Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
«Нащо брав, нащо брав мене невеличку? Цілував, обнімав, як перепеличку?..»

Волинь-нова

«Нащо брав, нащо брав мене невеличку? Цілував, обнімав, як перепеличку?..»

Думаю, перш за все ці слова викличуть усмішку у нашої читачки Марії Книш, яка відгадала завдання нинішнього туру, навіть не розкривши всіх пазлів. Що, звісно, не забороняється. Але якщо Марія Денисівна, відгадуючи, раділа пісні графа Атоса де ля Фера, то тепер, підозрюю, після заголовка підспівує: «Не сама, не сама лілію садила!»

Але насамперед повторимо це завдання, яке змусило взятися за перо (точніше кулькову ручку) і листки в клітинку пані Марію.

«Гарбуз із секретом» — 51 (2019)

Цього разу ми заховали слово, що означає заняття, яке вигадав один пан зі Сходу. Воно нині дуже модне в ділових колах. Он і одна з наших файних партнерок на ім’я Вікторія із також файного міста Тернополя навіть «прописала» в трудовому розпорядку, що їй мають виділити півтори години у робочий час на це заняття. Грицько Гарбуз про таке навіть і не мріє…. А дарма, кажуть бувалі у бувальцях і та ж файна пані Вікторія, — це ж так корисно для здоров’я і світопізнання.

Отож слово імені винахідника складається: 1) зі сполучника; 2) з кореня однієї з найвідоміших у світі не східних гірських систем; 3) назви найбажанішої (і найприкрішої) нічиєї в одній із найдревніших на планеті ігор; 4) зі слова (в якому закреслили останню букву) на позначення суму, скорботи, що вживається в дуже сумній пісні «Піккардійської терції».

Ті, хто складе це ім’я, в інтернеті легко знайдуть відповідь. А якщо у вас нема інтернету, просто згадайте пісню Атоса із фільму «Д’Артаньян і три мушкетери» або популярну українську народну про обійми–поцілунки дівчини-«перепелички», котра не любить працювати самотньо. Головні слова у них і є визначальною характеристикою заняття, яке маєте розгадати.

Що за слово ми заховали у гарбузі?

Якщо ми вже тричі згадали пані Марію Книш із волинського села Смідин Старовижівського району, то і надамо їй слово, адже її лист став переможцем конкурсу історій, як шукали правильну відповідь на завдання туру.

«Шановний пане Грицьку Гарбузе!

Доведеться Вам ще раз читати мою «писанину». Ви вже вибачайте, але бажання похвастатись тим, як розгадувала гарбузячий секрет, перемогло мою нелюбов до писання. Воно, те писання, набридло за 42 роки так, що не сказати (пані Марія — колишня вчителька математики. — Г. Г.). Ну та не про це зараз мова. Розгадати секрет вдалося не одразу, хоч прочитала завдання, тільки–но отримала газету.

Почала з імені винахідника того заняття, яке так полюбилося пані Вікторії з файного міста Тернополя. Отож перше завдання: сполучників багато і з якого почати — хтозна ☺; друге теж не дуже пішло; а от третє — ПАТ — і четверте — ЖАЛЬ — було розгадано. А слово ж не складеш тільки з них. Та найбільше допоміг граф де ля Фер зі своєю піснею «Там лілії цвітуть…» Квітка лотос навела на думку про асану «лотос» у йозі. Ім’я винахідника підказало б, чи догадка про йогу правильна. Треба шукати.

І знайшлося! Патанджалі! Древньоіндійський мудрець і філософ Патанджалі! Є і ПАТ, є і сполучник І, який примостився в кінці імені, а корінь АНД з Андів у Південній Америці, ну ще й ЖАЛЬ без «м’якого знака».

Отож, без вагань можна казати, що заняття, яке вигадав один пан зі Сходу і яке нині дуже модне в ділових колах, це — ЙОГА. А яка з них, чи хатха–йога, чи раджа–йога, карма–йога, джанана–йога, агні–йога та інші, вибирайте, пане Грицю, самі.

А пізнання мудрості вчення Патанджалі починається з виконання заповіді «Не нашкодь живому і збережи живе».

Підказка про народну пісню з дівчи­ною-«перепеличкою» не знадобилася, отож я вже й не намагалась її назву взнати (тепер знаєте і приспівуєте! — ☺ Г. Г.).

Хороше заняття вибрала пані Вікторія! І воно справді корисне для здоров’я і світопізнання. Навіть у «Повному медичному довіднику. Самолікування» йому відведений цілий розділ…

Дякую за увагу, за завдання і терпіння для читання».

І ми Вам дякуємо, пані Маріє, і кажемо: писання було недаремним — матимете 150 гривень призових переможцю!

А по 100 гривень, згідно з нашим жеребкуванням, яке серед 10 авторів правильних есемесок провела народна артистка України, прима Волинського академічного обласного українського музично–драматичного театру імені Тараса Шевченка Людмила Приходько (ох і нащедрувалися ми в неї крутезно на Василя!), дістануться Марії Бойко із села Сопачів Володимирецького району Рівненської області і Віті Бобко із села Затурці Локачинського району Волині.

Переможців просимо надіслати на адресу редакції копії першої та другої сторінок свого паспорта (або ID–картки) та ідентифікаційного коду.

А нам час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» — 4 (2020)

Нещодавно за вечір прочитав неоціненні поради одного з найшанованіших моральних авторитетів України ХХІ сторіччя. До його мудрості і простоти так треба прислухатись! Один із розділів книги стосується нашого повсякденного заняття. Буває, коли ми це робимо, іноді виходить трохи не так, то дехто, підказуючи нам, може вжити не дуже приємні порівняння. Хоча ті тваринки ні в чому не винні. Натомість, як зазначає автор книги, культурний араб у тій ситуації сказав би приблизно так: на кущ троянди сів соловей.

Що за слово–процес ми заховали у гарбузі?

Відповідь треба надіслати до 5 лютого тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «М’яч», «Три ведмеді», «Світлана Костюк»). Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

До зустрічі!

P. S. Підпишіться, будь ласка, на наш Youtube–канал https://www.youtube.com/channel/UCYNPAN WqpLJgPid1yUfoYQ. Дякую!

Грицько ГАРБУЗ


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel