Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Людина, не знайома з біоритмами,  на повній швидкості мчить до небезпеки»

Олександр Висоцький стверджує, що кожному під силу навчитися визначати сприятливі й несприятливі дні.

Фото Олександра ФІЛЮКА.

«Людина, не знайома з біоритмами, на повній швидкості мчить до небезпеки»

Цей вислів швейцарського вченого Ганса Швінга часто повторює лучанин Олександр Висоцький, який переконаний, що запобігти травмам, загостренням захворювань, різним життєвим невдачам цілком реально. Потрібно лише зважати на періоди закономірного спаду фізичних, емоційних, інтуїтивних та інтелектуальних біоритмів і відповідно коригувати рівень завантаженості, рід занять…

Якби знати, де впадеш…

Пан Олександр зацікавився наукою про біоритми ще у 1983 році, коли навчався в Українському інституті інженерів водного господарства у Рівному.

— Теорію якось вирішив перевірити на собі. На аркуші «міліметровки» вручну намалював графіки і побачив, що у мене настає період фізичного мінімуму. Але все ж пішов на змагання з бігу. Ледь подолав дистанцію — і звалився з високою температурою, захворів. Уже потім прочитав у когось із засновників біоритмології, що подібні злами — наче вхідні ворота для нового життя, хвороби чи смерті. У період максимуму біоритмів ми здатні дуже напружено працювати, активно відпочивати; коли ж синусоїди опускаються до мінімуму, краще перечекати день–два, за можливості навіть відлежатися. Особливо, якщо це потрійний мінімум, що буває нечасто — через кожні 26 років і 7 днів, — стверджує наш співрозмовник.

Пригадується, кілька років тому, коли через трагічний нещасний випадок обірвалося життя народного депутата Ігоря Єремеєва, Олександр Висоцький прийшов до редакції дуже схвильованим. Розповів, що знав бізнесмена й політика з часів навчання у рівненському інституті. Коли довідався про травму Ігоря Єремеєва, то підняв графіки його біоритмів і побачив, що 25—26 липня у нього був потрійний — емоційний, інтуїтивний, інтелектуальний — мінімум, що вимагало найменшого навантаження, повного відпочинку в цей період. Верхова їзда у такі дні — ризик. На жаль, запобігти біді не вдалося.

У період максимуму біоритмів ми здатні дуже напружено працювати, активно відпочивати; коли ж синусоїди опускаються до мінімуму, краще перечекати день–два, за можливості навіть відлежатися.

Як вирахувати сприятливі й несприятливі дні? Олександр Висоцький упродовж багатьох років робив це для друзів і знайомих, дарував роздруковані на папері щомісячні графіки підйому і спаду біоритмів, розроблені з врахуванням дати народження за спеціальною програмою. А потім відкрив сайт, де виклав необхідну інформацію, щоб кожен міг самостійно нею скористатися.

— Люди надсилають відгуки, подяки. Один чоловік написав, що з допомогою науки про біоритми зміг подолати життєву кризу. Він був військовим льотчиком, а після розвалу Союзу став безробітним, сім’я розпалася. Коли випадково потрапив на сайт «Біоритми і сумісність», то з цікавості вирахував для себе максимально сприятливі дні, щоб знати, коли йти на тестування і медичну комісію, адже вирішив податися в цивільну авіацію. А згодом і дружину собі знайшов за моєю формулою, — усміхається Олександр.

На його думку, бажано враховувати циклічність біоритмів і при лікуванні хворих. Скажімо, у період максимуму доцільно проводити планові хірургічні втручання, інші медичні процедури.

А чи моя це «половинка»?

— Які з біоритмів мають збігатися, щоб люди почувалися щасливими у парі? Усі три — і фізичний, і емоційний, і інтелектуальний. Хоча б на 50 відсотків. А якщо на 80, то можна впевнено йти до шлюбу, — каже Олександр Висоцький. — Якщо ж у подружжя не співпадають фізичні біоритми, то їх наздоганяють проблеми із сексом, здоров’ям. Сумісність інтелектуальних біоритмів особливо важлива для чоловіка. Тоді він відчуває духовну близькість із дружиною. А для жінки найважливіше бути з чоловіком на одній хвилі відчуттів, щоб збігалися емоційні біоритми.

Олександр Висоцький — автор книг «Формула кохання: міф і реальність», «Моя «формула любви». Його захоплення виявилося справою всього життя. Часом знайомі запитують, чому він ламає голову над теорією біоритмів, адже в інтернеті про це є маса готової інформації.

— Я вніс свої правки у тривалість циклів, бо вважаю, що інші дослідники враховують зайві дні. Розробляючи «формулу кохання», суть якої полягає в якомога ширшому співпаданні у пар емоційних, фізичних та інтелектуальних біоритмів (хоча є й інші чинники), опрацював десятки тисяч конкретних прикладів із життя. Створив оригінальну комп’ютерну програму, — пояснює Олександр Висоцький.

Торкнулися у розмові й теми про вплив біоритмів на спадковість. За словами нашого гостя, він провів невелике дослідження і виявив очевидні закономірності у цій делікатній сфері. Взяв у знайомого лікаря–педіатра дати народження її маленьких пацієнтів і їхніх батьків. І з’ясувалося: коли в подружжя несумісні фізичні біоритми, їхні діти ростуть хворобливими, відстають у розвитку. Олександр Висоцький каже, що його напрацювання дуже знадобилися б фахівцям із репродуктивної медицини, планування сім’ї.

— Я спілкувався з медиками, які практикують штучне запліднення і стикаються при цьому з певними проблемами. Серед інших факторів їм треба не забувати і про конфлікт біоритмів: якщо, приміром, біологічний матеріал взято у чоловіка, який є несумісним партнером, то результат буде негативний. Має значення, в який день проведено процедуру зачаття, це треба робити на піку біоритмів, — доводить пан Олександр.

Наша довідка

Засновниками біоритмології стали психолог Герман Свобода і отоларинголог Вільгельм Фліс. Професор Віденського університету Свобода, аналізуючи поведінку своїх клієнтів, зауважив, що їхні імпульси до активних дій повторюються з певною частотою і при цьому не пов’язані з фазами Місяця. Дослідник взявся відстежувати початок і розвиток у них хвороб, особливо періодичність серцевих та астматичних нападів. Результатом цієї роботи стало відкриття ритмічності фізичних (23 дні) та психічних (28 днів) процесів.

Доктор Вільгельм Фліс зібрав дані про початок хвороб, їх перебіг і смертельні випадки, пов’язав їх із датою народження пацієнтів. І його розрахунки показали, що коливання імунітету можна прогнозувати за допомогою 23-денного фізичного і 28-денного емоційного біоритмів.

«Батьком» теорії «трьох біоритмів» став викладач з Інсбрука (Австрія) Фрідріх Тельчер, який відкрив інтелектуальний ритм із періодом 33 дні.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel