Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Волинянки Христина Савюк та Марія Кравчук отримали золото й бронзу на фестивалі Солом'яної маски у США

Виріб з очима, схожими на бінокль, за фантазією пані Марії, символізує «Короля черепах».

Фото з архіву Марії Кравчук.

Волинянки Христина Савюк та Марія Кравчук отримали золото й бронзу на фестивалі Солом'яної маски у США

Захід відбувся в Каліфорнії, організував його Моргін Овенс-Челлі, директор Американського музею солом'яного мистецтва

Маска птаха Христини Савюк з Володимира-Волинського відзначена як найкраща.
Маска птаха Христини Савюк з Володимира-Волинського відзначена як найкраща.

 Кожен учасник мав сплести виріб на тему «Флора й фауна», сфотографувати його та надіслати світлину для журі. Як розповіла заслужена майстриня народної творчості України Марія Кравчук, за вимогами, у масках передбачалися отвори для очей і можливість їх одягати. Серед 12 представлених на конкурс робіт половина — з України, п'ять із них з Волині! Найвищу оцінку отримала Христина Савюк з Володимира–Волинського. Ще три маски надіслали учениці пані Марії, з якими вона ділилася секретами майстерності у купичівській школі Турійського району: Інна Чонка, Анна Безуглова, Людмила Стукалова. Музей планує купити особливо цікаві витвори. (На жаль, цього разу, можливо, через пандемію коронавірусу, соломкарі з інших країн пропустили дійство).

Серед 12 представлених на конкурс робіт половина — з України, п'ять із них з Волині! Найвищу оцінку отримала Христина Савюк з Володимира-Волинського. Ще три маски надіслали учениці пані Марії.

Волинська майстриня розповіла, що фестиваль відбувся уже вдруге, а гуртує митців її добрий колега Моргін Овенс–Челлі. Цей 66–річний чоловік настільки залюблений у соломкарство, що досліджує його, пише про це книги, а ще є натхненником зустрічей однодумців в Україні, Білорусі, Сербії, Угорщині, Польщі та Литві. Марія Кравчук каже, що саме у нього навчилася організовувати пленери та фестивалі, щоб більше молодих людей продовжили мистецтво плетіння з соломки.

Зараз пані Марія готує матеріал для майбутніх «хитросплетінь». Ділиться, що через мокру погоду складно висушити житнє стебло. Насамкінець розмови зауважила, що влітку особливо «щаслива на роботу», і побажала всім читачам «Газети Волинь» тепла і здоров'я цієї благодатної пори.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel