Подайте до столу… любов - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.21 € 30.92
Подайте до столу… любов

Фото kleo.com.

Подайте до столу… любов

Про свої почуття можна сказати по–різному. Хтось комусь прошепоче особливі слова, хтось когось порадує вишуканим подарунком, запросить на романтичне побачення чи в незабутню подорож… Та найцінніше у людських взаєминах — ​це турбота одне про одного. Тож якщо ви не встигли подбати про сюрприз, який нагадає коханому чи коханій про вашу любов, скористайтеся нашою підказкою. До Дня святого Валентина залишилася ще доба — ​достатньо часу, аби приготувати щось смачненьке й незвичайне

 

 Заливне «Валентинка»

Такою цікавою стравою можна прикрасити романтичну вечерю не тільки в День закоханих

Інгредієнти: 2 курячі стегенця, 1 цибулина, 1 морквина, 2 лаврові листки, 15 г желатину, 2 зубочки часнику, 2 ст. л. готового хрону, 1 буряк, спеції, зелень для оздоблення.

Приготування. Стегенця залити 1 літром води, довести до кипіння, зняти піну, додати очищену моркву та добре вимиту цибулину з лушпинням (для кольору) і варити на мінімальному вогні приблизно 1,5–2 години. За 15 хвилин до готовності посолити за смаком і вкинути лавровий лист. Желатин залити 40 мл води, дати набухнути. Бульйон процідити, залишити приблизно 700 мл, додати желатин і розмішати до повного розчинення. Заправити пропущеним через прес часником і перцем за смаком. Розчинити в бульйоні хрін з буряком і додатково 1–2 ложки соку вареного буряка для інтенсивності кольору. М’ясо зняти з кістки, порізати невеликими шматочками. Формочки–сердечка для мафінів заповнити на чверть рожевим бульйоном і поставити в морозилку на 5–10 хвилин, щоб схопилося. Тоді викласти подрібнену курятину, залити бульйоном доверху. Поставити в холодильник на 6–8 годин для застигання. Вийнявши заливне з формочок, викласти на блюдо з листям салату, можна ще прикрасити трояндочками з вареного буряка і редьки, навести контур серця майонезом чи гірчицею.

 

 

 

 Салат із буряковими сердечками

Його можна подати як гарнір до м’яса або риби. А саму ідею оздоблення можна запозичити і для інших страв

Інгредієнти: 3 невеликі буряки, 50 г ядер волоських горіхів, 200 г суміші будь–яких видів листових салатів; для заправки — ​1/4 скл. хересу, 1/4 ч. л. діжонської гірчиці, 1 ст. л. меду, 1 ст. л. нарізаної цибулі–шалот, оливкова олія, сіль, перець — ​за смаком.

Приготування. Покласти буряки на фольгу, трохи скропити їх водою, посолити, поперчити, загорнути і запікати в духовці при 180 градусах до готовності, приблизно 40 хвилин. Остудити, почистити, нарізати кружальцями, з кількох скибочок формочками для печива вирізати сердечка, а решту можна покраяти кубиками. Салат порвати руками, горіхи підсушити і трохи потовкти. Всі інгредієнти для заправки збити в блендері. На тарілку викласти листя салату, буряк, заправити соусом, посипати волоськими горіхами і прикрасити буряковими сердечками.

 

 

 

 «Моє серденько»

Може, цей десерт нагадає комусь, що людське серце таке ж крихке, як і білкове тістечко…

Інгредієнти: 4 яєчні білки, 1 скл. цукрової пудри, лимонна кислота на кінчику ножа, 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю, 200 мл жирних вершків, 200 г малини (або інше оздоблення).

