Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«У Зеленського ухвалили «фількіну грамоту», а не зміни до Держбюджету»

Через те, що видатки на силовиків збережені, а на освіту та культуру скорочені, прийнятий у парламенті документ називають «бюджетом поліцейської держави».

Фото 24tv.ua.

«У Зеленського ухвалили «фількіну грамоту», а не зміни до Держбюджету»

Фракція «Європейська солідарність» у повному складі голосувала проти цього. Чому — пояснюють депутати цієї політичної сили

Ірина ГЕРАЩЕНКО:

«Перше і ключове: в бюджеті закладено 131 млрд грн зовнішніх запозичень. Очевидно, що мова йде про кредит МВФ. Для цього парламент має прийняти так званий банківський закон (без нього Фонд не дасть кредиту. — Ред.). Ми бачимо, що його розгляд заблоковано… А без його прийняття бюджет є «фількіною грамотою». Друге: ми категорично проти того, щоб цим бюджетом вбивалися ключові реформи попередніх років, зокрема реформа децентралізації, «Нова українська школа», забиралася майже наполовину субвенція на професійно–технічні училища… Скоро залишимося країною без людей робітничих професій. Ми категорично проти того, що настільки зрізаються програми, які стосуються децентралізації і підтримки регіонів. Саме на них сьогодні падає ключове навантаження по боротьбі з COVID-19. Мери міст скаржаться, що Рада прийняла рішення про 300% надбавки лікарям, але уряд сказав: «Це маєте виплачувати ви, місцеві органи влади».

Артур ГЕРАСИМОВ:

«Знімаються майже всі гроші, які були спрямовані на розвиток місцевого самоврядування, а саме: на дороги, на освітлення вулиць, на лікарні, на дитячі садки. Гроші також забирають з української освіти. І не просто з освітнього процесу, а з соціальної підтримки вчителів. 1,5 мільярда гривень знято з графи «соціальна підтримка вчителів», головним чином молодих. Це є неприпустимо. Якщо вбиваються українська наука, освіта і культура, то за що ми тоді воюємо на фронті?

У цьому бюджеті, як за часів Януковича, розпочалися так звані тихенькі перекидання грошей між регіонами. Значним чином зі Львова і Львівської області. Це, мабуть, тому, що, за останніми дослідженнями, «Слуга народу» там не долає навіть 5–відсотковий бар’єр…».

Іванна КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ:

«Для нас дуже серйозною «червоною лінією» в цьому бюджеті є те, що, на жаль, повністю зрізана субвенція на підтримку об’єднаних територіальних громад. Насправді саме на них і взагалі на місцеву владу буде лягати серйозний тягар боротьби з коронавірусом. А це ніяк не відображено в бюджеті, який був ухвалений… Я рада, що нічого не запропонували зрізати з оборони, але разом із тим не можу зрозуміти, чому ми зненацька вирішили, що нам потрібно і далі посилювати поліцейську державу в Україні (фінансування поліції не зменшено. — Ред.).

Китайці ще не здогадувалися про існування коронавірусу, а в Україні вже обвалилася промисловість, покотився ВВП. Бюджет недоотримав десятки мільярдів гривень. І гігантську діру латають не за рахунок силовиків, яким навіть додають грошей.

Просто зник з бюджету рядок на підтримку патріотичного кіно і навіть той кінопродукт, що вже було знято у 2019 році, не може бути профінансовано».

Петро ПОРОШЕНКО:

«Скорочення бюджету — це феєричний результат урядування нових, але некомпетентних облич. Отримавши від попередньої команди економіку з майже 5%-м зростанням, за лічені місяці нинішня влада пустила цю спадщину за вітром. Китайці ще не здогадувалися про існування коронавірусу, а в Україні вже обвалилася промисловість, покотився ВВП. Бюджет недоотримав десятки мільярдів гривень. І гігантську діру латають не за рахунок силовиків, яким навіть додають грошей. А руйнують «Нову українську школу», систему профтехосвіти, душать культуру, вилучають фінансову підтримку в громад, позбавляючи їх ресурсу для боротьби з пандемією, скасовують децентралізацію як одну з найуспішніших реформ нашої команди…

Не можете самі — не гребуйте інтелектуальною допомогою від опозиції. Робіть щось, аби 21 травня, ваша річниця (рік президентства Володимира Зеленського. — Ред.), не виглядала як роковини».

На яких прогнозах побудований бюджет

ВВП — мінус 3,9% (раніше передбачалося, що економіка зросте на 3,7%).

Інфляція — 8,7%.

Безробіття — 9,4% (замість передбачених раніше 8,1%).

Середньорічний курс гривні — 29,5 за дол. (раніше — 27 за дол.).

Основні параметри:

Доходи бюджету зменшилися на 119,7 млрд грн або на 11% і становлять 975,8 млрд грн.

Видатки збільшилися на 82,4 млрд грн або на 7% до 1 266,4 млрд грн.

Граничний обсяг дефіциту зросте більш ніж утричі до 298,4 млрд грн.

Найбільше постраждають видатки на освіту та регіональний розвиток.

Резервний фонд (формується для непередбачених непостійних видатків, порядок використання коштів визначає Кабмін. — Ред.) збільшується втричі — з 1,5 до 4 млрд грн.

Дарія КЛИЧ.

Telegram Channel