Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Зеленський проти Путіна:  хто кого «взув» у Парижі?

Фото nv.ua.

Зеленський проти Путіна: хто кого «взув» у Парижі?

«Поки що нічия» — так вважає сам український Президент. Але з ним згодні не всі. Тож слово — прихильникам і «зради», і «перемоги», і «нічиєї»

«Перемога»

 

 Арсеній ЯЦЕНЮК, колишній прем’єр–міністр:

«Президент не привіз із Парижа нового Будапештського меморандуму. Путін не отримав нового пакту Молотова—Ріббентропа. Зеленський поводився достойно. Потрібно готуватися до наступного рау­нду переговорів. Путін не відмовиться від своїх планів. Україна має бути готовою їх зупиняти».

 

 

 Валерій ПЕКАР, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи:

«Володимир Зеленський, українське суспільство та Україна як держава нині пройшли випробування.

Президент довів, що здатен дослухатися до професійної аналітики, політичних опонентів та громадянського суспільства. Що здатен у складних умовах під тиском тримати «червоні лінії». Більше того, він отримав для себе певну моральну перемогу: ви­йшов один на один із ведмедем і встояв. Він сам цього хотів, хоча, напевно, мав ілюзії щодо свого візаві. Але цей важливий психологічний ранг зробить його дорослішим, і ми це побачимо у його дорослішій поведінці найближчим часом. Такі випробування марними не бувають.

Українське громадянське суспільство показало здатність мобілізуватися попри втому і розбіжності. Неочікувано таку ж здатність продемонструвала політична опозиція. Оцієї здатності згуртуватися перед великою зовнішньою загрозою завжди не вистачало Україні як 350, так і 100 років тому. Хочеться вірити, що нарешті ми навчилися… Часом кажуть: відсутність результату — це також результат. Здається, цього разу «нема результату — це найкращий результат» стало очікуванням мільйонів, і воно справдилося.

Зраду скасовано, видихаймо.

Війна триває, пильнуймо».

 

 

 «ВАРТА НА БАНКОВІЙ» (наметове містечко, яке демонстранти розбили біля стін Офісу Президента і демонтували його після Нормандського саміту):

«На цей момент підсумки саміту свідчать, що Кремлю не вдалося змусити Україну до швидкої капітуляції. Виглядає на те, що Володимир Зеленський не перетнув на переговорах головних «червоних ліній»… Ми, представники громадянського суспільства, будемо й надалі уважно стежити за розвитком подій. Ми не дамо імплементувати «формулу Штайнмаєра» та інші забаганки Кремля, які суперечать волі українського народу, міжнародному праву та українському законодавству».

«Нічия»

 

 

 Петро ПОРОШЕНКО, п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська солідарність»:

«Червоні лінії», які окреслило суспільство, стали для України справжнім оберегом на Нормандському саміті. Дякую кожному українцеві, який напередодні Парижа знайшов час продемонструвати свою відповідальну громадянську позицію у Києві та інших містах. Однак підстав для ейфорії нема. Зустріч показала, що Росії не можна довіряти. Що короткого шляху до миру, на жаль, не існує, бо мир не входить у плани агресора. Таке враження, що Путіна цікавив лише газ.

Вкотре наголошую, що відмова від судових позовів до «Газпрому» і повернення на російський газовий гачок — велика небезпека. І найближчими тижнями протидія саме цій загрозі вийде на передній план».

 

 

 Юлія ТИМОШЕНКО, голова фракції «Батьківщина»:

«Є великим досягненням рішення про обмін полоненими за формулою «всіх на всіх». Це дає надію, що ув’язнені українці нарешті повернуться додому.

Водночас викликає занепокоєння, що вперше в історії роботи нормандського формату на рівні Президента України легітимізовано «формулу Штайнмаєра», яка стає основою для подальших дій. Також уперше в офіційному комюніке переговорів зафіксоване прагнення надати особливий статус окупованим територіям не на тимчасовій, а на постійній основі.

Лише маючи конкретне пояснення цих пунктів, можна прогнозувати наслідки цього раунду переговорів для України».

«Поразка»

 

 

 Олег СИНЮТКА, народний депутат від «Європейської солідарності»:

«Зустріч можна розцінювати як «відкладення поразки», бо за чотири наступні місяці ми зобов’язались виконувати домовленості в односторонньому порядку:

  • впровадження «формули Штайнмаєра», яка написана в Кремлі і на його умовах;
  • ми свідомо беремо на себе відведення наших військ з НАШОЇ землі, що веде до послаблення наших оборонних позицій;
  • ми не почули про зобов’язання Росії, ба більше — з вуст Президента — агресор став «сепаратистом»;
  • закон про ОРДЛО має «стати на постійній основі» і предметом змін до Конституції»

 

 

 Михайло ГОНЧАР, експерт з енергетичних питань:

«Питання газу Зеленський охоче обговорив з Путіним, на відміну від Порошенка, уподібнюючись Януковичу. У Кремлі потирають руки — здобич проковтнула наживку… Це зайвий раз підтверджує, що окремо взяте організоване олігархічне Приват–угруповання і є кінцевим бенефіціаром Зе–камарильї. Для нього російський газ і гроші є понад усе. Усе решта — вторинне і несуттєве.

Зеленський практично легалізував статус Росії як посередника, подібно Німеччині та Франції, що має вплив на сепаратистів. Путін потирає руки — казав же «их там нет».

 

 

 Валентин БУШАНСЬКИЙ, політолог:

«Зеленський каже, що він веде Україну до миру. Що особливий статус Донбасу — це мир. Це не мир. Це — розкол України. Це — злам Конституції і правового поля. Це легітимація тероризму, який на Донбас принесла Росія.

Об’єднання України з терористичними анклавами, які і надалі залишатимуться під контролем Москви, — це життя в тераріумі, поміж гадюк, котрі повзатимуть нашими тілами. Це не мир. Це перетворення війни на громадянську. Дотепер війна була російсько–українська. У той день, коли з фронту підуть солдати, коли терористи стануть респектабельними політиками під охороною «міліції» Донбасу, чітка і зрозуміла війна перетвориться на нескінченний терор. Це не мир. Це життя з ножем біля горла.

Зеленському байдуже. Він звалить на свою італійську віллу. А нам жити в цій країні.

Зеленському плювати на живих. Йому плювати й на мертвих, котрі століттями боролися за єдину Україну. Зеленський усе зробив, щоб Україна зникла».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel