Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
«Грішниця я. Полюбила чужого». Які чоловіки були поряд із Ліною Костенко?

Ліна Костенко про Василя Цвіркунова: «Я зустріла Людину, якої чекала моя душа. Я його зразу впізнала…»

Фото із сайту uaportal.com.

«Грішниця я. Полюбила чужого». Які чоловіки були поряд із Ліною Костенко?

Поезію Ліни Костенко на вічну тему кохання називають класикою любовної лірики. Коли читаєш її «Неповторність» (збірка вийшла у 1980 році), то так і хочеться «приміряти» до щему проникливі рядки до особистого життя Знаменитості

Перший чоловік Ліни Костенко — польський письменник Єжи–Ян Пахльовський, її однокурсник під час навчання в Московському літературному інституті Горького. Шлюб проіснував недовго, оскільки метри не зійшлися характерами. Коли Ліні Костенко було 28 літ, вона стала зустрічатися зі старшим за неї на 20 років письменником і перекладачем Аркадієм Добровольським після його відсидки і сталінських таборах.

Другим чоловіком Ліни Костенко став директор кіностудії імені Довженка Василь Цвіркунов. Він був інвалідом без ноги, важко пораненим на фронті. Вони познайомилися 1963 року. Їй 33, йому — 46. У неї були донька й Аркадій Добровольський. У нього — сім’я: дружина і діти. До того ж до Добровольського повернулася дружина Олена з 9–літнім сином. Усі вагалися, до якого берега пристати. Усупереч шаленому осуду суспільства, Костенко та Цвіркунов були разом до самої його смерті.

«Думка моя переплакана двічі може дивитися людям у вічі. Грішниця я. Полюбила чужого. Долі моєї пекуча жого! Буде гроза! Потім буде тиша. Жінка твоя. Але я твоїша» — чи не «всупереч шаленому осуду суспільства» були написані ці рядки?

З іншого боку, цивілізація ж таки чоловіча. Вона ж таки справді стоїть на агресії і владі, на силі, часто тупій і брутальній. Я так розумію, що цим жінкам допекли пріоритети чоловічої цивілізації. От вони й шукають вихід.

Чи були в житті Ліни Костенко інші чоловіки? З чуток, оприлюднених в інтернеті, відомо, що ще одним прихильником Ліни Костенко був талановитий український поет Василь Симоненко. Подейкували, що в них був роман.

«Ліну Вася Симоненко дуже любив. У них таємна любов була, хоча Ліна старша за нього на п’ять років. На неї не можна було дивитися без захоплення: жіночна, з лукавинкою в очах — справжня красуня. Він називав її Косталіна. Казав: «Мене нагородила поглядом Косталіна», — згадував поет Микола Сом, який жив із Симоненком в одній кімнаті в гуртожитку.

Сама поетеса ймовірний роман із Симоненком ніколи не коментувала, тому можна лише здогадуватися про її справжні почуття до знаменитого поета.

А український поет Дмитро Павличко, якому зараз 91 рік, якось зізнався, що досі зберігає коробку сірників, які купив для Ліни Костенко ще в 1950–х роках, щоб прикурити їй сигарету.

«Вона тоді курила. Приїхала якось з Москви до мене в гості до Львова, то я їй ті сірники купив. Не дуже схвалював, але вона була екстравагантна. Я досі бережу їх, хоча Ліна Василівна зреклася багатьох своїх друзів», — розповідав поет.

Ліну Вася Симоненко дуже любив. У них таємна любов була, хоча Ліна старша за нього на п’ять років. На неї не можна було дивитися без захоплення.

І ось така деталь: у романі «Записки українського самашедшого» Ліни Костенко є рядки, які свідчать про її ставлення до феміністок: «Я не люблю феміністок. Жінки, налаштовані супроти чоловічої статі, це не природно. З іншого боку, цивілізація ж таки чоловіча. Вона ж таки справді стоїть на агресії і владі, на силі, часто тупій і брутальній. Я так розумію, що цим жінкам допекли пріоритети чоловічої цивілізації. От вони й шукають вихід».

Щодо дітей, то у першому шлюбі Ліни Костенко 18 вересня 1956 року народилася її донька Оксана Пахльовська, професор, письменниця, завідувачка кафедри україністики в Римському університеті Ла Сап’єнца. У другому — 28 травня 1969 року народився син Василь Цвіркунов–молодший. Він працює програмістом і живе із сім’єю в США.

Марина ЛУГОВА.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel