Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Подайте милостиню на Зелені свята —  і хвороби обійдуть вас стороною

У цьому християнському празнику переплелися різноманітні традиції та вірування.

Фото facedobra.com.

Подайте милостиню на Зелені свята — і хвороби обійдуть вас стороною

Цієї неділі відзначатимемо одне з найбільших християнських свят — Трійцю або П’ятидесятницю. У православ’ї воно належить до дванадцяти головних річних празників і називається П’ятидесятницею тому, що Дух Святий зійшов на апостолів на 50–й день після воскресіння Ісуса Христа

Лепеха, м’ята, меліса, гілки клена, липи — далеко не повний перелік різнотрав’я, яким у ці дні волиняни прикрашатимуть свої оселі. Все це — духовна символіка християнського вчення: як природа навесні оживає зеленню, так і Церква оновлюється силою Святого Духа. У Святу Трійцю християни згадують його сходження на апостолів та відкриття Богом своєї триєдиної сутності: Бог–Отець, Бог–Син і Бог–Святий Дух. Також П’ятидесятниця вважається днем народження християнської Церкви.

Трійця збігається з набагато давнішим язичницьким святом проводів весни й зустрічі літа, що отримало в народі назву Зелені свята. Українці вірили, що під час цього перехідного періоду сильнішає нечиста сила, тому й прикрашали свої домівки зеленню. Зі святом Трійці пов’язано багато прикмет. Наприклад, трави (меліса, м'ята) і квіти після освячення в храмі стають цілющими, тому з них заварюють чай. Роса, що випала в ці дні, дуже корисна. Дівчатам радять нею вмиватися, щоб зберегти свою молодість і красу. Зелені свята також вважаються кращим часом для сватання. Якщо зробити це на Трійцю, а одружитися на Покрову, то родина буде щасливою. А щоб негаразди та хвороби обходили вас стороною, на Зелені свята треба подати щедру милостиню і не відмовляти нікому в допомозі.

Наталка ЧОВНИК.

 

«Ви — справжні друзі, які не забувають у радості й підтримують у смутку»

Із нагоди професійного свята – Дня журналіста – шлемо найщиріші вітання працівникам «Газети Волинь»!

Шановні журналісти «Волині»! Кожен номер улюбленої волинянами і рівнянинами газети — це ваше освідчення людям у повазі й любові до них. Цінуємо вашу щирість, відверті розмови з читачами, сміливість завжди бути в епіцентрі подій і професіоналізм, який торкається сердець журналістською чесністю. А ще ви — справжні друзі, які не забувають у радості й підтримують у смутку, тому ваші творчі долі — то сонця для тих людей, які вам вірять, люблять і чекають натхненних публікацій.

Бажаємо вам міцного здоров’я і Божої любові. Нехай кожен день дарує гарний настрій, читачі — вдячність, найрідніші люди — щастя! Багатійте друзями, тиражами й удачею!

З повагою поштовики Горохівщини.

 

Низький уклін вам, журналісти!

І знову шосте червня на порозі,

Зелені наближаються свята.

Доволі часто ви усе в дорозі,

Надія ваше слово огорта.

Енергія в роботі хай прибуде,

Ми, читачі, низький уклін шлемо.

Життєвий вир самі створили люди,

У ньому з вами гордо ми йдемо.

Радіє щиро вся душа й сміється:

Напрочуд гостре й чесне в вас перо.

А як нестримно й палко б’ється серце!

Лише здоров’я щоб не підвело.

І від усіх бажаю вам у свято

Сімейних злагод, затишку й тепла!

Творіть натхненно, творчо і завзято!

А мудрість ваша не згорить дотла.

З повагою від імені усіх вдячних читачів Ігор ВИЖОВЕЦЬ, с. Гредьки Ковельського району.

 

«Грибна галявина» — на святковому столі

Такий красивий, свіжий, з ароматом зелені та літа! Якраз згодиться до празникового меню

Інгредієнти: 1 банка (400 мл) опеньків, 300 г відвареного курячого філе, 2 свіжі огірки, 3 яйця, 200 г сиру, пучок зелені, майонез, 3 картоплини в мундирі, сіль, перець — до смаку.

