Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Невидимий ворог:  на кого він полює і як його розпізнати?

Бережіть себе і своїх рідних!

Інфографіка slovo i dilo.ua.

Невидимий ворог: на кого він полює і як його розпізнати?

Кожен день приносить нам свіжу інформацію про кількість нових жертв COVID-19. Але поповнюється і багаж знань, досвід медиків, які рятують хворих із коронавірусною інфекцією, змінюється їхнє бачення, прогнози і рекомендації

Від цієї біди ніхто не застрахований

Заразитися новим типом коронавірусної інфекції COVID-19 можуть не лише представники потенційних груп ризику, а й молоді люди, які ведуть здоровий спосіб життя. У них бувають такі ж важкі симптоми, як і у літніх хворих. Про це повідомила представниця Всесвітньої організації охорони здоров'я Маргарет Гарріс.

За її словами, наразі ВООЗ спостерігає зростання кількості інфікованих коронавірусом саме серед осіб молодого віку, які мають досить серйозну симптоматику і складний перебіг хвороби. Серед недужих є спортсмени, люди з потенційно хорошим здоров'ям. Маргарет Гарріс пояснила, що коронавірус не мутував, але його поширення настільки велике, що вразливим став кожен, включаючи дітей.

«Люди розповідають, що прокидаються посеред ночі і почуваються жахливо, не розуміють, що відбувається. У них гарячка, а потім раптово вони відчувають холод і тремтіння. Найбільш видимий симптом  — це лихоманка і температура понад 38 градусів, яка спостерігається у 90 % хворих», — розповіла представниця ВООЗу.

Коронавірус може маскуватися

Біль у горлі, діарея, запаморочення, втрата нюху або смаку, сухість у носі, почервоніння очей, розмитий зір, відчуття стороннього тіла в оці — симптоми, які відрізняють COVID-19 від грипу чи ГРВІ. Але це ще не все…

З найбільш рідкісних ознак захворювання лікарі назвали біль у грудях, який дуже схожий на серцевий напад. Він може проявитися навіть без підвищення температури та кашлю. Також учені з'ясували, що коронавірус нового типу вражає не тільки легені, а й інші органи. Йдеться про можливе ушкодження головного мозку.

Люди прокидаються посеред ночі і почуваються жахливо, не розуміють, що відбувається. У них гарячка, а потім раптово вони відчувають холод і тремтіння.

У США зафіксовано перший випадок ураження центрального органа нервової системи у носія коронавірусу, повідомляють закордонні ЗМІ. У пацієнтки, вік якої становить понад 50 років, за допомогою МРТ зафіксована гостра некротична енцефалопатія — двостороннє ушкодження головного мозку. Ця недуга може бути результатом вірусного захворювання. До виникнення небезпечного симптому у жінки протягом трьох днів спостерігався кашель, висока температура, втома і зміни психіки, включаючи сплутаність свідомості та дезорієнтацію.

Епідемія піде на спад через 2 місяці

Це прогноз доктора медичних наук, керівника відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені Богомольця НАН України Віктора Досенка.

Уряд запровадив із 6 квітня жорсткіші карантинні заходи з метою зниження динаміки зараження. Обіцяли, що обмеження діятимуть до 24 квітня. Однак карантин можуть продовжити аж до травневих свят включно, припускає професор Досенко.

Він переконаний, що завдяки вчасно вжитим обмежувальним заходам епідемія в Україні розвивається не надто швидко, і смертність порівняно невелика — на рівні 2,4 %. «Досвід Китаю, Південної Кореї, Ірану показує, що за 2-3 місяці епідемія значно слабшає, кількість хворих і померлих різко знижується. Тому є кілька причин. Одна з найважливіших — у людській популяції виникає колективний імунітет. Ну і, звичайно, карантинні обмеження відіграють величезну роль у боротьбі з епідемією», — розповів науковець.

За його словами, можливість одужання багато в чому залежить від того, як із атакою коронавіруса впорається імунна система. «Як правило, у здорових молодих людей вона спрацьовує за раціональним сценарієм: убиває уражені клітини не швидко, але впевнено. У людей ослаблених, які страждають хронічними захворюваннями, імунітет часто реагує інакше — намагається позбутися відразу від усіх уражених клітин. І це може привести до згубних наслідків», — зазначив науковець.

Восени в Україні почнеться друга хвиля захворюваності

Так вважає лікар–імунолог, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО ім. Шупика Федір Лапій.

«Наше завдання — мобілізувати ресурси, щоб ми проскочили цей період до літа, влітку мали «карантинні канікули», краще змогли підготуватися до осені — до другої хвилі, тому що розуміємо, що більший удар буде восени, ніж зараз», — сказав він.

За словами експерта, імунітет після одужання триває щонайменше рік. Тож якщо коронавірус не надто сильно мутує до осені, то ним не можна буде інфікуватися повторно. Однак якщо COVID-19  дуже видозміниться, то організм сприйме його як нового збудника, і ще одне зараження цілком можливе.

Неспокійну осінь передбачає і директор Національного інституту алергічних та інфекційних захворювань США Ентоні Фаучі, який заявив, що після літа в країні може відбутися повторний спалах епідемії коронавірусу типу COVID-19. Про це він сказав під час брифінгу, що транслювався прес–службою Білого дому. Вчений вважає, що причиною цього стане циклічний характер коронавірусу, а також легкість його передачі від людини до людини.

«Те, що ми переживаємо зараз, — це більше, ніж просто засвоєні уроки. Це будуть знання, яких не було раніше», — заявив Фаучі.

Telegram Channel