Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Третя православна церква визнала ПЦУ!

Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ не послухав Кирила.

Фото prm.ua.

Третя православна церква визнала ПЦУ!

8 листопада сталася ще одна знаменна подія для Православної церкви України — древня Олександрійська церква, яка має у диптихах друге після Вселенського патріархату місце, встановила з нею євхаристійне спілкування

Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ під час літургії в день Собору архістратига Михаїла (за новим стилем) у храмі на його честь у столиці Єгипту під час Божественної літургії пом’янув ім’я митрополита Київського і всієї України Епіфанія як предстоятеля автокефальної Православної церкви України. А потім було поширене офіційне повідомлення про визнання ПЦУ.

Олександрійська церква стала третьою після Вселенського патріархату (який, власне, надав Україні Томос) та Елладської (Грецької) церкви, яка встановила євхаристійне спілкування з Православною церквою України.

Реакція на цю подію Російської православної церкви була передбачувано категоричною та різкою — як і у випадку із предстоятелями Вселенської та Елладської церков, Московський патріархат відмовився від молитовного поминання також і предстоятеля Олександрійської церкви.

Реакція на цю подію Російської православної церкви була передбачувано категоричною та різкою — як і у випадку із предстоятелями Вселенської та Елладської церков, Московський патріархат відмовився від молитовного поминання також і предстоятеля Олександрійської церкви. На жаль, РПЦ, як і російська держава, настільки вороже ставиться до церковної незалежності України, що готова йти на розкол — вона в односторонньому порядку припинила спілкування вже з чотирма православними церквами світу. Заручниками такої позиції Москви є вірні УПЦ (МП), які, як частина РПЦ, разом із нею фактично йдуть у самоізоляцію від світового Православ’я. Адже визнання ПЦУ іншими церквами триватиме й далі, і РПЦ навряд чи відступить від своєї розкольницької позиції.

Коментарі

Петро ПОРОШЕНКО, п’ятий Президент України:

«Хід історії — не зупинити!

Незабаром після рішення Елладської церкви Православну церкву України визнав Олександрійський патріархат. Це — один із давніх патріархатів, другий після Вселенського.

Дякуємо Олександрійській церкві, Константинопольській церкві–матері, Елладській церкві і всім, хто зробив і робить можливим впевнене становлення української церкви.

Незалежна Православна церква України стає сильнішою і міцнішою. Дует Путіна й Кирила не зупинить процесу її визнання усім світовим Православ’ям.

Далі — буде. Слава Україні!».

Віталій ПОРТНИКОВ, журналіст:

«…Насправді розкольником виглядає саме Московський патріарх. Тому що всі ті, кого звинувачують Кирило і його соратники, продовжують поминати Московського предстоятеля в своїх молитвах — і патріарх Константинопольський, і патріарх Олександрійський, і архієпископ Афінський, і митрополит Київський. І тільки патріарх Кирило вирішує, яка православна церква гідна його поминання, а яку він викреслить із загального переліку.

Московська патріархія не приховує свою готовність провокувати розкол у кожній із церков, предстоятелі якої визнають Православну церкву України. І в результаті це призведе до того, що в сучасному світі з’являться дві православні юрисдикції — світове Православ’я і «рускій мір», Вселенський патріарх і Московський антипатріарх».

Василь РОГУЦЬКИЙ.

Telegram Channel