Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Якщо у чоловіка виросли роги, значить… не всі дотримуються режиму карантину

Сіль — ось що приваблює лосів в автомобілях.Фото volyn.com.ua.

Фото із сайту fishki.net, надіслане Іриною МАЛИНОВСЬКОЮ.

Якщо у чоловіка виросли роги, значить… не всі дотримуються режиму карантину

Це колись казали: «...значить, не всі мужики вчора дивилися футбол». Хоча у нашому конкурсі може бути й пояснення-виправдання: просто чоловік, як і лось, об’ївся солі!

Але насамперед повторимо запитання, відповідь на яке вже почали обговорювати.

«Гарбуз із секретом» – 11 (2020)

Ця травоїдна тварина полюбляє автомобілі. Точніше, одну їхню частину. Полюбляє нею смакувати. Але тільки однієї пори року. І лише завдяки речовині, яку тоді використовують. Ця речовина є і у вас вдома. А якщо нема, то йдете до сусідки. Але вона не дуже буде рада вашому приходу…

Що за тварину, частину автомобіля і речовину ми заховали у гарбузі?

Одразу скажемо, що сьогодні у конкурсі історій, як шукали правильну відповідь, ми перемогу розділили, оскільки вважаємо ці розповіді рівносильними. Посудіть самі.

«Прочитавши це завдання, відразу ж подумала, що мова йде про сіль. Вона пов’язує і травоїдних  тварин, які люблять нею смакувати, і автомобілі, тому що нею взимку посипають дороги, і, звісно, є ця речовина в кожному домі, – пише нам Тетяна Репетило із села Гуляйполе Катеринопільського району Черкаської області. – А сусідка не дуже буде рада нашому приходу через те, що сіль входить до переліку тих семи предметів, які не можна позичати ніколи і нікому. Вважається, що разом із нею з дому можна віддати достаток, злагоду, енергію, життєву силу та інше, тому що сіль, як і вода, має енергетичну пам’ять. 

Сусідка не дуже буде рада нашому приходу, тому що сіль входить до переліку тих семи предметів, які не можна позичати ніколи і нікому.

Відразу  ж логіка підказала, що тварина, про яку йдеться в завданні, – дика. Але хто ж це?

І пригадала, що колись читала про те, що всі травоїдні полюбляють сіль, але найбільш відомий її «споживач» – лось. На думку біологів, від солі роги у лосів ростуть швидше та робляться дуже міцними. І тому часто цих тварин бачать взимку на дорогах, де вони злизують сіль».

А Ірина Малиновська з Ковеля, що на Волині, розширила наші знання своєю  розповіддю:

«Хижі тварини, на відміну від травоїдних, отримують достатню кількість солі зі своєю їжею (кров’ю і м’ясом), у них немає потреби шукати додаткові джерела мінералів. Лосі, харчуючись лише травою, грибами і гілками дерев, не мають такої змоги. Тому вони змушені шукати природні солонці, які виходять на поверхню землі. Іноді тварина долає не один десяток кілометрів, покладаючись на свій нюх і інстинкт, в пошуках солі. До одного і того ж солончака лось може навідуватися роками. У наших краях великі брили солі розкладають їм лісівники біля годівниць взимку.

А ще, риючись в інтернеті, натрапила на таку цікаву інфу: «В одному із заповідників Альберти на заході Канади з’явилися оголошення про те, що на парковці можуть перебувати лосі. Все частіше тварини стали підходити до автомобілів і злизувати з них сіль, яка осідає на кузові і колесах після їзди на дорогах, де її розсипали заради безпеки водіїв.

Водіям рекомендували не вступати в конфронтацію з тваринами, не виходити з автомобіля й не намагатися їх відштовхнути. Адже дорослий лось важить більш як 450 кг і не зрушить з місця, скільки його не штовхай. Якщо він вирішить, що йому погрожують, то може кинутися на людей чи машини».

І пані Тетяна, і пані Ірина отримають по 75 гривень призових за конкурс історій.

А от щоб визначити двох володарів 100 гривень з-поміж 7 учасників, які вказали правильні варіанти відповідей (лось, кузов (шини), сіль), довелося знову вдаватися до жеребкування. І завдяки щасливій руці заступника голови Горохівської райдержадміністрації Волинської області, параолімпійського чемпіона-2004 з футболу Андрія Розтоки, фортуна усміхнулась Наталії Ковальовій із села Дроздовиця Городнянського району Чернігівської області і Марії Книш із села Смідин Старовижівського району Волині.

Переможниць просимо надіслати на адресу редакції копії першої та другої сторінок паспорта (або ID-картки) та ідентифікаційного коду.

А нам час оголошувати нове завдання.

 

«Гарбуз із секретом» – 15 (2020)

 

 Цього разу запитання пов’язане з мовою цифр. Давненько ми такого не практикували. А навіяло його виконання домашніх завдань із математики під час карантину. Тож маєте уважно розглянути цей малюнок з автомобілем і вказати, який номер на парковці він зайняв? Цю цифру ми і заховали.

Що знаходиться у гарбузі?

Слова-відповіді треба надіслати до 22 квітня 2020 року тільки у вигляді sms-повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «М’яч», «Три ведмеді», «Петро Панчук»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні в розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

Будьте здорові!

До речі

За жуванням автомобільних шин взимку часто застають і дикобразів. Вони, як і лосі, також потребують солі. А вона залишається на шинах, коли посипають обледенілі дороги.

 

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel