Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Доброї вам паски і Божої ласки!

Волинь-нова

Доброї вам паски і Божої ласки!

Такого Великодня у нас ще не було — ​немов на безлюдному острові: ані ми в гості, ані хтось до нас. Та хіба це привід не потішити кулінарними шедеврами своїх найрідніших? Та й часу у багатьох господинь завдяки карантину побільшало, тож можна без поспіху та хвилювань братися за найскладніші рецепти святкової випічки. Нехай усе вдається — ​і смакуйте на здоров’я!

Щоб великодній хліб удався на славу

Всі продукти для приготування паски (крім білків для глазурі) необхідно заздалегідь (як мінімум за годину) дістати з холодильника.

Здобне тісто любить тепло, тому при його приготуванні не повинно бути протягів.

Дуже важлива консистенція тіста: воно має бути не надто рідким і не загустим, при різанні ножем тісто не повинно до нього прилипати.

Перевірити, чи достатньо підрухалося тісто у формах, досить просто. Злегка натисніть пальцем: відпружинить – пора пекти, слід залишається – нехай ще постоїть.

Якщо ви печете паску у високій формі, доцільно прикрити верх змоченим листком паперу для випічки, щоб верхня скоринка не підгоряла.

У Страсну п’ятницю, найбільш скорботний день останнього перед Великоднем тижня, коли був розіп’ятий Ісус Христос, пекти паску не бажано. Краще зайнятися цим у Чистий четвер.

Святкова випічка набуде особливого аромату, кольору і смаку, якщо використовувати пряжене молоко.

Аби паска довго не черствіла і мала ніжну рум’яну скоринку, щедро змастіть форму зсередини смальцем.

 

Лимонна

Любите легкий присмак кислинки в тісті? Тоді цей рецепт для  вас

 

 Інгредієнти: 2 л молока, 400 г масла (або по 200 г масла й маргарину), 200 г дріжджів, 4–5 скл. цукру, 1 скл. олії, 1 лимон, 25 яєчних жовтків, родзинки, ванілін, борошно.

Приготування. Жовтки збити з цукром, додати масло кімнатної температури й добре розтерти. Закип’ятити молоко і, ретельно мішаючи, влити до яєчної маси. Охолоне – всипати подрібнені дріжджі, трішки борошна, добре розмішати і залишити бродити. Коли опара гарно підніметься, додати в неї ванілін та потертий на дрібній тертці лимон (разом зі шкіркою, але вибрати кісточки) і місити тісто, поступово підсипаючи просіяне борошно. Наприкінці місіння за кілька прийомів влити олію, всипати родзинки і дуже добре вимісити – до появи бульбашок. Поки тісто рухається, підготувати форми, змастити їх смальцем, заповнити тістом на третину і поставити в тепле місце, щоб пасочки піднялися. За бажанням – оздобити великодній хліб завитками, квітами, пасхальними символами з того ж тіста (трішки підмісивши його з мукою, щоб було тугішим) або з прісного. Коли пасочки підійдуть, змастити їх збитим яйцем і випікати в попередньо розігрітій духовці (час – залежно від розміру паски, від 35 хвилин до години). Якщо верх паски залишаєте рівним, можна після випічки прикрасити глазур’ю та барвистими посипками.

 

Швидка

Це неймовірно простий спосіб: ввечері розчинили, а вранці додали решту складників, замісили, розклали тісто у форми – і за якихось пів години в духовку або в піч

 

 Інгредієнти: 3–4 скл. цукру, 18 жовтків, 200 г вершкового масла, 200 г маргарину, 200 г свіжих дріжджів, 0,5 скл. олії без запаху, 1 л молока, борошно, ванільний цукор, 1 скл. родзинок.

