СуперРецепти: святкуймо Великдень у родинному колі! - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.40 € 33.31
СуперРецепти: святкуймо Великдень у родинному колі!

Смачного Вам свята!

Фото fondselo.te.

СуперРецепти: святкуймо Великдень у родинному колі!

Звісно, відзначаючи празник серед найближчих, не чекаючи гостей, господині суттєво скорочують меню. Та все ж Пасха є Пасха, і хочеться відчути урочистість Світлого Христового Воскресіння і в щирій (нехай і онлайновій) молитві, й у звичних ароматах паски й ковбаски на святковому столі

 

 ​Салат «Писанка»

Інгредієнти: 300–400 г свіжих печериць, 1 середня цибулина, 2 великі картоплини, 400 г курячого філе, 4 варені яйця, 2 варені морквини, 1 варений буряк, 2 зубчики часнику, олія для смаження, майонез, сіль, перець.

Приготування. Печериці та цибулю дрібно покраяти, посолити й обсмажити на олії. Нарізану кубиками картоплю підсмажити чи запекти. М’ясо порізати кубиками, підсмажити до готовності. Змішати всі інгредієнти, додавши невелику кількість майонезу, сіль та перець. Яйця, буряк і моркву окремо натерти на крупній тертці. З буряка відтиснути зайвий сік, посолити, додати дрібно посічений часник і трохи майонезу, перемішати. На овальне блюдо першим шаром викласти у вигляді яйця курятину, гриби і картоплю, далі — ​натерту моркву і змастити невеликою кількістю майонезу. Наступний пласт — ​яйця та майонез, потім — ​буряк і знову майонез. Дати салату настоятися кілька годин. Зверху «писанку» прикрасити на власний смак: викласти візерунок з овочів або просто зробити сітку з майонезу.

Зверху «писанку» прикрасити на власний смак: викласти візерунок з овочів або просто зробити сітку з майонезу.

 

 

 

 Салат «Гніздо перепілки»

Інгредієнти: 6 картоплин, 400 г шинки, 4 солоні огірки, 10 перепелиних яєць, 3 ст. л майонезу, кілька гілочок свіжого кропу, олія для смаження, сіль за смаком.

Приготування. Помийте картоплю. Половину бульби почистіть і натріть на тертці для корейської моркви або наріжте тонкою соломкою, підсушіть її на паперовому рушнику, щоб позбутися надлишку вологи, а потім посмажте у фритюрі до золотистої скоринки та викладіть на паперовий рушник, щоб стекла зайва олія. Другу половину картоплі зваріть «у мундирах» у підсоленій воді, охолодіть, почистіть і наріжте кубиками. Відваріть перепелині яйця, остудіть у зимній воді, почистіть. 6–7 із них покрайте соломкою, решту залиште цілими для оздоблення. Шинку та солоні огірки також наріжте соломкою. У глибокій мисці перемішайте варену картоплю, яйця, м’ясо й огірки, заправте все майонезом, додайте спеції. На сервірувальній тарілці викладіть вимішаний салат у формі гнізда, із заглибленням посередині, зверху покрийте його «хмизом» картоплею-фрі, посередині посипте подрібненим кропом та викладіть цілі перепелині яйця.

На сервірувальній тарілці викладіть вимішаний салат у формі гнізда, із заглибленням посередині, зверху покрийте його «хмизом» картоплею-фрі, посередині посипте подрібненим кропом та викладіть цілі перепелині яйця.

 

 

 

 «Курчатка»

Інгредієнти: 10 варених яєць, 1 плавлений сирок, 2 зубочки часнику, 1 ст. л. майонезу, 1 невеличка варена морквина, перець горошком, зелень для оздоблення.

Приготування. З варених яєць зрізати «шапочки», вийняти жовтки і потерти їх на дрібну тертку, а також сирок і часник. Вимішати начинку з майонезом. З моркви вирізати трикутнички–«дзьобики». Нафарширувати білки, кладучи начинку з горбком, накрити попередньо зрізаними «шапочками», вставити «дзьобики» й очки з перцю. Подавати на встеленому зеленню блюді.

Подавати на встеленому зеленню блюді.

До речі.  Варіанти начинки можуть бути різними: твердий сир і часник; жовток зі смаженою печінкою та цибулею; жовток із подрібненими шпротами тощо.

 

 

 

 Ковбаса домашня

Інгредієнти: 1 кг свинини, 300 г яловичини, 400 г сала (якщо свинина жирна, сала можна менше), 8–10 зубочків часнику, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 2–3 ч. л. солі, 2–3 ст. л. кип’яченої води, 2–3 кишки.

Приготування. Кишки почистіть, ретельно промийте проточною водою і замочіть на 3–4 години у воді з сіллю та оцтом, після чого ще раз промийте. М’ясо і сало поріжте дрібними шматочками, додайте сіль, перець та розтертий часник, влийте воду і ретельно вимішайте. За допомогою спеціальної насадки начиніть отриманим фаршем підготовлені кишки, намагаючись наповнювати їх не надто щільно.

За допомогою спеціальної насадки начиніть отриманим фаршем підготовлені кишки, намагаючись наповнювати їх не надто щільно.

Зав’яжіть краї кишки, згорніть ковбасу кільцями і помістіть у холодильник на 3 – 4 години, потому перекладіть на змащене деко, проколіть у кількох місцях голкою і випікайте в попередньо розігрітій духовці близько години.

 

 

 

 Варено-печений рулет із курятини

Інгредієнти: 0,5 кг курячого філе, 2 зубки часнику, 2 лаврові листки, коріандр, чорний мелений перець та сіль — ​за смаком.

Приготування. Куряче філе відбити, щоб воно мало рівномірну товщину. Натерти м’ясо сіллю та спеціями і залишити на годину, щоб замаринувалося, тоді згорнути його в рулети, замотати у фольгу, скласти у високу форму для запікання і налити води, щоб вона покрила м’ясо приблизно на дві третини. У воду додати порізаний скибочками часник, лавровий лист і сіль. Пекти у розігрітій до 200 °C духовці 1–1,5 години. Остудити готові рулети, не дістаючи їх із форми, а потому поставити на 2–3 години в холодильник. Перед подачею на стіл фольгу зняти, а м’ясо нарізати тонкими скибочками.

Перед подачею на стіл фольгу зняти, а м’ясо нарізати тонкими скибочками.

 

 

 

 Шинка з чорносливом

Інгредієнти: 1 кг свинячої шинки, 200 г чорносливу без кісточок, 6 зубочків часнику, 150 г майонезу, 3 ст. ложки гірчиці (меленої або в зернах), 0,5 ст. л. паприки, 0,5 ст. л. меленого духмяного перцю, чорний мелений перець та сіль — ​за смаком.

Приготування. Чорнослив помити і залити теплою водою на 20 хвилин. М’ясо помити, позрізати плівки й сухожилля, обсушити. Часник пропустити через прес, додати сіль, перець і перемішати. Половину чорносливу відкласти цілим, а другу половину подрібнити. М’ясо змастити часниковою масою, зробити глибокі надрізи, нафарширувати їх подрібненим чорносливом та часниковою сумішшю і залишити на 2–3 години, щоб просочилося. Змішати майонез із гірчицею та паприкою. Покласти свинину на фольгу, обмазати гірчично–майонезним соусом, зверху викласти цілий чорнослив, загорнути у кілька шарів фольги і залишити як мінімум на 5–6 годин для маринування, після чого покласти на деко і запікати при 200 °C у духовці близько години. Потому зняти або розрізати фольгу і пекти ще 20 хвилин до рум’яної скоринки.

Потому зняти або розрізати фольгу і пекти ще 20 хвилин до рум’яної скоринки.

 

 

 

 Яловичий рулет із морквою та спеціями

Інгредієнти: 1 кг м’якоті яловичини, 2 морквини, пучок зелені (кріп, петрушка), 2 зубки часнику, 2 лаврові листки, 5 горошин духмяного перцю, 5 горошин чорного перцю, 1 ч. л. меленого коріандру, 1 ч. л.
паприки, 0,5 ч. л. цукру, сіль за смаком.

Приготування. М’ясо помити, обсушити і зрізати плівки. Гострим ножем зробити надріз по центру м’якоті, не доходячи до кінця приблизно на 2 см. Потому розвернути шматок і зробити такі ж надрізи на обох половинках, так само не дорізаючи до кінця. В результаті має вийти м’ясний пласт завтовшки приблизно 2 см. По всій поверхні м’яса також поробити неглибокі надрізи, накрити харчовою плівкою і відбити. Натерти перцем, коріандром, сіллю і цукром. Моркву відварити в підсоленій воді до напівготовності, остудити і дрібно порізати. Зелень посікти. Часник покраяти пластинками. На підготовлену яловичину викласти моркву і зелень, згорнути рулетом і обв’язати ниткою. Обкачати м’ясний рулет у спеціях, обтикати його пластинками часнику, горошинами перцю, шматочками лаврового листа і загорнути в харчову плівку. Помістити рулет у широку каструлю з окропом, щоб вода покривала його, накрити кришкою і варити на середньому вогні приблизно 1,5 години. Вийняти, остудити, видалити плівку і нитку. Нарізати страву скибочками, викласти на блюдо, прикрасити зеленню.

Нарізати страву скибочками, викласти на блюдо, прикрасити зеленню.

 

 

 

 Брізoль пo-фрaнцузьки

Інгредієнти: 450 г фаршу (яловичина і свинина), 4 яйця, 60 мл молока, 50 г твердого сиру, 3 солоні огірки, 100 г сметани, 2 зубчики часнику, олія, сіль, перець, зелень.

Приготування. Зелень промити і посікти. Часник почистити і пропустити через прес. У миску влити сметану, додати зелень і часник, посолити і поперчити до смаку, перемішати до однорідності. Солоний огірок нарізати тоненькою соломкою. Натерти сир. У глибоку миску вибити яйця і влити молоко, додати сіль, перець, добре вимішати і на розігрітій змащеній олією сковороді підсмажити 4 яєчні млинчики. Фарш покласти в миску, посолити і поперчити, вимішати і злегка відбити його.

На обробну дошку викласти млинець, на ньому рівномірно розподілити чверть фаршу, зверху помазати підготовленим соусом і покласти трохи солоних огірків. Загорнути млинець рулетиком. Так підготувати всі млинці. Форму для запікання змастити олією, викласти рулетики, помазати їх зверху сметанним соусом і присипати тертим сиром. Розігріти духовку до 180 градусів і випікати брізоль 25 хвилин. Готову страву перекласти на тарілку і подавати до столу.

Готову страву перекласти на тарілку і подавати до столу.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.