Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Смаколики до святкового столу

Смачного!

Фото ukr.media.

Смаколики до святкового столу

Щоразу напередодні прийому гостей господині замислюються про те, чим би особливим, незвичайним, гідним подиву почастувати їх. Пропонуємо рецепти страв, які можуть стати справжніми кулінарними шедеврами«Білі мишки»

«Два сири»

Така запіканка з моцарелою і чеддером – найкраще, що можна приготувати з курятиною. Чеддер плавиться і вкриває м’ясо особливою сирною скоринкою, а моцарела тане і просочує кожен його шматочок

 

 Інгредієнти: 900 г курячого філе, 2 морквини, 2 цибулини, 2 яйця, 100 г чеддеру, 100 г моцарели, пучок кропу, 2 ч. л. кунжуту, паприка, сіль та чорний перець – за смаком, 2 ст. л. соняшникової олії.

Приготування. Моркву натерти на крупну тертку. Цибулю нарізати півкільцями. Обсмажити овочі на соняшниковій олії. Куряче філе нарізати тонкими пластинами, накрити їх харчовою плівкою і відбити з обох боків. Яйця збити з паприкою. Моцарелу і чеддер покраяти тонкими скибочками. Кріп дрібно посікти. Змастити скляну форму олією, встелити її дно відбитими шматочками курятини, посолити і поперчити, змастити яйцем. Зверху викласти смажені цибулю і моркву, посипати кропом, розкласти скибочки чеддеру. Далі знов – відбивні з курятини, яйце, цибуля з морквою, кріп, моцарела. Останнім шаром має бути філе. Змастити верх яйцем, посипати кунжутом і запікати в духовці 45–50 хвилин за температури 180°С. Готову страву нарізати порційними шматочками, поки гаряча.

 

М’ясне асорті

Чудова альтернатива магазинним делікатесам!

 

 Інгредієнти: 1,5 кг свинячого ошийка, 700 г яловичини (вирізки), 2 курячі грудки, 100 мл олії, 1,5 ст. л. солі, 1 головка часнику, 2 ст. л желатину, 1 ч. л. приправи «Чилі гострий», 1 ч. л. приправи до м’яса. Знадобляться також нитки, марля, рукав для запікання.

 

 Приготування. Змішайте в чашці олію, сіль, спеції, часник (потертий на дрібній тертці або пропущений через прес) і желатин. Тим часом шматок свинини понадрізайте впоперек з інтервалом 1,5–2 см, чергуючи надрізи – у вигляді гармошки послідовно зверху і знизу, але не доводячи їх до краю. Яловичину і курятину поріжте як на відбивні, кожен шматочок змастіть приготованим розчином із желатином і повкладайте їх у надрізи у свинині, перед цим змастивши і їх. Щільно загорніть свинячий ошийок із вставками яловичини й курятини у марлю і перев’яжіть нитками, помістіть у рукав для запікання і готуйте в духовці приблизно 1,5 години. Наприкінці розріжте рукав, а вийнявши м’ясо з духовки, помістіть його під невеличкий прес (наприклад, покладіть зверху кухонну дошку). Перед подачею до столу наріжте навскісними скибочками.

 

Рулетики зі скумбрії

Неймовірно смачна і ситна страва, що прикрасить святковий стіл. Спробуйте таку рибку приготувати, і ваші гості обов’язково її оцінять

 

 Інгредієнти: 5 рибин, сіль, чорний перець та сік лимона – за смаком; для начинки – 2–3 морквини, 3 великі цибулини, 1,5 ст. л. томатного кетчупу, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Цибулю нарізати кубиками. Моркву натерти на крупній тертці. На сковороду налити олії, висипати цибулю й обсмажити до напівпрозорості. Додати моркву і смажити все разом до м’якості овочів. Викласти їх у миску, додати кетчуп (можна замінити на томатну пасту чи свіжий помідор, але тоді потрібно підрум’янити з цибулею і морквою), посолити й поперчити за смаком, перемішати.

Скумбрію почистити, розділити на філе: відрізати голови, плавники і хвости, вийняти хребти. Отримані тушки посолити, поперчити і збризнути соком лимона. На край риби викласти начинку, загорнути рулетом і скріпити дерев’яною шпажкою. Деко змастити олією і викласти рулети. Запікати в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 20–25 хвилин. Подавати таку рибку можна і гарячою, і холодною – як закуску.

 

«П’яна» курка

Страва дуже проста в приготуванні та дивовижна на смак, пари пива роблять її соковитою, м’ясо просто тане на язиці, маринад надає йому чудового аромату

 

 ​Інгредієнти: курка, 1 ст. л. оцту, 2 ст. л. оливкової олії, 3 ч. л. меду, 1 ст. л. гірчиці, 1 ст. л. томатної пасти, 4–5 зубочків часнику, 1 ч. л. розмарину, 1 ч. л. паприки, сіль, перець чорний мелений, 0,3 л світлого пива.

Приготування. Для маринаду змішати оцет, оливкову олію, мед, гірчицю, томатну пасту, розтертий часник, розмарин, паприку, сіль, перець, додати 4 столові ложки пива. У термостійкий (жароміцний) стакан налити 100 мл пива. (Якщо такого нема, можна взяти керамічну товстостінну посудину.) Деко застелити папером для випікання і поставити на нього склянку з пивом. На неї посадити курку й обмазати її приготовленою сумішшю.

Поставити в холодну духовку, а тоді увімкнути, щоб не лопнув стакан від різкого нагріву. Пекти приблизно 1,5 години за температури 160–170 градусів. Зняти курку зі склянки, розрізати на порційні шматочки. Подавати до столу з гарніром.

 

Сьомга з яблучним соусом

У червоної риби є один недолік – її ціна. Якщо ж ви все-таки розкошелилися і придбали шматок сьомги чи форелі, приготуйте цю рибку з яблучним соусом – надзвичайно смачно!

 

 Інгредієнти: 400 г філе сьомги або форелі, 2 ст. л. лимонного соку, 6 ст. л. оливкової олії, сіль за смаком; для соусу – 1 середня цибулина, 2 яблука, 2 ст. л. лимонного соку, 150 г сметани, 40 г вершкового масла, 1 ч. л. цукру, сіль та карі – за смаком.

Приготування. Рибу очистіть від шкірки та кісток, наріжте скибочками завтовшки близько 1,5 см, складіть у миску. Щедро полийте їх лимонним соком та оливковою олією, посоліть і перемішайте, щоб кожен шматок добре просочився маринадом. Залиште на 30–40 хвилин у прохолодному місці. Тим часом приготуйте соус. Нарізану якомога дрібніше цибулю підсмажте на вершковому маслі до м’якості, додайте щіпку солі – тоді цибуля не зарум’яниться. Очищені яблука натріть на середню тертку і покладіть до цибулі. Тушкуйте, доки яблука не стануть м’якими, тоді додайте лимонний сік, сметану, карі та цукор, посоліть і тушкуйте на найменшому вогні, поки яблука розпустяться. Сьомгу обсмажте на оливковій олії на сковороді або запечіть у духовці, поливши розсолом, у якому вона маринувалася. На гарнір до рибки з соусом підійде відварений рис чи картопляне пюре. Прикрасьте страву свіжою зеленню.

Telegram Channel