Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Щоб відгадати завдання, треба було прочитати «Час смертохристів».  І 12 людей взялися за книгу!

Війну з Росією Юрій Щербак передбачив ще 8 років тому.

Колаж volyn.com.ua.

Щоб відгадати завдання, треба було прочитати «Час смертохристів». І 12 людей взялися за книгу!

Переконаний, гостросюжетний трилер Юрія Щербака про події 2077 року захопив і схвилював усіх. Навіть тих, хто недолюблює політику, лінія кохання роману тримала до останньої сторінки

Але це я вже говорю про запитання 31–го туру, а не 30–го, який, на жаль, ніхто подужати не зміг. Давайте ще раз його прочитаємо, подивимось на фото і кілька хвилин помізкуємо, що ж то могло бути?

«Гарбуз із секретом» — 30 (2019)

Цього разу ми поклали у нашу схованку цей предмет. Те, що роблять за його допомогою, у нас асоціюється з популярною і, звісно, філософською піснею лідера «Машини часу» Андрія Макаревича. А ще більше — з неймовірно популярною українською піснею–побажанням. І — з величезною швидкістю. Та смертельною силою, яка народжується завдяки цьому предмету.

Що виготовляли завдяки цьому предмету, який ми заховали у гарбузі?

Так-от — кілька хвилин не читаємо відповіді — і я теж ставлю три крапки…☺ А тепер звіряйте свої нові варіанти із правильним. Невже не чули це з «Машини часу»: «И пули, что найдет тебя, ты не услышишь, а остальные мимо пролетят…» у виконанні Андрія Макаревича? Тим паче — нашої, рідної, застільної «…щоб шаблі не брали, щоб кулі минали голівоньки наші…», яку нам сотворив Вадим Крищенко? Ех…

Отож на фото — форма для відливання куль 1719 року (чудесне джерело: книга «Україна — козацька держава» (2007) величезного формату на 1216 сторінок!). Тобто, за допомогою цього предмета наші козаки виготовляли смертоносні КУЛІ.

Але щоб так уже сильно всіх не розчаровувати, нагадаю запитання наступного туру, бо переможці у ньому знайшлися.

«Гарбуз із секретом» — 31(2019)

Учасники нашого конкурсу середнього і старшого шкільного віку, переконаний, пам’ятають пісню «Прєкраснає дальока» із кінофільму «Гостя з майбутнього». А ось наше нинішнє запитання хоч і з майбутнього, але зовсім не прекрасного. Принаймні таким його змалював нам чудовий український письменник і дипломат. У своєму відомому творі він переніс нас уперед на понад пів століття — точніше у рік, сума цифр якого дорівнює «16». У час неймовірного розвитку науки і неймовірної людської жорстокості, де, як і нині, правлять бал гроші. Але в моді вже не долари чи євро, а валюта глобо. Саме про купюру у 20 глобо, яку головний герой витратив на таксі, ми і поговоримо. Точніше, про персонажа, який зображений на банкноті і фото котрого ми сьогодні заховали у гарбузі. Це — одна із найвідоміших, найрозумніших, найбагатших, найщедріших, найскупіших і найначитаніших людей нашого часу. За його заслуги перед людством український письменник розмістив його зображення на валюті майбутнього.

Тож чиє фото ми заховали у гарбузі?

Одразу зачитаю історію, за яку її автору вручимо 150 гривень призових, бо вона перемогла в конкурсі, як шукали правильну відповідь.

«Добрий день! Читав завдання зі щемливим спогадом про шкільні канікули, коли показували згаданий вами кіносеріал за мотивами роману Кіра Буличова, як захоплювався пригодами Аліси Селезньової і її друзів. Так хотілося побувати у тому прекрасному далекому! Втім, повернуся до запитання. Перше, що спало на думку, автор твору про майбутнє Юрій Щербак — письменник, публіцист, сценарист, політик, дипломат, лікар. А ще ця талановита людина очолює Комітет з Національної премії імені Тараса Шевченка. Незважаючи на поважний вік, пан Юрій як видатний українець і тепер дає мудрі поради, щиро вболіває за долю Батьківщини. Я знав, що він написав футуристичну трилогію. Однак ознайомитися з творами все не було часу. Підказка вказала на роман «Час смертохристів: Міражі 2077 року». Отож пішов у книгарню і придбав цю книжку. Відгадку про Білла Ґейтса, нанесеного на купюрі, знайшов на початку. Та хочу відзначити, що поринув у майстерно зображені події — жорстокі, страшні, які є пересторогою сучасному поколінню від безпечности і недалекоглядности. Раджу прочитати всім цей цікавий твір, написаний ще 8 років тому, адже вже зараз чимало штрихів змальованої автором прийдешности проглядається. Дякую панові Грицькові за долучення громади до української літератури», — написав Андрій Куява із міста Ковеля.

Незважаючи на поважний вік, пан Юрій як видатний українець і тепер дає мудрі поради, щиро вболіває за долю Батьківщини.

Нам приємно, що не тільки пан Андрій, а ще 12 конкурсантів зрозуміли, що йдеться про «Час смертохристів», і взялися за цей роман, щоб знайти правильну відповідь — «Білл Ґейтс» (до речі, вона була захована і в умовах нашого конкурсу, але це ніхто не зауважив — ☺).

А серед тих 12 переможців володарями 100 гривень стали лише двоє — Наталія Лущ із селища Східниця Львівської області і Богдана Дмитрук із Ковеля Волинської області. Подякуйте за щасливий жереб неповторній та загадковій авторці інтимної прози і поезії Ші Мур.

Переможцям кажемо голосно: «Віват!» – і просимо надіслати на адресу редакції копії першої та другої сторінок паспорта, а також ідентифікаційного коду (хто вже надсилав — чекайте на гонорар).

Нам же час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» — 36 (2019)

З цих букв ви маєте утворити два слова: к / р / б / а / а / а / р / д / т / р / a / д / е / і / н /м.

Головну відмінність між отими братами можна виразити спортивним рахунком 2:1. Хоча якщо брати рух, то навпаки — 1:2.

Але об’єднує їх одне інше слово, яке ми й заховали сьогодні. Мовою Ліни Костенко воно складається із 7 букв. Мовою Дональда Трампа — із 5.

Що за слово ми заховали у гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 19 вересня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 050-1354776 і 067-2829775 (наприклад: «Відро», «Три яблука», «Юрій Безпятко»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні в розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну [email protected] найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

Нехай щастить!

ТОП-7 книг, які пропонував прочитати нинішнього літа Білл Ґейтс:

«Переворот» (Джаред Даймонд), «Дев’ять пінт» (Роуз Джордж), «Джентльмен у Москві» (Амор Тоулз), «Президенти війни» (Майкл Бешлос), «Майбутнє капіталізму» (Пол Колліер), «Розі» (Грем Сімсіон), «Момент підйому» (Мелінда Гейтс).


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel