Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Ховає пані біле личко у хустинки невеличкі...

Фото herkkusuut.com.

Ховає пані біле личко у хустинки невеличкі...

Цвітна капуста — доступний, смачний і надзвичайно корисний овоч. І якщо в сирому вигляді вона припаде до смаку далеко не кожному, то від супу, запіканки чи котлет із неї мало хто відмовиться. До речі, цей овоч часто є одним з основних продуктів харчування під час дієт, адже не тільки низькокалорійний, але й містить речовину, що обмежує відкладення жиру

Крем-суп

 

 Інгредієнти: 500 г цвітної капусти, 2 картоплини, 1 цибулина, 1 зубчик часнику, 2 ст. л. олії, сіль, перець, 1/4 ч. л. мускатного горіха, 200 мл вершків; для грінок — ​кілька скибочок житнього хліба, 1 ст. л. оливкової олії, 1 зубчик часнику.

Приготування. Цибулю і часник почистіть і поріжте. Цвітну капусту розберіть на суцвіття, вкиньте в киплячу воду і варіть 5–8 хвилин, в кінці додайте щіпку солі. У каструлі з товстим дном розігрійте олію та обсмажте до прозорості цибулю й часник. Додайте нарізану картоплю, чверть склянки гарячої води і готуйте 10 хвилин, тоді всипте до овочів капусту і варіть ще близько 10 хвилин. Посоліть, притрусіть перцем та мускатним горіхом і збийте блендером або міксером до кремоподібного стану. Перекладіть пюре в каструлю, додайте вершки, добре вимішайте, за необхідності досоліть і прогрійте. Хліб наріжте кубиками, обсмажте на сухій сковороді. Оливкову олію змішайте з пропущеним через прес часником, збризніть грінки. Подавайте суп із грінками, за бажанням посипавши його посіченим кропом.

 

Салат із цвітної капусти з солоними огірками

 

 Інгредієнти: 1 головка цвітної капусти, 1 цибулина кримська (червона), 3 солоні огірки, пучок петрушки, 2–3 ст. л. олії, сіль та перець — ​за смаком.

Приготування. Капустину очистіть від листя й ошпарте окропом — ​вона залишиться практично сирою, буде хрусткою і твердою. Якщо вам така не подобається, можна відварити її в підсоленій воді 2–3 хвилини (але не переваріть, капуста не повинна бути занадто м’якою). Охолодіть, розберіть на суцвіття і крупно поріжте. Цибулю почистіть і покрайте тонкими півкільцями, огірки розріжте навпіл уздовж, а тоді кожну половинку покрайте тонкими скибочками, петрушку дрібно посічіть. Змішайте в салатнику овочі та зелень, заправте ароматною олією, посоліть і поперчіть за смаком.

 

Запіканка

 

 Інгредієнти: 1 головка цвітної капусти (приблизно 800 г), 4 яйця, 0,5 скл. сметани, 130 г твердого сиру, 0,5 ч. л. солі, 4 зубочки свіжого часнику (або 1 ч. л. сушеного), пучок зеленої цибулі, дрібка чорного перцю.

Приготування. Опустіть головку капусти на 15 хвилин у воду, додавши туди 2 чайні ложки солі, це допоможе позбутися комах. Далі розберіть її на суцвіття, вкиньте в підсолену киплячу воду і варіть 9 хвилин, а потім викладіть на тарілку. Поки капуста остигає, натріть сир, приготуйте яєчно-сметанну заливку: змішайте яйця, сіль і спеції, трохи збийте виделкою, а потім додайте сметану і частину тертого сиру, перемішайте. Форму для запікання змастіть олією. Викладіть у форму капусту (великі суцвіття розріжте навпіл), полийте яєчно-сметанною заливкою і присипте тертим сиром. Духовку розігрійте до 170–180 градусів і запікайте протягом 30 хвилин. Готову страву можна прикрасити дрібно нарізаною зеленою цибулею.

 

Піца з цвітної капусти

 

 Інгредієнти: 1 головка капусти, 1 яйце, 100 г моцарели, 2 ст. л. натертого твердого сиру, 1/4 скл. томатного соусу, 200 г помідорів чері, 2 зубчики часнику, 1/4 ч. л. меленої паприки, 1 гілочка свіжого базиліка, 1 ст. л. оливкової олії, сіль і перець – за смаком

Приготування. Цвітну капусту натріть на дрібній тертці і прогрійте в мікрохвильовці 5–8 хвилин, щоб вона стала м’якою. Натріть сир. Змішайте яйце, 2/3 тертого сиру, капусту, сіль і перець. Деко змастіть олією і викладіть суміш у формі піци. Поставте в розігріту до 220 градусів духовку на 10–15 хвилин. Готовий корж змастіть томатним соусом, викладіть моцареллу, половинки чері, паприку і подрібнений часник, посипте тертим сиром, що залишився і випікайте піцу в духовці ще 10 хвилин. Прикрасьте базиліком і подавайте до столу.

 

Усміхніться

Кава по-ЗАячому

До ЗАЙЦЯ колись привели мене справи.

І він зготував прецікавої кави:

Ні дрібки АРАБІКИ в ній чи РОБУСТИ.

Натомість БРЮССЕЛЬСЬКОЇ трохи капусти.

Була там капуста КОЛЬРАБІ й БРОКОЛІ,

І навіть ЦВІТНОЇ капусти доволі.

Капуста ПЕКІНСЬКА, САВОЙСЬКА й, до слова,

ЧЕРВОНОГОЛОВА та БІЛОГОЛОВА.

Сидів я у зайця в розкішнім покої

Та й думав: бракує капусти МОРСЬКОЇ…

Юрій БЕДРИК.

 

Фарширована

 

 Інгредієнти: 0,5 кг курячого філе, 800 г цвітної капусти, 300 г броколі, 1 яйце, 3 картоплини, 2 цибулини, 100–120 мл сметани, пучок кропу, сіль та спеції – за смаком.

Приготування. Куряче філе і цибулю пропустити через м’ясорубку або перемолоти у блендері. Картоплю почистити й натерти на крупній тертці. Додати яйце і спеції, все добре вимішати. Цвітну капусту і броколі розділити на суцвіття. Цвітну капусту відварити у підсоленій воді 5 хвилин. Деко змастити маргарином, з фаршу зробити чималу кульку, повстромляти в неї броколі. Зверху знову вкрити фаршем, а в нього повтикати суцвіття цвітної капусти. Сметану змішати з посіченим кропом і змастити нею поверхню цвітної капусти. Випікати в розігрітій духовці 45–60 хвилин при 220 градусах.

 

Цвітна капуста в пивному клярі

 

 Інгредієнти: 1 качан цвітної капусти, 200 мл пива, 2 яйця, 150 г борошна, паприка, сіль за смаком, олія для смаження.

Приготування. Капусту помити і розібрати на суцвіття. Яйця збити з дрібкою солі, додати пиво, сіль, паприку, всипати борошно і добре перемішати, щоб не залишилося грудочок. Занурити в мисочку з кляром усі суцвіття цвітної капусти. Розігріти олію на сковороді, викласти суцвіття й обсмажити до золотистої скоринки з усіх боків. Викласти готову цвітну капусту на паперовий рушник, аби позбутися залишків жиру.

 

А ви знали, що...

За вмістом поживних речовин і смакових якостей цвітна перевершує всі інші види капусти.

У цвітній капусті порівняно із білоголовою міститься у 1,5–2 рази більше білка і у 2–3 рази більше аскорбінової кислоти.

Батьківщиною цієї рослини є Сирія (саме тому її довгий час називали сирійською капустою).

При нестачі вологи ріст цвітної капусти призупиняється, при надлишку – коріння страждає від браку кисню.

За рекомендацією Авіценни, цей овоч особливо необхідно споживати взимку. Цвітна капуста засвоюється організмом краще, ніж інші її види (вона менше подразнює слизову оболонку шлунка і краще перетравлюється).

Для збереження білого кольору при варінні суцвіть у киплячу воду варто додати трохи цукру.

Цвітна капуста знижує ризик захворювання серця, інфарктів, зміцнює імунну систему.

Колір цвітної капусти може бути білим, жовтим і фіолетовим, при цьому забарвлення не впливає на її якість, лише вказує, де вона росла: на сонці чи в затінку.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel