Мов товстий поважний пан, спіє синій баклажан - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.25 € 32.89
Мов товстий поважний пан,  спіє синій баклажан

Фото aydana.com.

Мов товстий поважний пан, спіє синій баклажан

Ці овочі дуже корисні, особливо людям старшого віку, адже позитивно впливають на роботу серця. Проте вважається, що в їжу можна вживати тільки молоді плоди – кажуть, перестиглі містять отруйну речовину соланін. Синенькі використовують для найрізноманітніших страв: від супів та закусок до заготовок на зиму, при цьому вони відмінно поєднуються з іншими овочами. Плоди у свіжому вигляді зберігаються всього кілька днів, тому – мерщій до справи

 

 По–італійськи

Такі баклажани ідеально поєднуються із чорним хлібом, намащеним маслом

Інгредієнти: 3 середні баклажани, 3 ст. л. оцту, 0,5 ч. л. солі, 3 великі зубці часнику, 150–200 г оливкової олії (можна замінити на соняшникову), сушений базилік, зелень петрушки, інші спеції — ​за смаком.

Приготування. Баклажани порізати вздовж пластинками завтовшки близько 1 см. Припекти на сковорідці без олії з обох боків до золотистого кольору, навіть трохи присмалити. Дрібно посікти зелень, часник розтерти з сіллю у ступочці, додати оцет, олію та спеції. Приготовленим соусом перекладати гарячі баклажани, накрити кришкою і настоювати протягом доби. Перед подачею на стіл притрусити зеленню.

 

 

 

 Парміджано

Ця страва добра і гарячою, і на другий день, після того як постоїть у холодильнику

Інгредієнти: 2 баклажани, 500 г соусу з помідорів, 300 г моцарели, 100 г пармезану, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, базилік, оливкова олія, сіль, перець — ​до смаку.

Приготування. Спочатку нарізати баклажани, посолити, полити трохи оливковою олією та поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 12–15 хвилин. Тим часом дрібно покраяти цибулю та часник без серединки та 2–3 хвилини протушкувати в оливковій олії. Добавити томатний соус, дещо уварити, виключити та додати базилік. На дно посуди налити томатний соус, далі баклажани, змастити трохи томатним соусом, розкласти порізану моцарелу притрусити пармезаном і далі знов повторити: баклажани, соус, моцарела, пармезан. Зробивши 3 шари, зверху щедро полити соусом, що залишився, прикрасити помідорами чері та притрусити все пармезаном. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 40 хвилин.

 

 

 

 Салат «Осінній»

Ситний, смачний, легкий у приготуванні

Інгредієнти: 3 баклажани, 1 велика цибулина, 3 яйця, 3 ст. л. оцту, 80 мл води, сіль, перець, цукор, майонез — ​до смаку.

Приготування. Баклажани помити, порізати брусочками, посипати 2 ст. л.
солі і залишити на 20–30 
хвилин, щоб пустили сік та позбулися гіркоти. Далі промити й обсмажити на олії до готовності, викласти на паперову серветку, щоб вибрала зайвий жир. Цибулю порізати тонкими півкільцями і залити маринадом: 1 ч. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 3 ст. л.
оцту, 80 мл окропу. Яйця відварити й покраяти соломкою. Змішати баклажани, відтиснуту від маринаду цибулю, яйця, посолити, поперчити за смаком, заправити майонезом. Прикрасити за своїм уподобанням.

 

 

 

 «Загадка»

Ваші гості й не здогадаються одразу, що це не гриби, яких у страві і близько немає! Таку смакоту можна і на зиму припасти, і свіжоприготовленою з’їсти

Інгредієнти: 3 кг баклажанів, 1 кг цибулі, 1 ст. л. солі, 1–2 головки часнику, 80 мл оцту, 1 скл. води, лавровий лист і перець горошком — ​за смаком.

Приготування. Синенькі помити, почистити від шкірки й порізати невеликими кубиками, схожими на ніжки печериць. Посолити їх, прим’яти руками і залишити на годину–півтори, щоб пустили сік. Рідину злити, а баклажани невеликими порціями обсмажити на соняшниковій олії до появи золотистої скоринки. Цибулю покраяти півкільцями, а часник дрібно посікти. Викласти в каструлю спочатку шар баклажанів, потім цибулю з часником, знову синенькі і так до закінчення інгредієнтів. Потому закип’ятити воду з лавровим листом, оцтом і горошинами перцю, залити цим маринадом овочі. Після охолодження їх можна зберігати у холодильнику (готові до споживання через 2 дні) або гарячими розкласти у стерилізовані півлітрові слоїки і закатати на зиму.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.