, котрі залишилися в місті. Вони атакують їх у парку, на пляжі й навіть у квартирах. Цьогоріч їх розплодилось особливо багато. Тож люди звернулися по допомогу до місцевої влади — зареєстрували петицію з проханням провести обробку засобами, які знищують комарів у місцях масового відпочинку.

Містяни ж борються з ними хто як може. Найчастіше — хімікатами. Тож вирушила за ними й собі. Вислухавши прохання «дати щось проти комарів», симпатична аптекарка співчутливо усміхнулася і сказала: «Нема. Усе розібрали». Мовляв, ніхто ж не думав, що цього року буде такий великий попит. Торік же не було. Засоби для боротьби з комахами лежали на прилавках.

Але минулого року не було і такої навали «летючих розбійників». Ентомологи пояснюють це погодними умовами: дощі та спека спровокували нашестя кровопивців. А щоб захиститися, радять купувати ті ж дезінсекційні засоби або фумігатори — спеціальні пристрої для боротьби з комарами. Вставиш такий прилад у розетку — і живеш спокійно. Комахи від них втрачають рівновагу і падають на підлогу. А якщо якийсь оживе, то вже здоров’я кусати не матиме. Але і їх зараз знайти складно. Тож залишається перевірений засіб: беріть у руки капця — і капцем, капцем їх.

Євгенія СОМОВА.

 

Одним війна, іншим — гулянка до ранку 

Ніч перед виборами була безсонною не тільки для кандидатів у депутати, минулої неділі мешканці нашої луцької багатоповерхівки прокинулися від канонади. Спросоння здалося, що бабахкало під будинком. Але визирнувши у вікно, зрозуміли: гатили під рестораном «MOYO». Саме звідси весела компанія запускала салюти. Кожен залп супроводжувався криками «Ура!». Здавалося, купа дикунів йде в атаку.

Судячи з вигуків, молодь відзначала день народження якоїсь Каті чи, як її називали на закордонний манер, Кетті. Адже після салюту компанія перебазувалася на тротуар до облспоживспілки і під вікнами нашої багатоповерхівки виклала англійською запаленими свічками напис: Кетті — найкраща. Можливо, це й так, але чому б іменинниці було не нагадати своїм друзям, що пора пізня, о третій годині ночі нормальні люди відпочивають і, можливо, у будинку є й ті, для яких салюти асоціюються з війною. Зрештою, в місті уже 5 років діє заборона на використання піротехнічних засобів. Про це мала б знати і нагадувати своїм гостям адміністрація ресторану. І доблесна поліція мала б почути таку канонаду.

Ольга ЖУРАВСЬКА.

 

26 липня

Сонце (схід — 5.36, захід — 21.12, тривалість дня — 15.36).

Місяць у Тельці. 23–24 дні Місяця.

Іменинники: Маркіян, Антон, Степан.

27 липня

Сонце (схід — 5.38, захід — 21.11, тривалість дня — 15.33).

Місяць у Тельці, Близнятах. 24–25 дні Місяця.

Іменинники: Петро, Федір, Йосип.

28 липня

Сонце (схід — 5.39, захід — 21.10, тривалість дня — 15.29).

Місяць у Близнятах. 25–26 дні Місяця.

Іменинники: Володимир, Василь, Юлія.

29 липня

Сонце (схід — 5.41, захід — 21.08, тривалість дня — 15.25).

Місяць у Близнятах. 26–27 дні Місяця.

Іменинники: Павло, Валентина, Юлія, Уляна.

30 липня

Сонце (схід — 5.42, захід — 21.07, тривалість дня — 15.23).

Місяць у Раці. 27–28 дні Місяця.

Іменинники: Марина, Маргарита, Леонід, Лазар.

 

Нас літо приголомшить грозами...

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Алли Адамської, 26 липня — мінлива хмарність, удень місцями короткочасний дощ, гроза, град. Вітер північний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 10—15 градусів тепла, вдень — 20—25 вище нуля. 27–го — мінлива хмарність, місцями короткочасний дощ, гроза, град. Вітер північно-східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — плюс 10—15 гра­­дусів, вдень — 20—25 із позначкою «плюс».

28–29 липня — мінлива хмарність, місцями короткочасний дощ, гроза. Вітер північно–західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 10—15 градусів тепла, вдень — 22—27 вище нуля. 30–го — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 10—15 градусів тепла, вдень — 21—26 із позначкою «плюс».

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 26 липня було 1963 року — плюс 34, найхолодніше — 1990–го — 8 градусів вище нуля.

Температура води в річці Стир та озері Світязь — 20 градусів тепла.

У Рівному 26–27липня — дощі, грози. Температура повітря — плюс 16—26. 28–го — дрібний дощ, 18—24 градуси вище нуля.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel