Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
COVID-19 нещадний і до молодих (Оновлено)

Висока температура – одна з найхарактерніших ознак коронавірусної інфекції.

Фото rbc.ua.

COVID-19 нещадний і до молодих (Оновлено)

У селищі Торчин Луцького району цими днями помер 19-річний хлопець, в якого посмертно виявили коронавірусну інфекцію. А всього станом на ранок 15 квітня на Волині було зареєстровано сотню хворих з цією недугою, на Рівненщині — 184

Більше досліджень — тривожніша статистика

Медики кажуть, що юнак із Торчина хворів на цукровий діабет, госпіталізували його до Луцької центральної районної лікарні саме через цю недугу. Симптомів, характерних для коронавірусної інфекції, у нього не було, і рентген–обстеження це підтвердило. Та раптово у пацієнта підвищилася температура — і життя обірвалося. Коли зробили тест на COVID-19, він виявився позитивним. Нині сімейний лікар та працівники правоохоронних органів встановлюють коло тих, хто контактував із хворим і міг заразитися.

А загалом у Волинській області на вчорашній день було зареєстровано чотири летальні випадки від коронавірусної інфекції, одужало три особи. На Рівненщині від COVID-19 померло 7 пацієнтів, 8 людей вдалося вилікувати.

Відчутний ріст захворюваності на Волині було зафіксовано станом на ранок 15 квітня — 20 нових лабораторно підтверджених випадків, з них у Луцьку — 8, Нововолинську — 7, в Луцькому районі —3, у Старовижівському — 2. Як пояснила учора під час брифінгу заступниця голови Волинської облдержадміністрації Тетяна Щербак, збільшення статистичних даних пов’язано з тим, що одночасно надійшли результати ПЛР–досліджень з Києва і з обласного лабораторного центру.

У Волинській області  на вчорашній день було зареєстровано  4 летальні випадки,  на Рівненщині – 7.

Загалом за весь період спостереження коронавірусна хвороба виявлена у 28 лучан, 12 жителів Горохівського району, 17 мешканців Нововолинська, 17 осіб із Старовижівщини, 7 — з Луцького району, 6 — із Володимир–Волинського. Також є недужі у Ковельському, Камінь–Каширському, Рожищенському, Іваничівському, Ківерцівському районах.

За даними Волинського обласного лабораторного центру, серед потерпілих четверо дітей, 9 осіб віком 18—29 років, 28 людей, яким від 30 до 49. Найчисельніша вікова категорія хворих — від 50 до 65 літ, їх налічується понад 40 відсотків. Постраждали від COVID-19 і 18 волинян, яким за 65.

Медики у зоні найбільшого ризику

Коронавірусну інфекцію вже виявлено у 40 медичних працівників (40% від усіх зареєстрованих випадків), 35 із них знаходяться на амбулаторному лікуванні, 1 — у лікарні, двоє — померло, одна особа одужала.

На першій лінії боротьби з COVID-19 бригади екстреної медичної допомоги. Цими днями недугу діагностували у ще одного водія Старовижівського відділення центру ЕМД, який раніше разом з колегою, що помер від коронавірусу 3 квітня, ремонтував автомобіль. Захворіли лікарка і водій «швидкої» з Нововолинська, син 72–річного чоловіка, який став першою жертвою коронавірусу в місті шахтарів.

Учора у Волинській обласній інфекційній лікарні з підтвердженим діагнозом COVID-19 перебувало 13 пацієнтів, двоє з них потребували штучної вентиляції легень. Надходять хворі й у спеціально облаштований для лікування коронавірусної інфекції корпус Волинської обласної клінічної лікарні, де створені належні умови для порятунку пацієнтів у важкому стані. Ще у 33 наших краян підозрюють COVID-19.

Недугу діагностували у ще одного водія Старовижівського відділення центру ЕМД, який раніше разом з колегою, що помер від коронавірусу 3 квітня, ремонтував автомобіль.  

Утримувати ситуацію під контролем, на думку представників влади, вдається завдяки запровадженню строгого карантину. Дотримуватися обмежувальних заходів, не виходити з дому з 13-ї години суботи до 6.00 вівторка, провести Великдень у тісному сімейному колі закликала волинян заступниця голови облдержадміністрації під час брифінгу Тетяна Щербак. Вона повідомила, що рішення про закриття кладовищ у зв’язку з поминальними днями на Волині немає, однак планується засідання комісії з надзвичайних ситуацій, де це питання, можливо, будуть розглядати.

Йшлося й про передбачені заходи впливу на порушників карантинних вимог у церквах. У храмі не повинно перебувати більше 10 осіб (10 квадратних метрів на одну людину), відстань між вірянами на вулиці — 1,5—2 метри. За недотримання цих вимог загрожує штраф.

І навіть якщо поруч усі видаються здоровими, не втрачайте пильності: дуже часто коронавірусна хвороба проходить безсимптомно. Тож радість свята Світлого Христового Воскресіння поєднуймо із почуттям відповідальності.

Оксана КРАВЧЕНКО.

P.S. Станом на 10.00 год 16 квітня на Волині зареєстровано 109 лабораторно підтверджених методом ПЛР випадків COVID-19, в тому числі чотири летальних. На Рівненщині – 204 (8 смертельних). В Україні загалом – 4161 хворий на коронавірус (померло 116 людей).


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel