Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Як вивести плями зі скатертини?

Фото korysni-porady.info.

Як вивести плями зі скатертини?

Після святкових застілль залишаються не лише приємні спогади, але й плями на скатертині. Нагадаємо способи, як їх позбутися

Вино. Білу скатертину врятує перекис водню або лимонна кислота. Налийте на пляму 1 чайну ложку одного з цих засобів, розчинену в склянці води. Також можна натерти брудні місця сумішшю сирого жовтка з гліцерином (1:1). Скатертину прополоскати та випрати.

Сік, фрукти. Забруднення можна вивести розчином 1 неповної склянки гарячої води, половини чайної ложки нашатирного спирту та половини чайної ложки перекису водню. Якщо під рукою немає цих складників, то натріть забруднення кашкою із соди. Плями на бавовняній та лляній скатертинах можна замочити у звичайному молоці. І, звісно ж, потім усе попрати.

Перш ніж братися за прання, зверніть увагу, з чого виготовлена скатертина, щоб не пошкодити делікатну матерію.

Буряк та томати. Чудово впорається звичайнісіньке господарське мило. Спочатку виперіть з ним текстиль, опісля посипте плями лимонною кислотою та залиште на 5 хвилин. Тоді прополощіть річ у теплій воді. Цей метод діє навіть для старих забруднень.

Жир. Такі плями можна вивести декількома способами:

за допомогою картопляного крохмалю

Підсушіть його на пательні. Потім змішайте з бензином та нанесіть на декілька хвилин на забруднення. Ретельно виперіть.

…гасу

Після виведенням плям прибрати залишки гасу можна за допомогою мильного розчину.

…крейди чи тальку

Насипте на пляму, накрийте паперовою серветкою та попрасуйте. У складних випадках попередньо замочіть забруднене місце, а тальк залиште на ніч.

…звичайної солі

Нанесіть її на декілька хвилин, щоб увібрала жир. Замінюйте сіль доти, поки пляма стане світлою.

Кава. Допоможе нагрітий гліцерин з дрібкою солі.

Віск. Спочатку максимально зніміть його залишки з тканини ножем. А далі попрасуйте, поклавши на забруднення паперову серветку. Якщо свічка була кольоровою, варто задія­ти плямовивідник.

Перш ніж братися за прання, зверніть увагу, з чого виготовлена скатертина, щоб не пошкодити делікатну матерію. Плями варто виводити якнайшвидше. Та якщо немає на це часу, замочіть виріб у прохолодній воді, додавши трохи столового оцту.

Джерело: acc.cv.ua.

Telegram Channel