Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Люблю піст: він – мати смирення і джерело всякої мудрості»

Фото lviv.vgorode.ua.

«Люблю піст: він – мати смирення і джерело всякої мудрості»

Ці слова належать Іоану Золотоустому. «Хто віддається тільки їжі і задовольняє пристрасть шлунка, той втрачає духовний плід душі; а хто постом висушує плоть і уникає переїдання, той приготовляє себе, як скарб, до надії на краще», — пояснює святий. Тож наїдки в цей передвеликодній період готують прості, малокомпонентні, невигадливі, скромні — саме такі рецепти і пропонуємо у нинішній добірці

Салат з квашеною капустою і грибами

Споживати його корисно і смачно, він чудово поєднується з вареною картоплею, різними кашами

 

 Інгредієнти: 150 г квашеної капусти, 1 маринований огірок, 100 г маринованих грибів (опеньки, печериці тощо), пів цибулини, 0,5 ч. л. оцту, олія для заправки, перець і сіль — за смаком.

Приготування. Квашену капусту промити у холодній воді і залишити, щоб стекла рідина. Нарізати маринований огірок півкільцями і додати до капусти. Цибулю порізати невеликими кубиками, всипати до капусти. Мариновані гриби порозрізати на 2–4 частини залежно від розмірів. Печериці промивати не потрібно, а опеньки добре промити від слизової консистенції. Змішати всі складові разом. Салат заправити оцтом і олією. Поперчити, посолити, перемішати, прикрасити зеленню.

 

Салат буряковий з яблуками

Соковита фруктово-овочева закуска не тільки стане чудовим доповненням до гарніру, а й сприятиме зміцненню здоров’я і поліпшенню стану шкіри

 

 Інгредієнти: 1 сирий буряк, 2 яблука, 1 ст. л. меду, 1 ст. л. олії, 3 ст. л. лимонного соку, свіжа зелень.

Приготування. Натираємо на тертці очищений буряк і яблука, поливаємо лимонним соком і медом. Через 4–5 хвилин заправляємо олією, посипаємо зеленню, підсолюємо і ретельно перемішуємо.

 

Голубці з грибами та пшоном

Ця улюблена багатьма українцями страва має безліч варіантів. Цей — один із найдоречніших для посту

 

 Інгредієнти: 1 капустина середньої величини, 1 скл. пшона, 200 г грибів, 2 морквини, 2 цибулини, 2 ст. л. олії, сіль за смаком, 1–2 лаврові листки, 8–10 горошин перцю, томатна паста або кетчуп для заправки — до смаку.

Приготування. Капусту чистимо, знімаємо два верхні листки, вирізаємо качан, щоб легше було розбирати, і варимо в підсоленій киплячій воді (0,5 ст.л. солі на 1-1,5 л) протягом 3–4 хвилин. Виделкою знімаємо верхні листки, які стали м’якими, решту доварюємо і знову знімаємо готові листочки. Коли схолонуть, зрізаємо на кожному потовщення. Пшоно ретельно промиваємо та варимо у підсоленій воді. Воно має залишитися злегка твердуватим — потім довариться в голубцях. Гриби обсмажуємо на сковороді з 1 дрібно нарізаною цибулиною та 1 натертою морквиною. Змішуємо пшоно й овочі з грибами, солимо, вимішуємо. Для підливи обсмажуємо покраяну цибулину й потерту морквину в олії та заправляємо томатною пастою. Загортаємо начинку в капустяні листки, щільно складаємо голубці в каструлю, вливаємо 1,5–2 склянки окропу й варимо 20 хвилин. Тоді заливаємо підливою і тушкуємо ще 10 хвилин, додавши спеції за смаком.

 

Картопля в духовці по-грецьки

Так смачно, що не потрібні ні м’ясо, ні салат

 

 

Інгредієнти: 1 кг картоплі, 2 зубчики часнику, 100 мл лимонного соку, 2 ч. л. орегано, олія, петрушка, сіль та чорний перець — до смаку.

Приготування. Вимийте і почистіть картоплю. Наріжте шматочками і складіть у форму, застелену широким листом фольги (щоб можна було накрити). В окремій посудині змішайте олію, орегано, подрібнений часник і лимонний сік. Добре перемішайте і полийте цим соусом бульбу. Посипте сіллю і перцем. Долийте трохи води, щоб вона частково покривала картоплю, загорніть краї фольги і запікайте страву при 200 градусах протягом 30 хвилин, тоді розкрийте і запікайте ще стільки ж часу.

До речі

Картопля буде ще смачнішою із соусом, який можна швидко приготувати.

Інгредієнти: 6 ст. л. сметани, 6 ст. л. майонезу (під час посту можна готувати лише з 12 ст. л. пісного майонезу), 2 мариновані огірки, 2 зубчики часнику, сіль, перець, кріп, петрушка.

Приготування. Добре вимішайте сметану й майонез. Огірки та часник наріжте дуже маленькими шматочками (або натріть), додайте їх у соус. Посоліть, поперчіть, всипте посічену зелень і вимішайте все до однорідного стану.

 

Булочки з корицею

Такі пухкі, смачні, духмяні... Ніхто не вірить, що ця чудова випічка — пісна. Приготуйте — і переконайтеся!

 

 Інгредієнти: для тіста — 0,5 скл. цукру, 0,5 скл. олії, 1 скл. води (можна трішки більше), 50 г дріжджів, борошно; начинка — 0,5 скл. цукру, 1 пакетик кориці.

Приготування. Дріжджі замочити в 0,5 склянки теплої води. Закип’ятити 0,5 склянки цукру, 0,5 склянки води і 0,5 склянки олії. Коли схолоне, додати розчинені у воді дріжджі, борошно, замісити м’яке тісто, накрити чистим рушничком і залишити на деякий час (від 30 хвилин до 1 години), щоб підійшло. Змішати корицю з цукром. Шматки тіста розкачувати (але краще обходитися без качалки — просто розтягати руками) в прямокутні палянички, насипати по всій довжині начинку, загорнути і ретельно защипати краї, далі отриману «ковбаску» згорнути спіралькою. Викласти сформовані булочки на деко, змащене олією, потримати в теплому місці, поки підрухаються, помазати водою або чаєм і випікати в розігрітій до 170 градусів духовці до рум’яної скоринки (близько 20 хвилин). За бажанням готові булочки можна посипати цукровою пудрою.

 

Картопляні оладки з оселедцем

Звісно, бутерброди з оселедцем зробити швидше, але, погодьтеся, рибка на картопляних оладках — це значно цікавіше

 

 Інгредієнти: 2 філе оселедця, 2 червоні цибулини, 4–5 картоплин, сіль, перець, зелень за смаком, борошно, сухарі для панірування.

Приготування. Зварену «в мундирах» картоплю перекрутити через м’ясорубку, додати трохи борошна, посолити, поперчити і добре вимішати. З цього тіста формувати оладки, обваляти в борошні чи панірувальних сухарях та обсмажити до золотистого кольору. Філе оселедця нарізати шматочками, цибулю — кільцями. На кожен картопляний оладок покласти шматок оселедця, кільце цибулі і прикрасити зеленню.

 

Маринована капуста з буряком по-грузинськи

Страва має неповторний, злегка гострий смак і пряний аромат. До того ж містить лише 27 кал на 100 грамів — тож рецепт цієї смакоти згодиться і тим, хто постить, і тим, хто прагне схуднути

 

 Інгредієнти: 1 головка часнику, 2 середні буряки, 3 капустини білоголові, 1 стручок пекучого перцю, 90–100 г солі; 2 морквини (за бажанням),пучок зелені селери, 2 л води.

Приготування. Для розсолу закип’ятіть воду, всипте в неї стільки солі, щоб на смак нагадувала морську, можна зробити навіть трішки солонішу. Виберіть великі щільні головки капусти, помийте їх, поріжте скибками разом із качаном. Буряк і моркву почистіть. Буряк покрайте скибочками, часник почистіть і розріжте кожен зубок на 3–5 частин. Моркву потріть на крупній тертці. У гострого перцю видаліть серцевину й покрайте його тонкими кільцями. У велику емальовану каструлю або скляний бутель закладайте компоненти один за одним шарами: буряк, капуста, морква, часник, перець, пом’яте в пальцях листя селери і знову буряк. Залийте холодним розсолом так, щоб рідина повністю покривала овочі. Накрийте ємність кришкою і відставте маринуватися на 3–5 діб. Досвідчені кулінари радять час від часу перемішувати заготовку і перевіряти маринад на сіль, за потреби трохи досолити. Коли овочі забарвляться в яскравий малиновий колір, страву можна скуштувати. Якщо готова — поставити в холодильник. В іншому випадку, якщо ви не впевнені в готовності, краще не поспішати і залишити ще маринуватися, адже тільки повільне просолювання допоможе досягти ідеального змішування смаків.

Готові овочі наріжте маленькими шматочками, полийте невеликою кількістю олії і подавайте до столу. Страва чудово поєднується з вареною або запеченою картоплею.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel