В Америці народився, через Болгарію мандрував, а в Україні улюбленцем став - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 24.77 € 27.33
В Америці народився, через Болгарію мандрував,  а в Україні улюбленцем став

Фото agravery.ru.

В Америці народився, через Болгарію мандрував, а в Україні улюбленцем став

Як відомо, цей овоч походить з Америки. Чому ж у нас його називають болгарським перцем? Справа в тім, що його американський прародич – гострий, у природному середовищі солодких сортів спочатку не було. Та в 1928 році в результаті 10 літ праці угорець Ferenc Horvath виділив із місцевої популяції рослини з негострими плодами. Так з’явився перець солодкий, який полюбився й овочівникам, і споживачам. А на наші землі першими завезли сорти болгарського походження. Крім того, саме фахівці цієї балканської країни зробили найбільший внесок у його селекцію. Так американський гість став болгарином. Солодкий перець додасть соковитості будь–якому салату, добре «вписується» в гарячі страви, а взимку потішить у маринованому і замороженому вигляді. Його фарширують м’ясом і овочами, консервують, роблять соуси, лечо, додають у супи та борщі – словом, прижився перчик і в українській кухні, став у нас своїм

 

 Салат

Відмінне доповнення як до смаженої картоплі, так і до пюре, навіть із кашею виглядатиме апетитно

Інгредієнти: 1 кг солодкого перцю, 3 ст. л. олії, 3 ст. л. оцту, пучок зелені, сіль та цукор — ​за смаком.

Приготування. Перець помити, почистити від насіння, нарізати тонкою соломкою, викласти в миску й обдати окропом. Потім відкинути на друшляк, щоб стекла вода. Підготувати заправку: змішати оцет, цукор, олію, чорний перець мелений та сіль. Полити нею перець поставити в холодильник на годину. Перед подачею щедро посипати зеленню.

 

 

 

 Човники із сиром

Такий варіант оригінальної пікантної закуски підійде і на будень, і на свято

Інгредієнти: болгарські перці середнього розміру, сир середньої жирності (або дієтичний, знежирений), петрушка, зелена цибуля, гірчиця, часник, сіль, перець, кріп — ​за смаком.

Приготування. Із солодкого перцю формуємо човники, які будуть основою закуски. Для цього овочі миємо, розрізаємо навпіл, ретельно вичищаємо насіння і перегородки, щоб не гірчило. Сир для начинки обов’язково має бути однорідним, якщо зернистий — ​перетираємо через сито. Зелень січемо гострим ножем максимально дрібно. Пропускаємо через прес кілька зубчиків часнику. Гірчиці додаємо небагато, солимо, перчимо і перемішуємо. Начинка має бути досить гострою. Отриманою однорідною масою акуратно наповнюємо човники із солодкого перцю. Прикрашаємо на свій смак. Для схожості з човном можна увіткнути зубочистку і нанизати листочок салату, сир тощо у вигляді вітрила. Відмінно поєднуватимуться помідори, маслини та оливки з цією стравою.

 

 

 

 Лечо

Швидко готується і ще швидше з’їдається!

Інгредієнти: 2 кг помідорів, 1,5 кг перцю, 1 кг цибулі, 100 г цукру, 1 ст. л. солі, 2 ст. л. оцту, 1 скл. олії, 1–1,5 скл. води.

Приготування. Помідори помити, порізати й перекрутити через м’ясорубку, додати цукор і прокип’ятити пів години. Тим часом помити, почистити від плодоніжок та насіння й покраяти широкою соломкою перець, тонко нарізати цибулю, додати овочі до томатів і варити ще 30 хвилин. Потому посолити, долити води (до бажаної консистенції), олії та оцту. Кип’ятити ще 10 хвилин, а тоді гарячим розкласти у стерильні банки і закатати простерилізованими кришками

 

 

 

 Консервований перець із медом

Такий рецепт популярний у Молдові, де перець — ​один із найулюбленіших продуктів. Ця закуска вирізняється яскравим пікантним смаком, що підкреслюється солодкою ноткою меду

Інгредієнти: 6 кг різнокольорового солодкого перцю, 2 л води, 3 ст. л. темного меду, 2 ст. л. крупної солі, 1 скл. цукру, 1 скл. оцту (6%), 2 ст. л. оливкової олії, 1 головка часнику, 6 гвоздик, 6 горошин суміші перців.

