Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Роздягайтесь догола  перед дзеркалом…»

Найдоступніший метод діагностики, який не вимагає ні затрат часу, ні грошей – самообстеження.

Фото bbc.com.

«Роздягайтесь догола перед дзеркалом…»

Таку, на перший погляд, дивну пораду дає людям доктор Девід Агус (на фото), який очолює Каліфорнійський Вестсайдський центр раку. У всесвітньо відомого лікаря-онколога багато премій і нагород за наукові досягнення, він успішно практикує. Нині професор дуже багато часу присвячує популяризації здорового способу життя, навчає людей, як запобігти раку

 

 

Чому Стіва Джобса не вдалося врятувати?

Онконедуги підстерігають молодих і літніх, бідних і багатих, геніїв і простих смертних. За 20 років кількість хворих на рак може зрости на 60%, попереджає ВООЗ. Існує понад 100 видів онкопатологій, від них у світі щорічно вмирають мільйони людей, з них близько 90 тисяч українців.

Тому так важливо пам’ятати про загрозу й дбати про себе, наголошує Девід Агус і наводить сумний приклад знаменитого Стіва Джобса, який був його пацієнтом. «Засновник Apple ніколи не займався профілактикою, а також відмовився від операції на користь іншого методу лікування», — пояснює онколог, ратуючи за регулярні обстеження й неухильне дотримання рекомендацій спеціалістів. Нагадаємо, Стів Джобс помер 5 жовтня 2011 року від раку підшлункової залози. Йому було 56 років.

Хворобу не варто сприймати як щось неминуче, не залежне від нас.

Утім, хворобу не варто сприймати як щось неминуче, не залежне від нас. Важливо визначити мету, яка буде вас надихати і допоможе налаштуватися на виконання правил для здорового і активного довголіття, стверджує доктор Агус. Він вважає, що найбільший ворог — сидячий спосіб життя, який підвищує ризик раку, серцево–судинних захворювань і передчасної смерті. «Шість годин безперервного сидіння за ступенем шкоди рівноцінні пачці викурених сигарет», — вважає лікар. Сам він, як розповідає, спеціально вдома поставив комп’ютер у найдальшій кімнаті, щоб частіше ходити перевіряти електронну пошту. На роботу ходить пішки, піднімається сходами замість ліфта — все це внесок у довголіття.

Якщо ви займаєтеся зарядкою тільки зранку або потієте у фітнес–залі два рази на тиждень, це — не найкращий варіант, попереджає експерт.  Дуже важлива помірна фізична активність упродовж дня, який завершить легка прогулянка або господарські клопоти. У Великобританії колись звернули увагу на такий факт: 50 тисяч осіб працювали на транспортному підприємстві, половина з них — водії автобусів, друга половина — кондуктори. Вони жили в одних районах, у них були однакові умови роботи. Але у водіїв спостерігався високий рівень інфарктів та раку, а працівниці, які багато ходили, рідше страждали від онкозахворювань.

«Вітаміни в таблетках не допомагають, а шкодять»

Як і всі лікарі, професор Агус виступає проти напівфабрикатів і нездорової їжі. «Уникайте глибоко перероблених продуктів, ковбас, сосисок, кондитерських виробів із трансжирами, — закликає експерт у своїй книзі «Короткий посібник із тривалого життя». — Смузі, фреші, пюре — це просто мода. Поживних речовин у такій їжі дуже мало, всі вітаміни і мінерали швидко окислюються і розкладаються. Свіжовичавлений сік позбавляє вас цінної клітковини з фруктів і при цьому в ньому «зашкалює» легкодоступний цукор, швидкі вуглеводи. Схожа ситуація зі стравами, подрібненими блендером, — організм засвоює їх швидше і легше. Зменшуються витрати енергії на перетравлення (вважай, зберігаються зайві калорії), швидше підвищується рівень глюкози в крові».

Девід Агус радить викинути вітаміни і харчові добавки. Раніше їх доводилося вживати через брак їжі. Але сьогодні люди, навпаки, переїдають.

Доктор рекомендує відмовитися від перекусів між основними прийомами їжі. Харчуватися слід строго тричі на день і крапка, наголошує він. У тих, хто любить «хом’ячити», ризик виникнення діабету збільшується на 81 відсоток! Якщо ви з’їсте всього одне яблуко між обідом і вечерею, ваш метаболізм зіб’ється на два — три дні. А це означає, що вам складніше буде втратити зайву вагу, яка теж спричиняє ризик онкозахворювань, попереджає професор.

Взагалі ж існує тільки один тип здорового харчування з науково доведеним ефектом — це середземноморська дієта, підкреслює Девід Агус. Нагадаємо її головні складові — риба, овочі, фрукти, оливкова олія, цільнозернові крупи. Оптимальна кількість м’яса — 200 — 250 г двічі на тиждень, уточнює професор. Відносно безпечною для здоров’я дозою алкоголю він вважає келих сухого вина за вечерею. «Це допоможе вам краще заснути після трудового дня. Але важливо не переборщити. Тому що після періоду розслаблення відбувається сплеск вироблення «підбадьорливого» гормону адреналіну».

Девід Агус радить викинути вітаміни і харчові добавки. Раніше їх доводилося вживати через брак їжі. Але сьогодні люди, навпаки, переїдають.

«Ми стежили за 39 тисячами жінок протягом 20 років — половина з них пила синтетичні вітаміни, харчові добавки, половина — ні. Ті, хто приймав ці таблетки, вмирали раніше. У них частіше виявляли діабет і рак, — пише доктор Агус. — Наше тіло відтворює вільні радикали для того, щоб позбавлятися від ракових клітин. Коли ми приймаємо антиоксиданти, організм блокує їх. Ми провели 63 дослідження на цю тему, в яких брало участь більше 20 тисяч осіб. Жодних позитивних результатів».

Здоровий сон, дитячий аспірин і статини…

Під час сну наш мозок «форматується» — скидає зайву інформацію, накопичену за день. Тільки спати потрібно в тиші й темряві. Не варто «залипати» в телефоні чи інших ґаджетах перед нічним відпочинком. Дбаючи про здоровий сон, скорочуєте ризик виникнення деменції і хвороби Альцгеймера.

Дбаючи про здоровий сон, скорочуєте ризик виникнення деменції і хвороби Альцгеймера.

«Я, наприклад, займаюся два — три рази на тиждень йогою, це допомагає моєму мозку «не заіржавіти». Іноді не хочеться. Але виходити із зони комфорту — це найкраще, що можна зробити для свого тіла, — ділиться досвідом онколог. — Важливе й самообстеження. Роздягайтесь догола перед дзеркалом, розглядайте себе. Лікар бачить вас раз на рік і не може запам’ятати, що відбувається з вашим тілом. Але ви можете стежити за змінами самостійно, особливо це стосується жінок, які повинні регулярно оглядати свої молочні залози», – наголошує професор.

А ще він рекомендує для профілактики раку приймати дитячий аспірин, який у низьких дозах зменшує ризик смерті від онкопатологій. «Тільки вдумайтеся, ці прості ліки на 46 відсотків знижують загрозу утворення карциноми, раку грудей і простати. Не менш важливими є й статини, препарати, що знижують рівень холестерину, блокують запалення, знижують імовірність інсульту та онкозахворювань. Природа так задумала, щоб у нас був рак і в такий спосіб можна було «підчистити» ряди. Щоб для наступного покоління залишалися їжа і місце для життя. Але зараз ми можемо «відтягнути» свій кінець», — переконаний Девід Агус. І не випадково одна з його книг має назву «Завтра починається сьогодні», адже наше майбутнє у великій мірі залежить від нас самих.

Оксана КРАВЧЕНКО.

Найдоступніший метод діагностики, який не вимагає ні затрат часу, ні грошей – самообстеження.
 
Telegram Channel