Зима — ​сезон алігаторової груші - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.18 € 30.90
Зима — ​сезон алігаторової груші

Фото hiamag.com.

Зима — ​сезон алігаторової груші

Саме такою є друга (хоч і рідко вживана) назва авокадо. Завдяки своєму нейтральному смаку цей заморський гість відмінно поєднується практично з усіма продуктами. На прилавках магазинів він з’явився не так давно, тож багато хто досі вважає його екзотичним, хоч нині на цей плід можна натрапити в багатьох навіть повсякденних рецептах. Що ж це за фрукт і з чим його їсти — ​читайте у сьогоднішній добірці

Вибираємо авокадо

Плід має бути зрілим, не надто твердим, але й не надто м’яким. Якщо шкірка не продавлюється — ​плід дозрів, якщо продавлюється легко і глибоко — ​перезрів. Шкірка також не повинна ламатися; не може бути темних плям, якщо вони є, швидше за все, авокадо не тільки перезріло, а й підгнило.

Чистимо фрукт

Найпоширеніший спосіб — ​розрізати авокадо вздовж на дві частини, видалити кісточку за допомогою ножа і дістати м’якоть чайною ложкою. У стиглого плода м’якоть легко відділяється від шкірки. Ще один спосіб — ​покраяти авокадо поперек. У тій частині, де розташована кісточка, потрібно обрізати м’якоть навколо неї. Кільця авокадо теж легко відділяються.

А ви знали, що…

  •  Авокадо — ​поживний продукт, який містить практично весь набір корисних жирних кислот і має багатий вітамінно–мінеральний склад.
  •  Найкорисніші плоди можна купити взимку. Авокадо, зібране в цю пору року, містить у декілька разів більше корисних жирів і вітамінів.
  •  Алігаторова груша походить із Мексики. Але вже міцно закріпилася в кухнях багатьох країн усіх континентів.
  •  У Південній і Центральній Америці, де авокадо готували задовго до появи там європейців, головним у приготуванні цього фрукта вважають поєднання олійно–горіхового смаку плода і добавок, причому чим різкіший контраст їхніх смаків, тим краще.
  •  Суперечки з приводу того, до фруктів чи до овочів відносити авокадо, точаться вже давно. З точки зору біології його по праву можна вважати фруктом: росте на дереві, всередині нього є велика тверда кісточка. Але кількість цукру у його м’якоті властива більше овочам, та й смакові якості не свідчать на користь версії «фрукт». Але це так!
  •  Щоб сповна насолодитися вишуканим смаком гуакамоле, його готують тільки з натуральними приправами, без консервантів і замінників. Побутову техніку, блендери та змішувачі застосовувати не рекомендується.
  •  Авокадо відмінно поєднується з базовими продуктами, відтіняючи і доповнюючи їхній смак, тому з ним можна експериментувати нескінченно, готуючи на його основі закуски, додаючи в салати, основні страви та десерти.
  •  Щоб не змінився колір фрукта, збризкуйте його лимонним соком.

 

 

 

 Зелений соус

Інгредієнти: м’якоть 2 авокадо, 180 мл соку лайма, 40–50 мл води, 30 мл олії.

Приготування. Відділіть плоди авокадо від кісточок, виберіть м’якоть. З лайма витисніть сік. У кухонному комбайні змішайте інгредієнти, консистенція отриманого соусу повинна бути схожою на крем. Заправка урізноманітнить страви з риби, курятини, смакуватиме із твердим сиром.

 

 

 

 Салат «Кубинський»

Інгредієнти: 400–450 г копченого курячого філе, 120 г чорносливу, 1 авокадо, пучок зелені, 2 свіжі огірки, 90 г фісташок, 3 варені яйця, сіль, майонез.

Приготування. Промитий чорнослив залити окропом і залишити на чверть години. Злити рідину, просушити на рушничку і покраяти кубиками. Так само нарізати яйця, огірки і курятину. Посікти зелень. Подрібнити фісташки. Змішати продукти, посолити, заправити майонезом.

 

 

 

 Бутерброди з авокадо

Інгредієнти: 1 авокадо, 1/3 ч. л. чорного перцю, 0,5 ч. л. солі, 6–7 скибочок житнього хліба, 1 ч. л. лимонного соку.

Приготування. Розрізати на дві частини фрукт. Ложкою дістати м’якоть і розім’яти за допомогою виделки. Полити лимонним соком. Підсолити і присипати перцем. Кожну скибочку намастити отриманим паштетом. Можна прикрасити зеленню, скибочками помідора чи притрусити кунжутом.

 

 

 

 Паста із зеленим соусом

Інгредієнти: 250 г спагеті, 2 авокадо, 2 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. лимонного соку, 1 зубчик часнику, твердий сир, сіль та перець — ​за смаком.

Приготування. Спагеті відварюємо в підсоленій воді до готовності, як зазначено на упаковці. Відкидаємо на друшляк. Авокадо розрізаємо навпіл, виймаємо кісточку, м’якоть нарізаємо кубиками. Часник подрібнюємо. У блендері перемелюємо авокадо і часник до однорідної консистенції. Додаємо сік лимона, сіль, перець, оливкову олію і ще раз добре збиваємо. Спагеті викладаємо на тарілку, зверху поливаємо соусом з авокадо, присипаємо тертим сиром і прикрашаємо зеленню.

 

 

 

 Грецький салат з авокадо

Інгредієнти: 1 авокадо, 5 листків салату латук, 100 г помідорів, 100 г бринзи, 3 ст. л. оливкової олії, 0,5 лайма, 100 г маслин.

Приготування. Для заправки змішати сік лайма, оливкову олію, сіль і перець. Салат дрібно порвати руками. Авокадо, помідор і бринзу нарізати кубиками, маслини — ​навпіл. Змішати всі інгредієнти і заправити соусом.

 

 

 

 Яйця, запечені в зелених «кошичках»

Інгредієнти: 1 авокадо, 2 яйця, 2 ст. л. натертого твердого сиру, сіль, перець, зелень — ​за смаком.

Приготування. Розрізати авокадо на дві частини, вийняти кісточку. Натерти сир і викласти його на дно «кошичків». Акуратно вибити в середину яйце, посолити й поперчити за смаком. Помістити авокадо у форму для запікання і поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 10–15 хвилин. Готову страву посипати зеленню і подавати до столу теплою.

 

 

Анекдот до теми

«Шановна редакціє! Нам дуже подобаються ваші рецепти. Особливо полюбили ми салат з авокадо і креветок. Щоправда, авокадо ми замінили на картоплю, а креветки — ​на шкварки. Але загалом салат дуже смачний…»