Приготування. На дно миски висипати 2 склянки цукру, вилити трохи збиті жовтки. На них постругати ножем масло й маргарин (найкраще це робити, якщо вони щойно з морозилки), подрібнити дріжджі, зверху висипати решту цукру і залити теплим (але не гарячим!) кип’яченим молоком. Все! Миску накрити рушничком і залишити на півдоби. Через 10–12 годин просіяти борошно і вимісити – чим довше, тим смачнішими будуть паски (місити не менше 40 хвилин). Тісто має вийти дуже м’яке, еластичне і блискуче. В кінці додати родзинки, ванілін, олію, ще раз добре вимісити, після чого зразу розкладати у форми, заповнюючи їх на третину. Коли паски піднімуться, змастити верх збитим жовтком і випікати у попередньо розігрітій духовці або в печі. Оздобити на свій смак.

 

Ніжна

Це рецепт великоднього хліба легендарної Дарії Цвек. Печіть, не сумнівайтеся: усе вдасться!

 

 Інгредієнти: 1 кг борошна, 400 мл молока, 10 жовтків, 100 г дріжджів, 200 г масла або маргарину, 300 г цукру, 100 г родзинок, 0,5 ч. л. солі, цедра лимона.

Приготування. Для опари дріжджі розчинити у теплому молоці, додати
100 г цукру і 200 г борошна, добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб збільшилась удвоє. Відтак додати решту цукру, жовтки, сіль і борошно, вимісити, додати родзинки, цедру. Замісити до однорідності і наприкінці влити розтоплений, але охолоджений маргарин (масло). Місити приблизно 15–20 хвилин, поки тісто почне відставати від рук. Поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвоє. Тоді його прим’яти і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто у форми, заповнюючи на третину об’єму, дати знову піднятись удвоє. Духовку нагріти до температури 200°С. Поставити паски і через
10 хвилин знизити температуру до 170–160°С. Випікати ще 50 хвилин. З цієї порції виходить 3 паски діаметром близько 20–23 см.

 

Ароматна

А народна артистка України Катерина Бужинська має свій рецепт, за яким паска завжди смачна

 

 Інгредієнти: для опари – 35 г сухих дріжджів, 200 мл теплого молока, 150 г борошна, 1 ст. л. цукру; для тіста – 100 мл персикового йогурту, 2 пачки ванільного цукру, 6 г солі, 100 г цукру, 5 жовтків, натуральна ваніль, цедра 1 лимона, 100 г вершкового масла, 50 мл олії, 15 мл коньяку, 500 г борошна, 150 г апельсинових цукатів, 150 г родзинок, для глазурі – 75 г цукру, 150 мл води, 1 ч. л. оцту, 10 г желатину (+ 60 мл води), 1 білок.

Приготування. Для опари змішати сухі дріжджі з теплим молоком, додати цукор та борошно, залишити на 40 хвилин. Потому влити персиковий йогурт, всипати ванільний цукор, сіль, цукор, додати жовтки, розмішати. Приправити ваніллю, цедрою, вершковим маслом, олією, коньяком, просіяти борошно, замісити, наприкінці додати цукати апельсина та родзинки. Викласти у змащені форми і випікати 50 хвилин за температури 160 градусів. Для глазурі змішати цукор і воду, розварити до м’якої консистенції, тоді влити оцет. Окремо замочити желатин у воді. Збити до білого кольору цукрову суміш. Додати білок і збивати до щільності. Вкинути розм’яклий желатин і знову збити. На холодну паску нанести глазур. Прикрасити горіхами, сухофруктами, зірочками бадьяну та паличками кориці.

 

ШОКОЛАДНА З ЦУКАТАМИ

А цим рецептом поділився зі своїми шанувальниками знаний кухар Євген Клопотенко. «Тут приємна терпкість какао надає дивовижного смаку великодньому хлібові. Обов’язково спробуйте приготувати!» – радить він

 

 Інгредієнти: для тіста – 300 г борошна (+додатково для замішування), 50 г цукру, 30 г свіжих дріжджів, 3 яйця, 150 мл води, 100 г вершкового масла (+ додатково для змащування форми), 2 ст. л. темного какао, 100 г цукатів; для глазурі – 100 г цукрової пудри, 2 ст. л. какао, 2–3 ст. л. молока.

