Деолів’єзація? Запросто! - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 26.82 € 29.80
Деолів’єзація? Запросто!

Нових страв з’явилося чимало — ​на різні смаки й гаманці.

gurman.com

Деолів’єзація? Запросто!

Цей своєрідний термін уперше пролунав із уст відомого українського кулінарного експерта, шеф-кухаря, переможця телевізійного шоу «МастерШеф», засновника соціального проєкту зі зміни культури харчування «CultFood» Євгена Клопотенка. Справді, класичний салат «Олів’є» давно став культовим на новорічному столі. Але час не стоїть на місці — ​змінюються звички, уподобання, мода (а вона почувається повноправною володаркою і в царині кулінарії)… Ділимося з вами цікавими рецептами

«Білі мишки»

Ці тваринки, за східним календарем, є символом 2020 року, який уже майже на порозі. Оригінальний салат із мишками з яєць стане окрасою святкового столу

 

 Інгредієнти: 300 г вареного курячого філе, 1 плавлений сирок, 100 г твердого сиру, 8 варених яєць, 1 великий апельсин, 1 сира морквина, 12 гвоздичок.

Приготування. Варене м’ясо дрібно нарізати. Обидва види сиру натерти на крупну тертку і змішати, кілька скибочок залишити для оздоблення. 4 яйця розділити на білки та жовтки й натерти окремо. Апельсин ретельно очистити від шкірки і плівок, порізати невеликими шматочками, зцідити сік. Усі інгредієнти викласти в салатник пластами у такій послідовності: куряче філе, апельсин, білки, суміш сирів, жовтки. У 4 яєць, що залишилися, трохи зрізати один бік, щоб надати стійкості. З гвоздики зробити носики й очки. З моркви вирізати хвостики й вушка і вставити їх у зроблені гострим ножем отвори в яйцях. Готових «мишок» розташувати на поверхні салату по колу, а в центрі покласти шматочки сиру.

 

«Святковий»

Риба чудово поєднується з рисом, а овочі й сири додадуть свіжості смаку

 

 Інгредієнти: 200 г рису, 30 г вершкового масла, 1 банка печінки тріски, 1 банка консервованого тунця, 2 плавлені сирки, 100 г твердого сиру, 1 цибулина, 2–3 варені яйця, 1–2 свіжі огірки, сіль, перець, майонез.

Приготування. Рис відварити з додаванням спецій і вершкового масла. Печінку тріски і тунець розім’яти виделкою. Цибулю та огірок дрібно нарізати. Сири і яйця натерти на крупну тертку. Викладати всі інгредієнти пластами, змащуючи кожен із них (або через один) майонезом. Послідовність така: огірки, половина рису, печінка тріски, цибуля, плавлений сир, половина яєць, рис, тунець із цибулею, твердий сир і решта яєць. Прикрасити на свій смак. За бажанням можна вимішати салат і оздобити безпосередньо перед подачею.

 

«Іграшка»

Особливу святкову атмосферу створять страви у вигляді новорічних атрибутів

 

 Інгредієнти: 100 г соленої сьомги (або іншої червоної риби), 1 невеличка червона цибулина, пів яблука (краще кислого), 2 яйця (варені), 2 картоплини, 100 г твердого сиру, майонез за смаком, зерна граната для оздоблення.

Приготування. Цибулину й рибу порізати дрібними кубиками, змішати з кількома столовими ложками майонезу і викласти на дно тарілки. Яблуко натерти на крупній тертці й рівномірно розподілити другим пластом. Наступний шар — ​сир, потертий на дрібній тертці, далі — ​яєчні жовтки, натерті на крупній тертці та змащені майонезною сіточкою. Картоплю покраяти дрібними кубиками чи натерти на крупній тертці, вимішати з майонезом і розподілити рівним шаром поверх жовтків. Останній пласт — ​подрібнені яєчні білки. Узор на «ялинковій кульці» викласти зернами граната.

 

«Ніжність»

Салат швидкий у приготуванні і має чудовий смак

 

 Інгредієнти: 200 г консервованої кукурудзи, 350 г шинки, 3 варені яйця, 2 огірки, дрібка чорного меленого перцю, пучок зеленої цибулі і кропу, сіль, майонез.

Приготування. Шинку, яйця й огірки покраяти невеликими кубиками, зсипати в глибокий салатник. Зелень дрібно посікти. З кукурудзи зцідити маринад і висипати її до решти інгредієнтів. Посолити, поперчити, додати посіченої зелені, заправити майонезом або грецьким йогуртом.

 

«Ідеал»

Справді ідеальне поєднання простих складників надає страві свіжості й робить її особливою

 

 Інгредієнти: 250 г курячого філе, 100 г сиру фета чи бринзи, 3 варені яйця, 1 перець болгарський, 150 г винограду кишмиш (або інший без кісточок), 2–3 ст. л. домашнього майонезу, сіль, перець, зелень петрушки — ​за смаком.

Справді ідеальне поєднання простих складників надає страві свіжості й робить її особливою

Приготування. Курятину відварити з додаванням спецій, остудити, покраяти невеликими кубиками. Виноград без кісточок, якщо великий, розрізати навпіл або на 4 частини. Яйця і болгарський перець дрібно порізати, вимішати. Заправити майонезом і спеціями, прикрасити.

 

«Венеція»

Ситна закуска, яскрава і дуже смачна. Ще й готується неймовірно швидко, адже продукти для цього салату не потрібно попередньо відварювати

 

 Інгредієнти: 300 г моркви, 1–2 свіжі огірки (200 г), 250 г напівкопченої ковбаси, 200 г твердого сиру, пів банки консервованої кукурудзи (180–200 г), майонез, сіль, перець — за смаком.

Приготування. Моркву й огірки натираємо на тертці для моркви по-корейськи, перекладаємо в миску, зцідивши сік з огірка. На крупній тертці натираємо сир. Ковбасу нарізаємо соломкою. Додаємо кукурудзу, сіль і перець, заправляємо салат майонезом, перемішуємо, викладаємо в салатник, оздоблюємо – і можна подавати до столу.

 

«Настрій»

Він справді легкий та інтригуючий, немов очікування Різдва

 

 Інгредієнти: 2–3 варені яйця, 150 г крабових паличок, 2–3 свіжі помідори, 100 г твердого сиру, 1–2 зубки часнику, майонез.

Приготування. Яйця, крабові палички і помідори нарізати кубиками або соломкою. На крупній тертці натерти 100 г твердого сиру. Змішати всі складники, заправити майонезом, у який попередньо потерти або вичавити через прес 1–2 зубчики часнику. Прикрасити листям салату, зеленню кропу або петрушки. Можна посипати кедровими або подрібненими волоськими горішками, маслинами.

 

«Мідії»

Такий салат здивує вас не лише смаком, а й швидкістю приготування

 

 Інгредієнти: 100 г салату (мікс), 1 помідор, 130 г маслин, 150 г мідій, 2–3 ст. л. майонезу, 2–3 ст. л. соєвого соусу, 1 зубчик часнику.

Приготування. Салат помити, залишити на друшляку, щоб стекла вода і порвати руками. Помідор покраяти дрібними кубиками, зцідити зайву рідину, часник розтовкти у ступочці, додати маслини й мідії, заправити і вимішати.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.