Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Різдвяна квітка

Фото moyasotka.com.

Різдвяна квітка

Важко повірити, але в природі є кактуси, що люблять воду, бояться сонця і не мають колючок. Це — шлумбергера, чи зигокактус, а в народі — просто різдвяник, бо цвіте у розпал тропічного літа — з листопада–грудня по кінець січня

Родом рослина з південноамериканських тропіків, а в наші широти її завіз колекціо­нер Аллан Каннінгем у 1816 році.

Головна особливість різдвяника в тому, що він цвіте, коли інші квіти відпочивають. Але не тільки цим він відрізняється від решти кімнатних рослин. Цьому вазонові незатишно на південних і західних підвіконнях, бо інтенсивне освітлення спричиняє відмирання кінцевих сегментів його пагонів. Літньої пори різдвяник потребує свіжого повітря (підійде затінок на балконі, лоджії, терасі), а також полюбляє душ (якщо такої можливості нема, то хоча б обприскуйте його час від часу). При гарному догляді зигокактус років 15–20 вітатиме вас із Новим роком своїм букетом. Зверніть увагу, що його вирощують і як звичайну рослину, і як ампельну. Але це один із тих примхливих вазонів, які не можна тривожити в момент бутонізації, тож не переставляйте з місця на місце і навіть не повертайте горщик.

Цьому вазонові незатишно на південних і західних підвіконнях, бо інтенсивне освітлення спричиняє відмирання кінцевих сегментів його пагонів.

На відміну від кактуса різдвяник слід регулярно поливати відстояною нехолодною водою, періодично обприскувати або ставити горщик на піддоні з мокрою галькою. А от до температури повітря не вибагливий.

З березня щомісячно підживлюйте рослину комплексним добривом для квітів, але дозу беріть удвічі меншу, ніж пропонують виробники. Влітку, в період інтенсивного росту стебел, удобрювати варто двічі на місяць, а з вересня припинити.

Обрізають різдвяник у червні, причому зайву частину пагона не зрізають, а відкручують, надаючи кущеві красивої форми. Сформовані так рослини рясно цвітуть.

Пересаджують після цвітіння, в кінці лютого: молоді рослини — щорічно, дорослі — раз на 4–5 літ. Горщик вибирайте широкий і невисокий: коренева система у різдвяника поверхнева. Дренажний шар має заповнювати ємність на третину. Ґрунт підійде магазинний (для кактусів), але можна приготувати суміш самостійно: по одній частині дернової землі і піску та дві частини листяної землі, для дезінфекції додайте товченого вугілля, а для кращої водопроникності — биту цеглу або керамзит.

Розмножують різдвяник шляхом живцювання. Від пагона відкручують 2–3 крайні «ланки», підсушують їх кілька днів, потім висаджують у вологий ґрунт і накривають скляною або пластиковою посудиною, щоб створити парниковий ефект. Ємність розміщують у затінку і регулярно провітрюють. Часто розмножують зигокактус після обрізання, бо в результаті формування куща залишається готовий матеріал для живцювання.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel