Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
А декому вдалося під час кризи непогано заробити

Волинь-нова

А декому вдалося під час кризи непогано заробити

2020-й уже увійшов в історію. Такого року на нашій пам’яті ще не було: пандемія, карантин, обмеження, економічні негаразди. Багато хто не отримав запланованих доходів. Цілі галузі опинилися на межі. Хоч би й туризм. Чимало гравців, певно, взагалі підуть з ринку. Адже кількість поїздок і за кордон, і всередині України зменшилася в рази. Куди не глянь — усі крекчуть. Там кошти забрали, туди не додали. Американський журнал «Time» назвав 2020-й найгіршим роком у новітній період і багато хто погодиться з цією думкою

Але разом з тим криза створила нові можливості. Це ж класика! Для декого настав рай. Ще у березні американська корпорація Amazon повідомила, що додатково наймає 100 тисяч працівників на склади та в службу доставки. Бо кількість замовлень через інтернет злетіла до небес. Загалом світові мільярдери побагатшали на 1,9 трильйона доларів.

Абсолютний рекорд належить Віктору Медведчуку. За 2020-й його активи зросли на 485 відсотків, або майже у 5 разів!

Та й не тільки служби доставки активно розвиваються. Різко зросли й інформаційні технології. І найкраще про зміни, що сталися, свідчать рейтинги багатіїв. Скажімо, Ілон Маск за останній рік (так, за цей поганий 2020-й) потрапив у трійку найзаможніших людей світу. За цей час статки глави Tesla зросли на 82 мільярди доларів. Маск обійшов і Білла Гейтса, і Марка Цукерберга.

Проте й для багатьох наших олігархів рік видався зовсім непоганий. У сотні найбагатших співвітчизників майже 20 відсотків – це нові люди. Перш за все представники IT-галузі. У списку з’явилися, скажімо, Олексій Шевченко, Дмитро Лідер та Максим Литвин, які створили онлайн-сервіс Grammarly, котрий на основі штучного інтелекту допомагає писати тексти англійською мовою. Їхня компанія отримала неофіційний статус «єдинорога», тобто була оцінена у понад 1 мільярд доларів. Щодня сервісами Grammarly користується 30 мільйонів осіб! Потрапили у перелік найбагатших українців і Дмитро Запорожець, який написав програму для системи відстеження помилок GitLab, і власник ІТ-компанії SoftServe Тарас Кицмей.

Читайте також: «Велика депресія» тільки починається.

Але рік видався добрим не лише для айтішників. Багато власників традиційних бізнесів також наростили капітали. Віктор Пінчук, Петро Порошенко, Дмитро Фірташ, Олександр і Галина Гереги, Костянтин Жеваго, Сергій Тігіпко – усі вони примножили свої статки. А разом із ними ще зо три десятки мультимільйонерів. Абсолютний рекорд належить Віктору Медведчуку. За 2020-й його активи зросли на 485 відсотків, або майже у 5 разів! От тобі й найгірший рік у новітній історії.

Тому коли по телевізору йде реклама про те, як важко і що варто купити, аби покращити ситуацію, не дуже-то вірте. Можливо, цей ролик грає на руку тим, хто саме в цей час нарощує капітал.

Бо для декого криза стала справді благословенною.

Читайте у нас також: «Операція із затримання «вагнерівців» була санкціонована Порошенком» – ексклюзивна заява».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel