Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Коронавірус жорстокий  до курців  і товстунів

Вчені з’ясували, що кожна десята смерть від коронавірусу припадає на людину з надмірною вагою.

Фото Pixabay.

Коронавірус жорстокий до курців і товстунів

Американські вчені з’ясували, що частіше заражаються COVID-19 і важче переносять недугу люди, які мають нікотинову залежність, а також ті, хто страждає від ожиріння

«Куріння електронних сигарет підвищує ймовірність захворіти на COVID-19 у п’ять разів. Вік при цьому значення не має. Серед тих, хто курить і електронні, і звичайні цигарки, ризик захворюваності на коронавірус є вищим у сім разів», — повідомила автор дослідження, професорка Стенфордського університету Бонні Хальперн–Фельшер.

Такі результати пояснюються тим негативним впливом, який тютюнові вироби справляють на легені та імунну систему. Крім нікотину, небезпеку становлять добавки, які містяться в них, вони накопичуються в легенях і викликають запалення. Додатковий ризик криється в тому, що підлітки та молодь часто діляться сигаретами одне з одним. Це збільшує можливість передачі COVID-19, як і те, що під час куріння люди частіше торкаються рота руками.

Давно відомо, що ожиріння призводить до серцевих захворювань, діабету, раку — так відбувається в усьому світі. Це одна з причин, яка змушує думати про поліпшення дієти і підвищення фізичної активності. Але ми тепер спостерігаємо і зв’язок зайвої ваги з інфекційними захворюваннями.

До речі, про шкоду електронних сигарет лікарі попереджали ще до пандемії коронавірусу. У центрі з контролю і профілактики захворювань США повідомляли, що вейпінг призвів до спалаху важких випадків пневмонії, і більшість недужих були молодими чоловіками.

А вчені з Алабами з’ясували, що кожна десята смерть від коронавірусу припадає на людину з надмірною вагою.

«Давно відомо, що ожиріння призводить до серцевих захворювань, діабету, раку — так відбувається в усьому світі. Це одна з причин, яка змушує думати про поліпшення дієти і підвищення фізичної активності. Але ми тепер спостерігаємо і зв’язок зайвої ваги з інфекційними захворюваннями», — розповіла професорка Університету Алабами Ліза Павлоски.

За даними вчених, коронавірус особливо небезпечний для людей, чий індекс маси тіла понад 30. Кожен кілограм, набраний понад норму, лише підвищує ризик захворювання.

Проведені дослідження наближають лікарів до розуміння того, чому в одних людей COVID-19 протікає безсимптомно, а іншим потрібна екстрена медична допомога.

Відомо, що у деяких пацієнтів, які перехворіли на коронавірус, функція легень може знизитися на 20–30%. Водночас вони стають несприйнятливими до нового зараження СOVID-19, оскільки отримують до нього імунітет. За спостереженнями спеціалістів, дехто з колишніх хворих може відчувати ознаки гіпоксемії у вигляді задишки під час фізичних навантажень. А легеневий фіброз нерідко проявляється пізніше або ж навіть виліковується в разі своєчасної і кваліфікованої допомоги.

Марія КАЩУК.

Telegram Channel