Приготування. Перець миємо, розрізаємо уздовж на четвертинки, вичищаючи все насіння. В каструлю вливаємо воду, додаємо мед, сіль, цукор, олію та оцет. Кип’ятимо протягом 3 хвилин, збираючи піну, що з’являється на поверхні. Часник чистимо, зубки кладемо на дно підготовлених банок, разом з усіма спеціями. Перці опускаємо в киплячий маринад, витримуємо в ньому 10 хвилин, а потім розподіляємо по слоїках і відразу закручуємо стерильними кришками, перевертаємо догори дном і накриваємо теплою ковдрою.

 

 

 

 Ікра

Цю заготовку згодом можна використати як намазку для бутерброда або соус до м’ясних і рибних страв

Інгредієнти: 1,5 кг болгарського перцю, 5 кг томатів, 1 кг моркви, 350 г часнику, 300 г цукру, 100 г солі, 250 мл оцту (9%), 250 мл оливкової олії.

Приготування. Миємо перець, моркву й томати, чистимо і подрібнюємо за допомогою м’ясорубки. Отримане пюре ставимо на вогонь і тушкуємо годину. Тоді додаємо сіль, цукор, олію, перемішуємо і кип’ятимо ще 30 хвилин, після чого ллємо оцет, а за 10 хвилин — пропущений через прес часник. Варимо ікру ще 15 хвилин, гарячою розкладаємо у стерилізовані слоїки і відразу закатуємо. Перевертаємо банки й укутуємо до повного охолодження.

 

 

 

 Маринований у томаті

Згодиться взимку і до будь–якого гарніру, і до м’ясних страв, та й бутерброди, прикрашені шматочком перцю, нагадуватимуть про літо

Інгредієнти: 5 кг перцю, 0,5 л томатного соку, 2 скл. цукру, 1,5 скл. води, 1 скл. оцту, 3 ст. л. солі, 300 мл олії.

Приготування. Перець помити, видалити плодоніжки і насіння, порізати широкими скибочками й висипати в миску або каструлю. Додати сіль, цукор, воду, томатний сік, олію та оцет, довести до кипіння і варити 15 хвилин на середньому вогні. Потому розкласти у стерильні банки і закатати стерильними кришками.

 

 

 

 Фарширований перець запечений

Начинити овоч можна не тільки рисом із м’ясним фаршем. А запечена страва і корисніша, й ароматніша. Скуштуйте!

Інгредієнти: 2 помідори, 3 болгарські перці, 100 г твердого сиру, 1 яйце, 2 картоплини, 100 мл сметани, 100 г копченої чи напівкопченої ковбаси, зелена цибуля, сіль та перець — ​за смаком.

Приготування. Перець миємо, розрізаємо навпіл, вичищаємо зернятка. Картоплю відварюємо «в кожушках», охолоджуємо, чистимо й нарізаємо кубиками. Так само подрібнюємо ковбасу та цибулю. Сир тремо на бурякову тертку, половину висипаємо до начинки, трохи залишаємо, щоб посипати зверху при запіканні. Яйце збиваємо зі сметаною, солимо, перчимо і вимішуємо з подрібненими інгредієнтами. Начиняємо таким фаршем половинки перців, зверху кладемо скибочки помідорів, посипаємо тертим сиром. На деко наливаємо кілька ложок води, викладаємо фаршировані перці і запікаємо пів години за температури 180 градусів.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.