Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Мені наснилось, що вони зустрілись.  Убитий в Крутах й вірменин Сергій»

Сергій Нігоян: «Я вірменин, а теж – Вкраїни син...»

Фото dnepr.com.

«Мені наснилось, що вони зустрілись. Убитий в Крутах й вірменин Сергій»

Той січень треба пам’ятати, бо він змінив нас, хоч і не всіх, але багатьох. Шостий рік поспіль Україна підтримує тих, хто стоїть за неї на лінії вогню. Саме студентська молодь вийшла на Майдан — і це не вперше в історії нашої країни

«Вулиця Грушевського у Києві – спокійний мальовничий центр. Величезний парк, бібліотека, книгарня, стадіон. Так було шість років тому. А тепер ті самі парк, бібліотека, книгарня, стадіон – і меморіальні дошки та пам’ятники. Спомини, де вулицю з барикадами заливає вогонь, а люди такі маленькі біля нього, але такі сильні, що понад ним. Сергій Нігоян та Михайло Жизнев­ський, які залишили тут свою кров і свої останні подихи. Рівно шість років тому, 22 січня 2014-го. Мине трохи менше двох місяців після цього, і на Донбас вирушать перші добровольці. Ті, з ким Сергій та Михайло стояли разом на барикадах. Будуть інші бої, інша зброя, але ті самі цінності. Від Грушевського та Інститутської до донбаських степів – одна війна. І гинуть у ній так само: несправедливо і рано», – читаю ці рядки на сайті благодійного фонду «Повернись живим».

Спомини, де вулицю з барикадами заливає вогонь, а люди такі маленькі біля нього, але такі сильні, що понад ним. Сергій Нігоян та Михайло Жизнев­ський, які залишили тут свою кров і свої останні подихи.

Проводжу паралелі: 29 січня вже трішки більш як століття тому студенти загинули за Україну в бою під Крутами. Гімназисти, які мали б розвивати, будувати свою державу, першими йшли на смерть заради незалежності. Через сотню літ за Україну і далі вбивають. Як у вірші Оксани Максимишин–Корабель, написаному 29 січня 2014 року:

Мені наснилось, що вони зустрілись. Убитий в Крутах й вірменин Сергій.

В саду едемськім на травичці всілись: «За що тебе?» «За Україну, друже мій».

«Ти знаєш, і мене за неї вбили, та це було вже років майже сто.

Тоді померли ми, щоб ви нам жили. А вас вбивають… Вас тепер за що?»

«Ти пам’ятаєш, друже. Звісно, пам’ятаєш, Як біло–біло в нас цвітуть сади.

І ти цей запах п’єш. І ти його вдихаєш… Я б все віддав, щоб хоч на мить туди».

…Під Крутами стояли ми стіною. В очах не страх, а злість до ворогів.

Большевики готовились до бою, Я йшов на смерть… а жити так хотів».

«Мені твій попіл стукав, брате, в груди. Я вірменин, а теж — Вкраїни син…»

Мені наснилось, що вони зустрілись. Убитий в Крутах й бородач Сергій.

В саду едемськім на травичці всілись: «За Україну нас вбивають, брате мій».

Власта КРИМСЬКА.

 

Чим мавпи кращі від голубів

У Києві на Майдані у підземній кав’ярні переді мною у черзі стояв відвідувач, по якому одразу було видно, що він тут завсідник

Лице обвітрене, бронзове — певно, цілими днями перебуває на свіжому повітрі. Зрештою, так воно і є — хлопець із тих сумнівних типів, котрі стовбичать на Майдані та на Хрещатику й зазивають людей зробити фото з якоюсь тваринкою. Я це зрозумів по тому, як йому всміхнулася продавчиня і який між ними відбувся діалог київсько–житомирською говіркою.

— Як там наверху — холодно? — спитала жінка.

— Мені нормально. Я ж парєнь гарячий, ти знаєш, — відповів хлопець.

— А де Ігор, щось давно не видно?

— Він зараз на обізьянах не працює. Вже днів десять. На голубів поставили.

— То це у вас як — повишеніє чи наказаніє?

— Та майже однаково. Просто обізьяни дурні, а з голубами ніхто не хоче працювати. З ними більше клопоту. Ігарьоха по п’яні касу потіряв, то його шеф кинув на голубів. Каже: «Відробиш, тоді будуть обізьяни». З ними можна більше заробити.

Вадим ПЕТРАСЮК.

 

Грім і блискавка у січні в Луцьку – несподіванка навіть для синоптиків

Волинська гідрометеорологиня каже, що винні два різнотемпературні фронти

«Це дуже неочікувано, щоб у січні були грім і блискавка. Грозові осередки — це нонсенс», — прокоментувала нашій газеті факт цих природних явищ, помічених увечері 22 січня в окремих мікрорайонах Луцька, завідувачка сектору метео­прогнозів Волинського обласного центру з гідрометеорології Валентина Набока.

Незвичне явище синоптик пояснює двома причинами. По-перше, на Волині цієї зими температурний режим є вищим за норму на 5–8 градусів. По-друге, саме у середу над Північною Європою, зокрема і над нашою територією, проходив дуже активний циклон із надзвичайно стрімкими потоками (ведучий потік мав швидкість аж 200 км/год). Гриміло і у Варшаві та Мінську. Якщо об’єднати обидві причини, то стає зрозумілим, що зблизилися два різнотемпературні фронти (арктичний холодний і фронт оклюзії).

Якщо об’єднати обидві причини, то стає зрозумілим, що зблизилися два різнотемпературні фронти (арктичний холодний і фронт оклюзії).

Валентина Набока пояснює: «Циклон різко обрушився сюди і зайняв значний повітряний простір. Він є підступним, бо може давати грози, град і смерч. Тож у Луцьку, в районі вокзалу, ЛПЗ, Львівської люди бачили блискавку і чули грім». Синоптик зауважує, що це було дуже локально, тому навіть гідрометеорологічна станція у Підгайцях не змогла зафіксувати цих явищ. За десять років роботи в нашому краї вона пам’ятає дві зимові грози. Тож надприродними називати їх не береться, швидше несподіваними: «Ми прогнозували на цей день сильний вітер, похолодання, сніг, налипання, але щоб і грім!..»

Оксана КОВАЛЕНКО.

 

Календар:

29 січня

Сонце (схід — 7.59, захід — 17.04, тривалість дня — 9.05).

Місяць у Рибах, Овні. 6 день Місяця.

Іменинники: Максим, Петро, Георгій.

30 січня

Сонце (схід — 7.58, захід — 17.05, тривалість дня — 9.07).

Місяць в Овні. 7 день Місяця.

Іменинники: Антон, Іван, Антоніна.

 

«Зима така недобра, така скупа зима, бо снігу для хлоп’яток у неї ще нема»

Так пише Григорій Усач, бо ж давно уже їхнім «санчатам сниться засніжена гора»

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Світлани Дриганюк, 29 січня — хмарно, дощ із мокрим снігом, на дорогах місцями ожеледиця. Вітер західний, 7–12, місцями пориви — 15 — 20 метрів за секунду. Температура повітря вночі — мінус 2 — плюс 3, вдень — від 0 до плюс 5. 30-го — хмарно з проясненням, невеликий дощ із мокрим снігом, на дорогах ожеледиця. Вітер північно–західний, 7–12, місцями пориви — 15 — 20 метрів за секунду. Температура повітря вночі — мінус 3 — плюс 2, вдень — мінус 1 — плюс 4.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 29 січня було 2002 року — плюс 10, найхолодніше — 1963–го — мінус 25 градусів.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 29 січня було 2002 року — плюс 10, найхолодніше — 1963–го — мінус 25 градусів.

У Рівному 29 січня хмарна погода протримається увесь день. Вночі йтиме дрібний дощ, який посилиться вранці, але до середини дня він повинен припинитися. Температура повітря протягом доби — від 0 до 2 градусів тепла.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel