Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Без цигарки і оргазм не в радість…

Нічого собі!

Фото: mke.ee

Без цигарки і оргазм не в радість…

Про шкоду тютюнового диму написано і сказано стільки, що це давно мало б переконати людей відмовитися від куріння. До того ж і коштують сигарети не дешево. Але позбутися шкідливої звички вдається не всім. Чому?

Курцями частіше стають неврастеніки

Нікотин діє на мозок подібно ацетилхоліну — речовині, що контролює роботу парасимпатичної нервової системи, зберігає баланс між активністю і сном, загальмованістю і гіперактивністю. Людина, яка не палить, спробувавши вперше, може відчути нудоту, з часом з’являється тахікардія. Продовжуючи курити, ми потрапляємо в пастку, адже нікотин проникає в мозок і взаємодіє з ацетилхоліновими рецепторами.

Залежність розвивається внаслідок «звикання» до регулярного надходження нікотину, через що перестає синтезуватися природний ацетилхолін. Коли людина кидає палити, його стає недостатньо для контролю над фізіологічними процесами, що супроводжується погіршенням загального стану. Зона мозку, що відповідає за задоволення, при спробі курця позбутися залежності, не реагує на інші «радощі» в житті (гроші, їжа, оргазм), тому настрій людини поліпшується тільки при затяжці тютюновим димом.

Чи передається схильність до цієї шкідливої звички спадково? Генетичний фактор впливу на виникнення нікотинової залежності не має доказової бази. Але дитина, скоріше за все, почне курити, якщо це роблять батьки. Також були проведені дослідження впливу особистості людини на розвиток залежності. Найчастіше шкідливі звички спостерігалися у неврастеніків, екстравертів, рідше — у сумлінних людей, інтровертів. Ймовірність стати курцем вища у нервових або навпаки «загальмованих дітей» з неблагополучних сімей і зі зниженим інтелектом.

Як вирватися з нікотинової пастки?

На сьогоднішній день існує багато способів побороти залежність — жуйки, пластирі, спреї, а також медикаментозна терапія, спрямована на зменшення інтоксикації. Розроблені спеціальні мобільні додатки, які працюють за принципом «похвали». Вони розраховують, скільки грошей чоловік заощадив, відмовившись від сигарет на день, тиждень або місяць. Деякі додатки мають групи, де люди обмінюються досвідом, говорять про свої результати боротьби зі шкідливою звичкою.

Що відбувається в організмі, якщо ми утримуємося від куріння:

  • протягом 12 годин без сигарет нормалізується робота серцево–судинної системи, знижується рівень окису вуглецю в крові;
  • через добу нікотин практично повністю виводиться з організму;
  • через три доби людина починає сильно нервувати, відчувати своєрідну «ломку»;
  • через тиждень — виводиться котинін (метаболіт нікотину);
  • через 3 місяці нормалізується синтез дофаміну;
  • до кінця року у людини збільшується маса тіла приблизно на 6–8%.

Приблизно 60–90% колишніх курців повертаються до шкідливої звички саме в перший рік боротьби із залежністю. Ризик рецидиву на другому і третьому роках не перевищує 4 %, а через 10 становить лише 1%.

Марія КАЩУК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel