А ви любите шарлотку? - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 24.24 € 26.66
А ви любите шарлотку?

Цей десерт, традиційний для центральноєвропейської кухні, походить із Франції

pikabu.com

А ви любите шарлотку?

Солодкий пиріг із яблуками, запеченими в тісті, має декілька версій історії свого виникнення. За однією з них, появу шарлотки пов’язують з ім’ям королеви Шарлотти, дружини англійського короля Георга III. Згідно з іншою, доволі правдоподібною, назва десерту походить від староанглійського charlyt, що в перекладі означає страву із заварним кремом – так, власне, спочатку й готували шарлотку. Ще одна історія – про кохання: молодий кондитер до безтями закохався в дівчину Шарлотту, і, щоб привернути до себе увагу, назвав на її честь придуманий ним рецепт пирога з яблуками...

Як не дивно, але спочатку шарлотка готувалася не з бісквітних коржів, а з хліба. Аби не викидати черствий хліб, вигадали смачний десерт, до складу якого входили білий хліб, яблука, лікер та заварний крем. Англійці готували пиріг із бісквітного печива, перемазаного вершковим кремом і солодкими начинками, а кріпилося все за допомогою желе

Класична

 

 Інгредієнти: 4 яйця, 1 скл. цукру, 1 скл. борошна, кілька яблук (бажано твердих, напівсолодких), кориця.

Приготування. Змастити форму для випічки маслом чи олією, посипати панірувальними сухарями (краще крихтами тертого хліба). Нарізати яблука кубиками й посипати їх корицею. Білки яєць збити з цукром до утворення піни, тоді поступово додавати жовтки і продовжувати збивати, наприкінці всипати борошно й акуратно вимішати лопаткою чи ложкою знизу вгору. Отриманим тістом рівномірно залити яблука. Випікати 35 хвилин при температурі 150 градусів. Готовність шарлотки легко перевірити за допомогою сірника чи дерев’яної палички.

 

Яблучна з родзинками та коньяком

 

 Інгредієнти: 100 г родзинок, 30 мл коньяку, 30 мл окропу, 150 г цукру, 150 г вершкового масла, 2 яйця, 180 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, 2 яблука, 50 г мигдалю, 2 ст. л. коричневого цукру.

Приготування. Промиті родзинки залити коньяком та окропом і лишити на 8–10 годин. Збити цукор і масло, додати яйця і продовжувати збивати. Борошно змішати з розпушувачем, всипати до масляно-яєчної суміші, добре перемішати. Яблука почистити й нарізати скибочками. Форму застелити пергаментом для випікання, викласти половину тіста, рівномірно розкласти яблука, додати родзинки разом із рідиною, накрити тістом, що лишилося. Зверху посипати подрібненим мигдалем і коричневим цукром. Випікати 50–55 хвилин.

 

Яблучно-макова

 

 Інгредієнти: 400 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, 250 г цукру, 150 г маку, 1 ч. л. соди, 200 г вершкового масла, 4 яйця, цедра 1 лимона, 2 ст. л. лимонного соку, 200 мл натурального йогурту, 2 великі яблука.

Приготування. Духовку розігріти до 180 градусів. З’єднати борошно, розпушувач, цукор, мак і соду. Все ретельно перемішати. Масло розтопити і трохи охолодити. Змішати з яйцями, цедрою і соком лимона, йогуртом. Додати очищені і порізані кубиками яблука. З’єднати обидві суміші, швидко перемішати. Викласти тісто у форму з пергаментом, випікати 40 хвилин.

 

Яблучна з вишнями

 

 Інгредієнти: 4–5 яблук середнього розміру, 1 скл. цукру, 1 скл. кефіру, 0,5 ч. л. соди, 2 яйця, на кінчику ножа ваніліну, 1,5 скл. борошна.

Приготування. Яйця добре збити з цукром. У кефір додати соду і ванілін (за бажанням), ввести збиті яйця, всипати борошно. Тісто повинне мати консистенцію густої сметани. У змащену маслом форму вилити частину тіста, викласти на нього трохи вишень без кісточок і нарізані тонкими пластинками яблука, злегка посипати їх цукром, зверху знову покласти вишні і вилити решту тіста. Випікати при 180 градусах близько 35–40 хвилин.

 

Пряна

 

 Інгредієнти: 300 г борошна, 2 ч. л. розпушувача, 1/3 ч. л. соди, 1 ч. л. (з чубком) кориці, 1 ч. л. кардамону, 0,5 ч. л. солі, 180 г масла, 150 г цукру, 1 ч. л. ванільного цукру, 2 яйця, 120 мл молока, 2 великі яблука, 5 ст. л. коричневого цукру, сік половини лимона.

Приготування. Духовку розігріти до 180 градусів. Просіяне борошно змішати з розпушувачем і содою, присолити. М’яке вершкове масло збити з цукром і ваніліном. Не припиняючи збивати, по одному додати яйця. Перемішати обидві суміші, влити молоко і ще раз ретельно вимішати, але вже не міксером, а ложкою чи лопаткою. Яблука очистити від шкірки й серцевини і покраяти тонкими скибочками. Форму застелити пергаментом, змастити його маслом і посипати 1,5 столовими ложками коричневого цукру. Збризнути лимонним соком і знову посипати такою ж кількістю цукру. Половину тіста вилити у форму, розрівняти й акуратно викласти половину яблук. Залити другою половиною тіста, а зверху викласти яблука, що лишилися, і присипати їх рештою коричневого цукру. Випікати 50–60 хвилин.

 

Сирна

 

 Інгредієнти: 5 яєць, 1 скл. цукру, 200 г вершкового масла (розтопити), 350–400 г сиру, 400–450 г борошна, 10 г розпушувача, 2 яблука.

Приготування. Яйця добре збити з цукром, додати розтоплене вершкове масло, сир, просіяне борошно і розпушувач, ретельно перемішати, тісто має вийти доволі густим. Рівномірно розподілити його на бляшці і викласти скибочки яблук, трохи заглиблюючи їх у тісто. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 40–50 хвилин, готовність перевірити шпажкою.

 

Із хліба

 

 Інгредієнти: 1 кг яблук, 2/3 скл. розтопленого вершкового масла, 0,5 скл. цукру, цедра 1 лимона, 1/3 скл. абрикосового джему, дрібка ваніліну, 3 ст. л. рому, 12–15 скибочок щільного білого хліба або здобної булки.

Приготування. Яблука очистити, нарізати кружальцями, обсмажити на маслі 2–3 хвилини, потому посипати цукром і цедрою лимона, готувати ще 5 хвилин, щоб шматочки карамелізувалися. Додати корицю, ваніль, джем та ром і смажити ще 2 хвилини. Духовку розігріти до 220 градусів. З хлібних скибок позрізати скоринку й обсмажити на пательні. Форму для випічки застелити пергаментом, викласти дно і бортики підсмаженими скибочками хліба. Далі викладати шарами яблука, чергуючи з хлібними обрізками, вмоченими у розтоплене масло. Запікати в розігрітій духовці 30 хвилин, періодично притискаючи яблука лопаткою. Дістати з духовки, дати охолонути протягом години, перевернути. Посипати цукровою пудрою.

 

Без яєць

 

 Інгредієнти: 1 скл. борошна, 1 скл. манної крупи, 1 скл. цукру, 1 скл. кефіру або кислого молока, 125 г маргарину, 1 ч. л. соди, 1 кг яблук, ванілін та кориця – за смаком.

Приготування. Економ-рецепт швидкого пирога з яблуками виходить дуже смачним попри те, що в ньому немає яєць. Яблука почистити, порізати невеликими шматочками. Змішати манку, цукор, кефір, розтоплений маргарин. Додати борошно, погашену соду, перемішати. Всипати яблука і знову вимішати. Змастити форму маслом, посипати манною крупою. Викласти тісто і розрівняти ложкою. Випікати упродовж години за температури 180 градусів, перевірити готовність зубочисткою.

До речі. Можна замінити яблука грушами – шарлотка буде ніжнішою та ароматнішою.