Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Юда. До якого треба молитися

Юду Тадея зображають із вогненним язиком над головою — символом апостольства.

Фото youtube.com.

Юда. До якого треба молитися

У ці дні напередодні Пасхи мені часто спадає на думку відомий вислів — «Ніколи не кажи ніколи». Бо саме те, від чого категорично відхрещуємося, зрештою приходить до нас і змушує змінити свою точку зору. У мене так сталося із почитанням святих. Цієї традиції раніше я не сприймала взагалі, хоч до неї й закликає Церква. Була безсумнівно проти, щоб до віри в Бога залучати ще якихось третіх осіб. Тим більше таких, які носять ім’я Юда…

Не дивуйтеся, але серед дванадцяти апостолів так звався не лише зрадник Юда Іскаріот, який продав Ісуса Христа за тридцять срібняків, а й ще один учень — Юда Тадей. Він був ні в чому не винний послідовник Спасителя, та, оскільки вчинок першого наклав негативний відбиток на ім’я, до речі, досить поширене серед євреїв, моє знайомство з Юдою Тадеєм почалося з несприйняття його особи. Зрештою, так, мабуть, скажуть 90% волинян, котрі вірять у Бога і цікавляться питаннями релігії.

Але сьогодні забираю назад усі свої негативні висловлювання про нього, бо відкрила для себе Юду Тадея як справжнього захисника у важких обставинах. Молитва до нього, яка так і називається «У важких обставинах життя», дуже сильна і творить дива. Ще більший ефект має так звана дев’ятниця до Юди Тадея. Її треба читати протягом дев’яти днів не у просто важких, а в найважчих ситуаціях і, як свідчить мій досвід та численні відгуки користувачів інтернету, найскладніші проблеми вирішуються. Текст дев’ятниці можна знайти в інтернеті або придбати у будь–якій греко–католицькій крамниці.

Молитва до цього святого — чудовий приклад того, як Господь може допомагати людям, які про це його щиро просять. Власне, християнська релігія цим і сильна, що пропонує не бабусині казки, а практичні речі.

Особисто я прийшла до визнання Юди Тадея абсолютно несподівано. Все почалося багато років тому, коли відкрила молитовник на сторінці з проханням до нього і так само швидко закрила. Бо, як було сказано вище, довгий час нехтувала святими та вважала: вистачає Ісуса Христа і Богородиці, все інше, так би мовити, надбудова. Але, як це часто трапляється з церковними реліквіями, вони можуть довго залишатися без ужитку, і все ж, подібно до рушниці в театрі, зрештою вистрілюють і влучають у десятку.

Моя перша молитва до святого була про здоров’я близьких. Усі знають, наскільки гостра ця проблема, коли родичі у віці. Не скажу, що після звернення до Юди Тадея хвороби зникали. Це було б неправдою. Але вони легше перебігали і краще піддавалися лікуванню. Без додаткової плати знаходилися добрі лікарі і людяний медперсонал. Крім того, Юда Тадей допомагав вирішувати конфлікти і матеріальні питання, налагоджував стосунки із людьми і рятував від депресії. Зрештою, легше, мабуть, сказати, про що я не просила Юду Тадея…

Потім була історія моєї подруги, яка виявилася ще більшим нігілістом щодо святих, ніж я. Її погляди на них були майже протестантськими: ніяких посередників між Богом і людьми! Але якось син цієї жінки захворів на гайморит. Оскільки це був не перший випадок, бо хлопчик ріс хворобливим, досвідчена мама просила медиків зробити рентгенівський знімок. Лікар відмовлявся, мовляв, немає підстав. А коли нарешті побачив знімок, підняв гвалт: негайно лягайте у стаціонар, потрібен прокол і викачування гною з гайморових пазух. Якщо не допоможе — буде трепанація черепа.

Можете уявити собі стан бідолашної мами, яка почула такі новини?! Знаючи, що болячки в сина завжди протікали в найважчих формах, вона вже налаштувалася на гірше, а потім, від безвиході, почала молитися Юді Тадею. Мабуть, робила це дуже щиро, бо за кілька годин сказали, що трепанації не буде, досить проколу, і то лише одного, хоч зазвичай йому їх потрібно робити більше. З тих пір дев’ятниця до Юди Тадея — настільна книга моєї подруги.

Молитва до цього святого — чудовий приклад того, як Господь може допомагати людям, які про це його щиро просять. Власне, християнська релігія цим і сильна, що пропонує не бабусині казки, а практичні речі. Воскреслий Господь передав своїй Церкві чимало дарів, серед них — робити дива. Це одна з причин, чому ця віра так поширилася у світі. Інакше як пояснити те, що за дві тисячі з гаком років із невеликої купки апостолів вона розрослася до 2,2 мільярда християн! Щоб таке відбулося, треба, аби за Церквою стояла якась реальна сила, а не тільки пишні слова. Цю силу дає їй Ісус Христос, чиє воскресіння будемо скоро святкувати, і молитва до святого Юди Тадея — одна із ланок Його великої справи.

Telegram Channel