Приготування. Збити яєчні білки з цукровою пудрою і лимонною кислотою на великій швидкості міксера до білої стійкої піни. Наприкінці тонкою цівкою всипати крохмаль і продовжувати збивати до стану гладкої білкової маси. Деко застелити папером для випічки, намалювавши на ньому за допомогою трафарета сердечка. Кулінарний мішечок або кондитерський шприц наповнити білковою масою й акуратно витискати суміш спочатку по контуру сердечок, а потім заповнити середину. Поставити в розігріту до 100 °C духовку і висушувати приблизно 1,5–2 години. Потім вимкнути її й охолодити тістечка при закритих дверцятах. Готові безе мають бути сухими і крихкими ззовні і всередині. Для крему збити до стійкої піни охолоджені вершки з 1 ст. ложкою цукрової пудри і змастити ними безе, прикрасити готові тістечка ягодами.

 

 

 

 «Лебеді кохання»

Це, по суті, два салати в одному. Формуючи страву, потрібно викласти поряд м’ясну і рибну частини

Інгредієнти: 150 г копченої нежирної свинини (можна взяти копченої ковбаси), 100 г червоної квасолі, 300 г вареної моркви, 2 солоні огірки, 2 цибулини, 150 г горбуші копченої, 75 г рису, 400 мл майонезу, 5 варених яєць (+2 для лебедів), зелень та зерна граната для оздоблення, 100 мл бурякового соку.

Приготування. Квасолю замочити на 5–7 годин, а тоді відварити до готовності. (За браком часу можна купити готову консервовану.) Цибулю дрібно порізати і замаринувати для обох салатів. Яйця почистити, 3 з них цілими натерти на дрібній тертці, а 2 розділити на білки та жовтки й натерти окремо. М’ясо чи ковбасу, а також рибу покраяти невеликими кубиками. Рис зварити й охолодити. Огірки натерти на тертці, зцідити зайву рідину. Варену моркву порізати скибочками, а з них за допомогою формочки повирізати сердечка, залишки дрібно посікти.

На блюді майонезом намалювати контури сердець. По них розкладати пластами інгредієнти кожного салату. Для рибної частини: подрібнена морква, яйця, цибуля, рис, горбуша. Для м’ясної: квасоля, огірки, яйця, цибуля, свинина. Кожен шар слід промащувати майонезом, щоб салат тримав форму, не розвалювався.

Верх рибної частини притрусити тертим жовтком, м’ясної — ​білком, а для більш чіткої окантовки викласти краї зернами граната. Боки салату прикрасити сердечками з вареної моркви. З двох зварених накруто яєць, зрізавши з кожного збоку частину білка і розділивши її на 2 крила та шию, сформувати двох лебедів і поставити їх зрізаною частиною донизу. Щоб пофарбувати яйце, покладіть його у буряковий сік, поки готується основна страва. Прикрасьте салат зеленню і поставте його в холодильник щонайменше на годину–півтори.

 

 

Майстер–клас

 

 Щоб оздобити страву

Салати, бутерброди, м’ясну чи овочеву нарізку чудово доповнить яйце. Можна довго бавитися, вирізаючи з яєчного білка кожне сердечко окремо, а можна зробити так, щоб яйце в розрізі одразу мало потрібну форму. Як цього досягти? Ні, курку просити не доведеться — ​просто дотримуйтеся інструкції

  •  Підготуйте цупку фольгу або картон, підійде і пластик із харчових упаковок. Складіть листок удвоє. Крім цього, нам знадобиться бамбукова шпажка або тонка галузка з ліщини (калини, вишні…) і канцелярські гумки.
  •  Щойно зварене, ще тепле яйце очистіть від шкаралупи і помістіть у згорнутий удвоє картон.
  •  Зверху вздовж яйця, трохи притиснувши його, покладіть шпажку і зафіксуйте її гумками з обох боків, як показано на фото.
  •  Коли яйце схолоне, зніміть усі пристосування — ​воно матиме вм’ятину.
  •  Наріжте його пластинками і прикрасьте сердечками страву.

 

 

Анекдот до теми

Коханий, а ти мене любиш? — ​звертається дружина до чоловіка під час вечері.

Мила, я вже відповів на це запитання під час вінчання у церкві, а ти ставиш його знову й знову… І хоч би раз поцікавилася, чи люблю я щодня їсти макарони, тим більше пересолені…