Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Щоб комп’ютер не заступив світ

З комп’ютером цікавіше, ніж з мамою і татом.

Фото mkschool30.at.ua.

Щоб комп’ютер не заступив світ

Привернуло увагу повідомлення засобів масової інформації: 17-річний хлопець із Таїланду помер біля монітора після кількаденної безперестанної гри

Подія трапилася в місті Удонтхкані. Школяр увесь вільний час на канікулах проводив за улюбленим заняттям і протягом кількох днів навіть не виходив на вулицю. Рідні не могли вплинути на нього, хоч і переконували зайнятися іншими справами. Зранку батько зайшов у кімнату хлопця і побачив його на підлозі біля комп’ютерного столу. Спершу він подумав, що втома здолала сина і він заснув, упавши додолу. Але дійсність виявилася набагато жахливішою.

Лікарі пояснили смерть школяра інсультом, який стався через нічні ігри й надмірні навантаження. Батьки хлопця хочуть, щоб трагедія їхньої сім’ї стала попередженням для інших.

Як же захистити синів і дочок від подібної небезпеки? Ось що думає з цього приводу Юлія Гіппенрейтер — психолог і автор популярних книг для батьків:

«Жити у віртуальному просторі — небезпека, перед якою стоїть все людство. Але батьки можуть знайти спосіб, щоб уникнути цього. Тут йдеться про режим і дисципліну. І потрібно не просто забороняти, а чимось замінювати.

Потрібно не просто забороняти гаджети, а чимось їх замінювати. 

А що виходить насправді? Гаджети конкурують з культурним запасом і навичками дорослих, і вони виграють. У таких іграх діє закон будь–якого навчання — ти щось робиш, отримуєш результат, зворотний зв’язок, причому можливість отримати результат — миттєва. Комп’ютер викликає інтерес, емоції у дитини. Але ви теж можете це робити. Занурюйте синів і доньок у спорт, творчість, знайдіть спільне захоплення, розвивайте їхні здібності.

У комп’ютері підліток не знайде щирого співрозмовника. Але якщо спілкування зводиться до крику або наказів, дитина закривається від усього, що їй транслюють. Ви нікуди не подінетеся від гаджетів, важливіше придивитися, що ваше чадо з ними робить, і долучитися в спільний процес. Добре, якщо зможете показати, як використовувати технічні можливості з користю. Проте зараз виходить так, що деякі батьки, бабусі і дідусі не володіють сучасними технологіями. А при хорошому контролі та грамотному використанні комп’ютерна індустрія — це один із напрямів набуття дитиною знань і навичок».

Оксана КРАВЧЕНКО.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel