Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Виборчий округ №23:  Кожен другий голосував  за Ірину Констанкевич,  а кожен третій — за «кота в мішку»

Ірина Констанкевич: «Полісся, якому Бог дав багату природу, маємо зробити багатим краєм».

Фото imc.net.ua.

Виборчий округ №23: Кожен другий голосував за Ірину Констанкевич, а кожен третій — за «кота в мішку»

У 23-му окрузі — а це чотири райони Волині: Ківерцівський, Маневицький, Любешівський та Камінь-Каширський — ми побували на дільницях у кількох селах. Результат перегонів передбачуваний та прогнозований. Мандат довіри отримала партія «Слуга народу». Серед кандидатів-мажоритарників — чинний нардеп Ірина Констанкевич виграла бій у сімох претендентів-чоловіків. Щоправда, один із них, Дмитро Махортов, переміг на дільниці… у Маневицькій колонії

«Спершу треба урожай зібрати, а тоді — голосувати»

Недільного ранку біля села Берестяне Ківерцівського району ми побачили, як старенький ще радянський комбайн молотить пшеницю, а на полі кілька людей згрібають зерно на плівку. Зупинилися біля них і поцікавилися, чи підуть селяни на вибори.

— Спершу треба урожай зібрати, — пояснив чоловік, який назвався Миколою, — поки сонячна погода, то у нас жнива. Щодо виборів, то з’їсть цього молодого президента Порошенкова банда. Чого Порошенко жодного регіонала не посадив? Свого кума поставив Генеральним прокурором, а той нікого не зачепив. Хто в цьому винен? У мене 43 роки стажу, а маю мінімальну пенсію. Хіба це справедливо? Не перебивайте нам молотити, бо треба ще встигнути проголосувати! — сердито гукнув Микола.

А вкритий пилюкою та половою комбайнер Михайло пожартував:

— Якби знав, що будуть фотографувати, то одягнув би галстук та білу сорочку.

У Берестяному дільниця розташована у школі. Голова ДВК Олександр Федоришин розповідає, що в них у списках 640 жителів, із них 54 — люди поважного віку, які голосують вдома.

Чекаючи виборців, ми розговорилися з Олександром, який потрапив у третю хвилю мобілізації в оперативно–бойову комендатуру Луцького прикордонного загону. Згодом підписав контракт і пішов служити у Збройні сили України старшим механіком–водієм і гранатометником. Чоловік називає «гарячі» точки, де йому довелося воювати: Курахове, Красногорівка, Мар’їнка.

Звичайно, сподіваємося на нову владу, яку нині обираємо, але й самим українцям не треба бути байдужими.

— Звільнився, їздив за кордон, повернувся, поки безробітний. Із дружиною виховуємо двох доньок, — продовжує пан Олександр. — Дуже важко адаптуватися до цивільного життя. Хлопці на фронті — це як родина. Там війна, а тут люди сидять у барах каву чи горілку п’ють.

Поки ми розмовляли, на вибори прийшов Олег Шульгач із дружиною та сином Максимом.

— Знову сподіваємося на покращення життя, треба приділити увагу жителям сіл, — ділиться надією Ірина Шульгач. — Може, нарешті виберемо порядних людей у Верховну Раду, які ухвалюватимуть нові закони.

«Не хочу, щоб у майбутньому мої діти їхали за кордон на заробітки»

Село Липне Ківерцівського району жартома називають «маленьким Китаєм». Як мені розповідали, у них традиційно великі багатодітні сім’ї. У списках — 1232 жителі. На вході до виборчої дільниці нас зустрічає поліцейська Валентина, яка розповідає, що процес волевиявлення відбувається спокійно та мирно.

Колишній голова, а тепер виконувач обов’язків старости Липненського старостинського округу Цуманської об’єднаної територіальної громади Юрій Мазнюк голосувати прийшов із маленьким сином.

— Кожні вибори — це сподівання на якісні зміни. У селі багато молоді, але вони працюють у Польщі та інших країнах, бо у нас немає роботи та мізерні зарплати. Потрібно тут будувати європейське життя. У мене четверо дітей, і я не хочу, щоб у майбутньому вони їхали за кордон на заробітки. Звичайно, сподіваємося на нову владу, яку нині обираємо, але й самим українцям не треба бути байдужими.

У Липному ми поспілкувалися з

85–річним Іваном Сорокою, який попри поважний вік сам прийшов на дільницю. Цього чоловіка називають найстарішим дзвонарем України. Іван Юхимович довго й уважно читав обидва бюлетені, а коли проголосував, то розповів, що вірить у нових депутатів, які краще дбатимуть за державу, тому він — за патріотів. За його словами, у церкві вже буває рідко, бо не має сил, пережив інсульт і довго лікувався. Але власними ногами таки добрався до школи, щоб виконати громадянський обов’язок та поспілкуватися з односельчанами.

«Ми переживали, чи прийдуть люди»

Найбільше виборців застали на дільниці в селі Красноволя Маневицького району, яке першим на Волині перейшло у Православну церкву України. Якраз закінчилася служба, й парафіяни дружно прийшли на вибори через дорогу від храму — у будинок культури. Навіть вишикувалася черга до кабінок для голосування.

Голова дільничної виборчої комісії Галина Демчук задоволена активністю своїх односельчан:

— Знаєте, ми переживали, чи прийдуть люди, бо багато молоді на заробітках, частина жителів розчарувалася й зовсім не приходить голосувати.

18–річний юнак Іван Ловин уперше бере участь у виборах. Хлопець цього року закінчив школу і планує вчитися на будівельника. Він сказав, що голосує за майбутнє України і хотів би жити та працювати у своєму селі, а не їхати кудись на заробітки.

— У людей на Поліссі великі сподівання на Президента Зеленського та нову команду. Їм у черговий раз повірили, дуже хочеться, щоб вони нас не розчарували. Скільки вже можна говорити про зміни й нічого не змінювати, — розмірковує красновільська невістка Надія Рожко, яка прийшла на дільницю зі своїм маленьким сином Матвієм.

***

Згідно з даними ЦВК, Ірина Констанкевич отримала переконливу перемогу у 23–му окрузі. За неї проголосували 49 відсотків — понад 38 тисяч жителів чотирьох районів. Її найближчий суперник від «Слуги народу» Максим Приймачук, про якого, крім належності до президентської партії, було мало що відомо, набрав 31 відсоток — понад 24 тисячі виборців, а кандидат Дмитро Махортов виграв лише на одній дільниці — у Маневицькій виправній колонії №42. За нього свої голоси віддали 217 громадян, а за чинного нардепа — 30 виборців.

 

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel