Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Василя Стуса знову судять!

У ганебному рішенні суду, від якого віє тоталітарним СРСР, є одна добра річ – весь тираж книги про Василя Стуса розкупили за одну годину, і видавництво заявило про друк додаткового накладу.

Фото vivat-book.com.ua.

Василя Стуса знову судять!

Дарницький районний суд Києва шокував українців своїм рішенням, яким зобов’язав видалити з книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» згадки про голову політради партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктора Медведчука. До моменту видалення цих фрагментів книгу заборонили розповсюджувати видавництву Vivat та автору Кіпіані

Зазначимо, що в цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета й дисидента Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. У результаті борця за Україну засудили до 10 літ примусових робіт та 5 років заслання. Василь Стус помер 4 вересня 1985–го в карцері після оголошеного ним голодування.

Рішення суду є прямим доказом сценарію повернення України в орбіту «руского міра», який реалізує чинна влада.

Серед цитат, які суд зобов’язав видалити, є такі: «…Медведчук на суді визнав, що всі «злочини», нібито вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання»; «…він (мається на увазі Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?»; «…розпинав поета (мається на увазі Стус) — призначений державою адвокат Медведчук»; «…шістка комуністичної системи Медведчук…».

Коментарі

Із заяви партії «Європейська Солідарність»:

«Рішення суду є прямим доказом сценарію повернення України в орбіту «руского міра», який реалізує чинна влада. Повзучий реванш «п’ятої колони» Кремля вже дійшов до заборони історичної правди щодо репресій тоталітарного режиму проти видатного діяча української національно–визвольної боротьби. Кожен політик має нести відповідальність за власні дії, тому намагання Медведчука приховати свою роль у «справі Стуса» є спробою викривити факти. А заборона поширювати історичну книгу з достовірними даними повертає нашу державу в часи сталінських репресій, коли все українське знищувалося».

Віталій ПОРТНИКОВ, журналіст:

«Це справжня ганьба, яка нагадує, що Україна досі залишається у пострадянському світі поруч із Росією і Білоруссю. Цей факт підтверджений не тільки ганебними результатами президентських виборів 2010 та 2019 років. Цей факт підтверджується і дегенераційністю судової системи, реформування якої практично припинилося після олігархічного реваншу 2019 року. Цей факт підтверджується і відданістю частини населення України людиноненависницьким цінностям комуністичного режиму. Режиму, який імітував правосуддя за допомогою таких «адвокатів», як Віктор Медведчук. Режиму, який убив Стуса. Режиму, який досі здається багатьом моїм співвітчизникам нормою, а не збоченням.

ЕПІФАНІЙ, митрополит ПЦУ:

«У ці дні кожен, хто боронить правдиву українську історію та пам’ять про Василя Стуса, відгукується на заклик великого поета та дисидента: «Усі, хто проти диктатури, — встаньте!». Реакцією на рішення суду український народ доводить: тиранія Радянського Союзу більше ніколи не матиме місця у нашій демократичній незалежній державі, як би цього не хотіли і не домагались совєцькі адепти. А правда про їхню негідну діяльність уже добре відома і буде поширюватись й далі — її неможливо ув’язнити, заборонити чи приректи на несправедливу смерть».

Василь КІТ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel