Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
На своїх ногах і при своєму розумі — до 100

Американський лікар Майкл Грегер доводить, що їжа може бути ліками.

Фото bbc.com.

На своїх ногах і при своєму розумі — до 100

«Як не померти передчасно» — така назва книги всесвітньо відомого популяризатора здорового харчування, доктора медицини Майкла Грегера. Він дослідив п’ятнадцять найпоширеніших причин смерті в Америці: патології серця, різні види раку, діабет, гіпертонію та інші, й прийшов до висновку, що «правильна їжа» та зміна способу життя можуть вберегти від недуг або допоможуть вилікувати їх

Не копайте ложкою собі могилу…

Відомо, що нездорове харчування, коли в меню не натуральні, а перероблені, приправлені хімічними добавками продукти, щорічно вбиває 11 млн людей. Це кожна п’ята смерть у світі. Ми купуємо кондитерські вироби з трансжирами, споживаємо ковбаси, в яких нема м’яса, ласуємо «молочкою», виготовленою без молока… Перелік можна продовжувати, адже на прилавках магазинів —засилля шкідливих харчів. Виправдовуємося, що нема можливості придбати безпечну їжу, ніколи готувати. Тут і стануть у пригоді поради Майкла Грегера, які не вимагають великих витрат ані часу, ані грошей.

Візьміть за правило щоденно з’їдати: по 3 порції бобових, злаків і фруктів, по 2 порції — зелені та інших овочів, по 1 — ягід, капусти, горіхів, насіння льону, спецій, а також випивати 2,5 літра води. Людям, яких лякає такий обсяг їжі за день, лікар нагадує про розмір порцій: 1 прийом злаків — це жменя крупи або макаронів, шматочок хліба. Порція фруктів і овочів відповідає розміру вашого кулака, для горіхів досить 40 г, для спецій — дрібки, а для зелені — 1 жмені. Головне, щоб ці продукти були у вас на столі.

«Страждаєте від високого тиску? Чай з гібіскусу (каркаде) допоможе нормалізувати тиск, не чинячи при цьому жодних побічних ефектів. Рак простати — спадкова хвороба у вашій родині? У такому разі відмовтеся від молока, а натомість додайте до свого раціону лляне насіння. А якщо непокоїть серцеве захворювання, переходьте на рослинну дієту», — рекомендує Майкл Грегер.

«Інсульт і хвороба Альцгеймера — головні вбивці мозку. Вони пов’язані з поганим кровопостачанням, бляшками в судинах. Але ризик обох хвороб коригується за допомогою харчування», — пише 
доктор у своїй книзі.

Спираючись на велику кількість експериментальних і статистичних даних, він описує особливості перебігу тієї чи іншої хвороби, розповідає, чим вона найчастіше зумовлена і чим загрожує, радить, яким харчам слід надати перевагу, а від чого краще відмовитись.

Американський лікар захопився темою харчування ще в дитинстві. Коли йому було 6 років, його бабусі поставили невтішний діагноз — важка хвороба серця. Літня жінка не змирилася з тим, що жити їй залишилося кілька років, і взяла лікування у свої руки. Вона почала дотримуватися рослинної дієти та займатися спортом — і відчула полегшення, а згодом змогла бігати, грати в рухливі ігри зі своїм онуком, не задихаючись і не тримаючись за груди.

Що їсти, аби жити довго і без хвороб?

За свою медичну кар’єру Майкл Грегер зрозумів, що більшості поширених захворювань можна уникнути. Для цього треба відмовитися від куріння, ходити як мінімум по 22 хвилини на день, харчуватися переважно рослинною їжею, виключити зі свого раціону перероблені продукти, не мати зайвої ваги, тримати в межах норми рівні холестерину, цукру в крові та тиску.

«Інсульт і хвороба Альцгеймера — головні вбивці мозку. Вони пов’язані з поганим кровопостачанням, бляшками в судинах. Але ризик обох хвороб коригується за допомогою харчування», — пише доктор у своїй книзі.

За словами Грегера, вже починаючи з 20–літнього віку, в головному мозку все частіше виникають невеликі пошкодження, пов’язані з високим рівнем холестерину і стрибками артеріального тиску. До 60—70 років ушкодження виявляються очевидними.

Про харчування, яке б допомагало захищати мозок від деградації, потрібно замислюватися в якомога більш ранньому віці, підкреслює експерт. На які продукти Грегер рекомендує звернути особливу увагу? Насамперед на ті, які є джерелом антиоксидантів. Ці речовини допомагають врятувати мозок від «іржі», борючись із вільними радикалами — речовинами, які пошкоджують клітини. Багаті на них ягоди та темно–зелені овочі.

Дуже важливим є і вміст поліфенолів, які захищають нервові клітини, запобігаючи утворенню білкових бляшок і клубків, руйнівних для мозку. Ними насичені чорний виноград і журавлина.

Грегер стверджує, що споживання цитрусових значно зменшує ймовірність інсульту, адже вони містять речовини–фітонутрієнти, що активізують кровообіг головного мозку. А от чорниця має властивість зміцнювати пам’ять у літніх людей з раннім згасанням когнітивної функції. Корисно також з’їдати на сніданок порцію каші з цільних злаків. У них міститься фолієва кислота, яка стимулює приплив крові до мозку, тіамін (вітамін B1), відчутно поліпшує якість пам’яті. На «перекус» запасіться горіхами: волоські, арахіс, мигдаль, кеш’ю, фундук, пекан — всі вони багаті на жирні омега-3 кислоти, а також вітаміни B6, E і фолієву кислоту, що забезпечують у комплексі потужну підтримку мозку. Як і тіамін та магній, що містяться у багатьох видах горіхів.

Ось що радить Грегер для профілактики інших небезпечних хвороб:

  • Ішемічна хвороба серця: їжте бразильські горіхи (кілька цих плодів на місяць знижують рівень холестерину в крові краще, ніж статини); вибирайте продукти, багаті калієм (зелені овочі, банани, абрикоси) — вони зміцнюють судини та серцевий м’яз; їжте цитрусові — вони містять гесперидин, який покращує роботу серцево–судинної системи.
  • Захворювання легень: не паліть; додавайте до їжі куркуму — спецію, яка блокує дію канцерогенів і перешкоджає утворенню ракових пухлин; їжте броколі — хрестоцвітий овоч, який допомагає блокувати утворення метастазів.
  • Хвороби печінки: відмовтеся від алкоголю; снідайте вівсянкою; додайте до раціону журавлину — вона перешкоджає накопиченню жиру в печінці.
  • Депресія: їжте більше зелених овочів і ягід — завдяки вмісту фітонутрієнтів вони діють як легкі антидепресанти; додайте до раціону насіння кунжуту і гарбуза — в них є триптофан, який допомагає серотоніну потрапляти в мозок.
  • Гіпертонія: вживайте насіння льону — це один з найефективніших способів знизити тиск; не забувайте про руколу і буряки — завдяки вмісту азоту вони покращують еластичність судин; пийте чай каркаде — лише 2 чашки цього напою на день забезпечують таку ж дію, як початкова доза препарату від тиску.

Оксана КРАВЧЕНКО.

Telegram Channel