Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
«Вогонь підбирається до ЧАЕС»

Не сподівалися, що і в теперішні дні будемо стежити за повідомленнями про рівень радіації в Чорнобильській зоні.

Фото reuters.com.

«Вогонь підбирається до ЧАЕС»

Пожежа дісталася до відселеного міста Прип’ять і наблизилася на відстань майже два кілометри до сховища, де зберігаються відходи і всієї Чорнобильської зони, і атомної електростанції, вибух на четвертому реакторі якої 34 роки тому увійшов в історію як найжахливіша техногенна катастрофа XX століття

Про це пише у фейсбуці, зокрема, член громадської ради в Держагентстві України з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко. Тема Чорнобиля, як і в 1980-ті, знову увійшла до головних світових видань. За останній тиждень майже усі ЗМІ присвятили пожежам у цьому регіоні свої новини, а то й розмістили матеріали з коментарями, які перекидають місточок від сьогоднішньої ситуації до історії Чорнобильської трагедії. У них йдеться про те, що Україна, яка перебуває в ізоляції через коронавірус, тепер ще й бореться з пожежами в постапокаліптичному ландшафті Чорнобильської зони. Як зазначається, тут часто спалахують лісові пожежі, але цьогорічної весни, після теплої та сухої зими, полум’я в сухій траві і соснових лісах набагато більше і загрозливіше, ніж зазвичай.

Сьогодні, 16 квітня, як повідомляє Ярослав Ємельяненко, піщана буря в багатьох місцях роздуває осередки тління до стану відкритого вогню.

За офіційним повідомленням Державної служби з надзвичайних ситуацій України, на ранок 14 квітня у зоні відчуження та безумовного відселення, незважаючи на те, що напередодні, у понеділок увечері, у Чорнобильській зоні йшов дощ, вогонь не вщухав. Окремими осередками горіли трав’яний настил і лісова підстилка. Підрозділи ДСНС надають допомогу Державному агентству з управління зоною відчуження. До гасіння пожеж залучено 415 чоловік та 98 одиниць техніки, з них від служби рятувальників — 321 чоловік особового складу та 66 одиниць техніки (в тому числі 3 літаки АН-32П та 3 вертольоти). 13 квітня авіатехніка здійснила 227 скидів — 538 тонн води.

Тим часом, сьогодні, 16 квітня, як повідомляє Ярослав Ємельяненко, піщана буря в багатьох місцях роздуває осередки тління до стану відкритого вогню. Він висловив надію, що на цей раз держава відреагує миттєво і без затримки...

Чи поїхали волинські «надзвичайники» на допомогу у приборканні вогню в Чорнобильській зоні? З цим запитанням ми звернулися до речника управління ДСНС у Волинській області Володимира Нестерова.

— Ні, – сказав він. – Сьогодні і на Волині вистачає роботи…Цьогорічна весна особливо «прославилася» пожежами в екосистемах. На минулому тижні, як ми повідомляли, ледь не згоріло унікальне село Сваловичі, що у Любешівському районі. Масштабне займання було в Любомльському районі, де вогонь підходив до Столинських Смолярів. На Ратнівщині, біля села Шменьки, тиждень горіло торфовище. Лише 13 квітня працівники пожежно–рятувальних підрозділів Волинської області приборкали стихію на площі майже 16 гектарів. Загоряння сухої трави було у Любешівському, Камінь–Каширському, Ковельському, Турійському, Луцькому та Рожищенському районах. І виникло воно через необережне поводження людей з вогнем, а то й їх байдуже ставлення до природи, до того, якою бідою для довкілля обертається чиєсь бажання підпалити сухостій. Минулого понеділка на позачерговому засіданні Верховна Рада ухвалила законопроєкт, згідно з яким мають зрости штрафи, зокрема і за спалювання сухої трави. Їх підвищили у 18 разів — до 91800—153000 гривень. Може, таким ударом по гаманцю вдасться зупинити паліїв.

Марина ЛУГОВА.

Telegram Channel