Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Наполегливість — це бажання перемогти!» — факультет фізичної культури, спорту та здоров’я СНУ імені Лесі Українки

Вихованці заслуженого тренера України Богуслава Галицького.

Фото eenu.edu.

«Наполегливість — це бажання перемогти!» — факультет фізичної культури, спорту та здоров’я СНУ імені Лесі Українки

Факультет фізичної культури, спорту та здоров’я запрошує абітурієнтів на навчання

Наша історія

Історія розвитку та становлення факультету розпочалась у 1969 році зі створенням факультету фізичного виховання Луцького державного педагогічного інституту. В 1987–му тут відкрили відділення початкової військової підготовки та військову кафедру, яку очолив полковник Б. Лукашевич. 1993 року військову кафедру реорганізували. Тоді ж факультет став складовою Волинського державного університету імені Лесі Українки. А вже у 1994–му було засновано Інститут фізичної культури та здоров’я. У 2017 році у зв’язку із введенням нових стандартів освіти інститут перейменували у факультет фізичної культури, спорту та здоров’я.

Анатолій Цьось, ректор Університету Лесі Українки, доктор наук з фізичного виховання та спорту, професор, заслужений діяч науки і техніки України: «Варто відзначити, що сьогодні в Україні існує міцна, науково обґрунтована інфраструктура підготовки висококваліфікованих спеціалістів фізичного виховання і спорту. Вона охоплює підготовку спеціалістів усіх рівнів — від молодших спеціалістів і бакалаврів до кандидатів та докторів наук. Серед провідних вищих освітніх закладів Києва, Харкова, Одеси, Запоріжжя, Львова значне місце в системі підготовки педагогічних кадрів цієї категорії займає факультет фізичної культури, спорту та здоров’я Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки».

Матеріально–спортивна база

На факультеті функціонує сучасний спортивний комплекс, у розпорядженні якого 6 залів різного профілю, спортивний зал університету, а ще реконструйований університетський стадіон із біговими доріжками, штучним футбольним полем та ігровими майданчиками, сертифікований за міжнародними стандартами.

Для відпочинку та реабілітації студентів, спортсменів, а також для проведення літніх табірних зборів задіюється спортивно–оздоровчий табір «Гарт», що на озері Світязь.

Що ми пропонуємо?

Сьогодні факультет фізичної культури, спорту та здоров’я здійснює підготовку фахівців за спеціальностями 014 Середня освіта (фізична культура), 017 Фізична культура i спорт та 227 Фізична терапія, ерготерапія. Під час навчання студентів супроводжують висококваліфіковані спеціалісти, серед яких доктори наук, професори А. Цьось, Е. Вільчковський, Н. Бєлікова, О. Андрійчук, А. Альошина, О. Бичук, 41 кандидат наук та доцент, майстри спорту України міжнародного класу, заслужені тренери України та заслужені працівники фізичної культури і спорту. Викладачі факультету широко використовують інформаційно–комунікативні технології у викладацькій діяльності.

Велику увагу на факультеті приділяють пошуку партнерів для реалізації спільних навчальних програм, обміну студентами та викладачами. Так підписано угоду про співпрацю між Східноєвропейським національним університетом імені Лесі Українки та Природничо-гуманітарним університетом імені Яна Длугоша у м. Ченстохова (Республіка Польща).

Отримані після закінчення навчання дипломи створюють для випускників факультету значні конкурентні переваги на ринку праці не тільки в Україні, а й у країнах Європейського Союзу. 

Світлана Індика, завідувач кафедри фітнесу та циклічних видів спорту, кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент: «У рамках угоди розроблено програму «Подвійний диплом» щодо навчання студентів за інтегрованими навчальними програмами. Це передбачає синхронізацію навчальних планів за освітніми ступенями бакалавра та магістра, визначає алгоритм навчання та зарахування балів з дисциплін, які за кількістю годин та компетенцією наближені до дисциплін, які студенти вивчали в Україні. Програма безкоштовна. Вона дає можливість студентам одночасно навчатись у нашому університеті та в університеті імені Яна Длугоша. Це один із видів ступеневої мобільності студентів нашого факультету.

Навчання за цією програмою дає змогу одночасно отримати два дипломи: українського державного та європейського зразка закордонного партнерського вищого навчального закладу за спільною або спорідненою освітньою програмою».

 

Які перспективи працевлаштування студентів факультету фізичної культури, спорту та здоров’я?

«Отримані після закінчення навчання дипломи створюють для випускників факультету значні конкурентні переваги на ринку праці не тільки в Україні, а й у країнах Європейського Союзу», — Віктор Романюк, заступник декана з навчальної роботи, кандидат наук із фізичного виховання і спорту, доцент.

Про наукові здобутки

Наукова діяльність факультету фізичної культури, спорту та здоров’я займає одне із провідних місць в університеті. Починаючи від 1998 року й до 2000–го, тут працювала спеціалізована вчена рада за спеціальністю фізична культура, фізичне виховання різних груп населення. Науковий ступінь кандидата наук із фізичного виховання та спорту впродовж цього часу здобув 21 викладач Інституту фізичної культури та здоров’я.

У 2009 році в інституті почала діяти спеціалізована вчена рада із захисту кандидатських дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю теорія та методика навчання (фізична культура, основи здоров’я).

Наталія Бєлікова, завідувач кафедри теорії фізичного виховання та рекреації, доктор педагогічних наук, професор: «При факультеті діють наукові школи докторів наук, професорів А. Цьося, Е. Вільчковського, Н. Бєлікової, А. Альошиної, в яких здійснюється підготовка докторських та кандидатських ди­сертацій.

Науковці нашого вишу активно публікують свої дослідження, водночас вивчаючи передовий світовий досвід спортивної науки у провідних фахових виданнях Польщі, зокрема у журналі «Physical Activity Review», який індексується у наукометричних базах (Web of Science Core (ESCI), Scopus); «Sport i turystyka».

На факультеті видається журнал «Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві», який охоплює широку сферу досліджень у галузі масового спорту, фізичної реабілітації, спорту вищих досягнень та є рецензованим міжнародним науковим виданням.

Студенти факультету неодноразово були переможцями все­українських конкурсів студентських наукових робіт та олімпіад. Це Олена Королюк (ФК–4.2О), Тетяна Савчук (ФК–4.3О), Максим Маневський (ФК–5.2О), Ярослав Савчук (ФКіС–2.2).

Олена Іщук, заступник декана з інформаційної політики та промоції, кандидат педагогічних наук, доцент: «Це ще один доказ всеохопних талантів, здібностей та високого професіоналізму студентів та викладачів нашого факультету».

Студентське самоврядування та дозвілля

Студенти факультету фізичної культури, спорту та здоров’я беруть активну участь у різноманітних заходах, організованих для молоді, й перемагають.

Голова студентського самоврядування, студент Юрій Колядюк: «Тому що в багатьох конкурсах необхідна фізична сила і витривалість, для наших студентів це можливість і перевага! Щорічно на факультеті проводяться дні здоров’я, в яких беруть участь студенти всіх курсів. Їхньою метою є пропагування здорового способу життя серед молоді, психологічна реабілітація після напружених буднів і набуття практичних навичок проведення спортивно–масових заходів.

Здійснюється й патріотичне виховання. Багато студентів факультету захищали незалежність та суверенітет нашої держави. Вшановуємо пам’ять Андрія Снітка, який посмертно нагороджений відзнакою Народний герой України».

 

 

Які власні заходи проводять на факультеті?

Ольга Іванюк, заступник декана з виховної роботи, кандидат біологічних наук, доцент: «Проводимо безліч заходів! Уже традиційним є щорічний флешмоб «Я люблю СНУ». Студенти факультету активно беруть участь та демонструють хороші результати в масштабних «Містер і міс університету». Так, у 2018 році Богдан Жовтобрух став Віце–містером СНУ 2018, а в 2019–му Юрій Колядюк виборов 4 місце серед 14 претендентів на почесне звання. Пишаємося нашими студентами!».

Які найбільші спортивні досягнення?

Василь Пантік, декан факультету фізичної культури, спорту та здоров’я, доцент: «За роки існування наш заклад підготував тисячі висококваліфікованих фахівців фізичної культури і спорту, які успішно працюють у школах, наукових установах, спортивних та громадських організаціях. Серед них заслужені вчителі України, переможці конкурсу «Вчитель року України», заслужені працівники фізичної культури, заслужені тренери України, заслужені майстри спорту СРСР та України, понад 26 майстрів спорту України міжнародного класу та 360 майстрів спорту України, учасники Паралімпійських ігор.

На факультеті працюють школи вищої спортивної майстерності заслужених тренерів України Володимира Яловика (легка атлетика, спортивна ходьба), Романа Черкашина (легка атлетика, метання), Миколи Мордика (кікбоксинг), Андрія Шевчука та Федора Семенюка (веслування на байдарках і каное). Кращими спортсменами Волинської області 2016 року визнані учасниця Олімпійських ігор у Ріо де–Жанейро Марія Повх (гребля) та неодноразовий призер європейських та світових чемпіонатів з греблі Юрій Вандюк. Обоє — випускники факультету фізичної культури, спорту та здоров’я СНУ імені Лесі Українки».

На факультеті навчаються чемпіон світу Данило Безкоровайний — переможець молодіжного чемпіонату світу в складі збірної України з футболу та Богдана Конашук — майстер спорту України, учасниця ХІІ зимових Паралімпійських ігор (Південна Корея, 2018 рік), чемпіонатів та кубків світу із зимових видів спорту. Навчалися також Ірина Климець (майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики, учасниця Олімпійських ігор в Ріо де-Жанейро); Тетяна Коб (майстер спорту України міжнародного класу, учасниця Олімпійських ігор в Ріо де-Жанейро); Марія Повх (майстер спорту України міжнародного класу, учасниця Олімпійських ігор в Ріо де-Жанейро), Валентин Джима (майстер спорту України міжнародного класу, учасник Олімпійських ігор в Ліллехамері); Тетяна Водоп’янова (майстер спорту України міжнародного класу, учасниця Олімпійських ігор в Нагано); Людмила Гудзь (майстер спорту України міжнародного класу, учасниця Олімпійських ігор в Барселоні); Віталій Шафар (майстер спорту України міжнародного класу із легкої атлетики, учасник Олімпійських ігор у Лондоні); Іван Банзерук (майстер спорту України міжнародного класу із легкої атлетики, учасник Олімпійських ігор у Ріо де-Жанейро); Валентина Мирончук (майстер спорту України міжнародного класу із легкої атлетики, учасниця Олімпійських ігор в Ріо де-Жанейро); Олена Яновська (майстер спорту України міжнародного класу із легкої атлетики, учасниця Олімпійських ігор у Ріо де-Жанейро); Ірина Папежук (майстер спорту України міжнародного класу з велоспорту, учасниця Олімпійських ігор у Лондоні); Олена Цьось (майстер спорту України міжнародного класу з велоспорту, учасниця Олімпійських ігор у Лондоні); Яна Беломоїна (майстер спорту України міжнародного класу з велоспорту, учасниця Олімпійських ігор у Ріо де-Жанейро). Їхні досягнення визначила наполегливість — бажання перемогти!

На факультеті функціонують групи спортивної майстерності для любителів фітнесу, аква–аеробіки, чирлідингу, жіночого та чоловічого мініфутболу, настільного тенісу, скандинавської ходьби, шахів та шашок, волейболу. Тут активно залучають студентів, викладачів та громадськість до різних культурних, мистецьких, наукових та спортивних заходів.

Факультет фізичної культури, спорту та здоров’я запрошує абітурієнтів на навчання! Ми готуємо висококваліфікованих фахівців галузі фізичного виховання і спорту вже понад 50 років! І не забувайте: подаючи документи, необхідно встановити пріоритетність!

Якщо виникатимуть питання, телефонуйте. Контакти декана факультету фізичної культури, спорту та здоров’я Василя Пантіка: +38 050 3381099. Телефон деканату: +38 0332 24 20 68. Телефон приймальної комісії: +38 0332 24 84 31. 

Telegram Channel