Приготування. Салат викладають пластами, промащуючи кожен із них майонезом. На дно пласкої тарілки розподілити потерту на крупну тертку картоплю, потім — нарізане невеличкими кубиками м’ясо, далі — дрібно посічені яйця, свіжий огірок. Останній шар — сир. Верх і боки салату обмазати майонезом, щедро посипати посіченою зеленню, а на неї викласти «шапку» з опеньків.

А в «Цікавій газеті на вихідні» за 4 червня — ціла сторінка рецептів смачних закусок. І щотижня у постійній рубриці «Пальчики оближеш!» цікаві факти про їжу, нові страви або ж незвичайні варіанти давно відомих. Не пропустіть: 11 червня — все про холодець!

 

5 червня

Сонце (схід — 4.49, захід — 21.05, тривалість дня — 16.16).

Місяць у Стрільці. 15 день Місяця.

Іменинники: Єфросинія, Марія, Леонтій, Михайло, Андрій, Микита, Олександр.

6 червня

Сонце (схід — 4.48, захід — 21.05, тривалість дня — 16.17).

Місяць у Стрільці, Козерозі. 16 день Місяця.

Іменинники: Сусанна, Геннадій, Степан, Григорій, Іван, Сергій.

7 червня

Сонце (схід — 4.48, захід — 21.06, тривалість дня — 16.18).

Місяць у Козерозі. 17 день Місяця.

Іменинники: Іван, Федір, Вікторія, Іннокентій, Ігор, Макар.

8 червня

Сонце (схід — 4.48, захід — 21.07, тривалість дня — 16.19).

Місяць у Козерозі. 18 день Місяця.

Іменинники: Андрій, Олена, Ілона, Макар, Карпо, Олександр, Георгій, Єгор.

9 червня

Сонце (схід — 4.47, захід — 21.08. тривалість дня — 16. 21).

Місяць у Козерозі, Водолії. 18 день Місяця.

Іменинники: Федора, Анастасія, Іван, Петро, Купріян, Леонід.

10 червня

Сонце (схід – 4.47, захід – 21.08, тривалість дня – 16.21).

Місяць у Водолії. 19 день Місяця.

Іменинники: Гнат, Микита, Олексій, Дмитро, Захар, Павло, Герман.

 

«Гроза ніде з дороги не звернула, а лиш за плечі мовчки обняла…»

Хіба скажеш краще, ніж відома українська поетеса Оксана Пахльовська, про нинішню погоду? Адже дощі і грози ніяк не хочуть покидати нас

За прогнозом чергового синоптика Волинського гідрометцентру Світлани Дриганюк, 5 червня — хмарно з проясненнями, короткочасні дощі, місцями грози. Вітер південний, 7–12 метрів за секунду, під час грози пориви 15–20 метрів за секунду. Температура повітря по області вночі 5–10 градусів тепла, вдень — 19–23. За багаторічними спостереженнями, найтепліше цього дня було 2000 року — плюс 31, найхолодніше — 1962–го — 6 градусів вище нуля.

6–го буде хмарно з проясненнями, короткочасний дощ, гроза. Вітер південно–західний, 7–12 метрів за секунду, під час грози можливі пориви до 15–20. Температура повітря вночі 10–14 градусів тепла, вдень — до 19–23. 7–го — хмарно з проясненнями, короткочасний дощ, гроза, подекуди град. Вітер південно–західний, 7–12 метрів на секунду, під час грози поривчастий. Вночі 9–13 градусів вище нуля, вдень — плюс 20–25. 8–го — хмарно з проясненнями, невеликий короткочасний дощ, місцями гроза. Вітер південний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі 10–14 градусів тепла, вдень — 22–26 градусів вище нуля. 9–го — хмарно з проясненнями, короткочасний дощ, місцями гроза. Вітер південно–східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — плюс 12–16, вдень — 22–26 градусів тепла. 10–го — хмарно з проясненнями, невеликий короткочасний дощ. Вітер південно–західний — 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі 12–16, вдень — 22–26 градусів із позначкою «+».

У Рівному 5–6 червня буде мінлива хмарність, часом невеликий дощ, місцями грози. Температура повітря вночі від 7 до 12 градусів тепла, вдень — від 17 до 22 вище нуля.

Telegram Channel