Приготування. Для опари викладіть у миску дріжджі, влийте трохи води і перемішайте до повного їх розчинення. Додайте 2 ст. л. цукру, воду і 4 ст. л. борошна, перемішайте до однорідного стану, накрийте рушником і залиште підходити в теплому місці на 20–30 хвилин. У чашу комбайна або велику миску просійте борошно, всипте цукор, какао і добре перемішайте. Потім додайте яйця, м’яке вершкове масло та опару. Замісіть тісто. Якщо воно надто рідке, додайте трохи борошна. Тісто в чаші комбайна накрийте рушником і залиште в теплому місці на 1 годину. Коли підійде, обімніть руками, змащеними олією, всипте цукати і перемішайте тісто. Сформуйте з нього кулю і покладіть у форму, змащену вершковим маслом. Тісто має займати не більше однієї третини форми. Знову накрийте рушником і залиште в теплому місці на 30–40 хвилин, щоб знову піднялося. Розігрійте духовку до 180 градусів. Випікайте паску 25–35 хвилин залежно від її величини. Якщо скоринка дуже підрум’яниться, прикрийте її фольгою, щоб не підгоріла. Дістаньте з духовки і дайте охолонути у формі. Приготуйте молочно-шоколадну глазур. Ретельно перемішайте цукрову пудру з какао і 2 ст. л. молока. Якщо виходить дуже густою, додайте ще трохи молока. Покрийте паску глазур’ю і прикрасьте посипкою з цукатів.

 

Сирна на дріжджах

Проста в приготуванні, мінімум зусиль. І при цьому виходить з дуже ніжною, легкою текстурою, волога, смачна, м’якенька – шматочки так і тануть у роті

 

 Інгредієнти: 1,5 кг борошна, 700 г кисломолочного сиру, 1 пачка (200 г) вершкового масла, 1 скл. цукру (якщо любите більш солодку – дайте 1,5 скл.), 1 скл. молока, 6 яєць і 6 жовтків, 0.5 ч. л. солі, 100 г свіжих дріжджів, 1 скл. родзинок, 1 пакетик ванільного цукру.

Приготування. Для опари подробити дріжджі, влити тепле молоко, розмішати, всипати 1 ст. л. цукру і 4 ст. л. борошна, все ретельно перемішати, накрити і залишити в теплому місці на 15–20 хвилин (поки збільшиться у 2–2,5 рази). Сир перетерти через сито, збити блендером (якщо нема, то можна пропустити через м’ясорубку). Яйця, жовтки, сіль, ванільний цукор, цукор, що залишився, добре збити міксером, додати сир, знову збити до однорідності, додати м’яке масло вершкове, ще раз збити. Потому до цієї маси влити опару. Борошно просіяти і, всипаючи невеликими порціями, вручну вимісити тісто не менше 15 хвилин (воно буде трохи липкуватим). Далі викласти його в поліетиленову торбинку, злегка зав’язати кінці, залишивши вільне місце, щоб тісто могло піднятися, і поставити в холодильник на ніч (на 8–12 годин). Діставши з холодильника, дати прогрітися в теплому місці. Тим часом промити і просушити родзинки, перемішати їх із невеликою кількістю борошна і вмісити в тісто. Залежно від величини і кількості форм поділити тісто на частини, з кожної сформувати кульку і помістити у змащені форми, заповнюючи їх наполовину. Накрити чистими рушничками і залишити, поки підійде у теплому місці ще раз. Перед випічкою змастити верх пасок яйцем і випікати при температурі 180°С, готовність можна перевірити за допомогою дерев’яної шпажки.

 

Глянцева, блискуча, барвиста, урочиста

Саме такою уявляється нам великодня випічка. А допоможе надати їй бажаного вигляду солодка помадка, яку готують із різних інгредієнтів. Кілька варіантів пропонуємо вашій увазі

 

 Білкова

Нерідко великодній хліб покривають глазур’ю, вона особливо подобається малечі. Як приготувати таку помадку, яка б не обсипалася?

Інгредієнти: 2 яєчні білки, 100 г цукру, дрібка солі, 0,5 склянки води; лимонний сік.

Приготування. Зваріть сироп із цукру та води. Охолодіть білки і збийте їх до високої піни. Дуже повільно влийте в білки гарячий сироп, не перестаючи збивати їх у цей час. Продовжуйте збивати білки, поки сироп не охолоне. Щоб глазур блищала, на фінальному етапі приготування додайте в неї чайну ложку лимонного соку. Наносьте помадку на гарячу паску, щоб вона «схопилася».

Шоколадно-апельсинова

Інгредієнти: 100 г чорного шоколаду, 4 ст. л. апельсинового соку, 4 ст. л. вершкового масла, 3–4 ст. л. цукру.

Приготування. Всі інгредієнти помістити в каструлю з товстим дном, поставити на слабкий вогонь і, постійно помішуючи, довести до однорідної маси.

Молочна

Вона не кришиться, не липне, добре застигає. Ще один безперечний плюс — ​у її складі немає сирих яєць, що важливо для маленьких ласунів

Інгредієнти: 4 ст. л. сухого молока, 6–8 ст. л. згущеного молока, 2–3 ч. л. лимонного соку.

Приготування. У невеликій мисці ретельно змішати всі інгредієнти. Якщо маса вийшла надто густа, додайте трохи згущеного молока. Отриманою глазур’ю змастіть остиглі паски і відразу ж посипте кондитерською посипкою. Не баріться з посипкою, щоб декор встиг закріпитися. Залиште до повного застигання. Чим товщий шар глазурі, тим вона довше застигає.

Із маршмелоу на воді

Жувальні зефірки (маршмелоу) продаються різних кольорів. Для великодньої паски найкраще підійдуть білі, хоча й кольорова глазур матиме гарний вигляд

Інгредієнти: 200 г маршмелоу, 2–3 ст. л. води.

Приготування: Ставимо все в мікрохвильовку, щоб цукерки розтопилися. Прогріваємо три рази по 20 секунд і щоразу перемішуємо. Щоб маса була однорідною, без грудочок і шматочків, треба добре вимішати. Найкраще це робити ложкою, але якщо зефіру багато, то зручніше — ​заглибним блендером. Готовою помадкою змастити верх паски або опустити її в глазур і прокрутити. Ця помадка не стікає, швидко застигає, тому відразу ж після нанесення прикрашайте. Якщо в процесі прикрашання паски глазур починає застигати, помістіть її на 10 секунд у мікрохвильову піч, перемішайте і знову наносьте на паски.

Із желатином

Така глазур виходить дуже білою і пишною

Інгредієнти: 1 скл. цукрової пудри (можна й цукор), 1 ч. л. швидкорозчинного желатину, 2 краплі лимонного соку, 6 ст. л. води, ванілін до смаку.

Приготування. Желатин залити 2 ст. л. води і залишити, поки набухне. Цукрову пудру (чи цукор), ванілін залити 4 ст. л. води. Поставити масу на вогонь і варити до цілковитого розчинення цукру. Ні кип’ятити, ні уварювати суміш не потрібно, головне — ​щоб цукор повністю розтав. Сироп охолодіть до 60 градусів, додайте розбухлий желатин і збийте міксером, поки маса стане білою. Лимонний сік введіть аж наприкінці приготування. Не переборщіть із лимонним соком: якщо його забагато, глазур може не застигнути. Коли помадка трохи схолоне, нанесіть її на верх пасок. Робіть це дуже швидко. Якщо ж все-таки не встигли закінчити декорування, а глазур застигла, прогрійте її на водяній бані або в мікрохвильовці.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel