Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Труну з 42-річною Лесею Українкою  несли шість жінок

Одне з останніх прижиттєвих фото Лариси Косач.

Фото із сайту na-skryzhalyah.blogspot.com.

Труну з 42-річною Лесею Українкою несли шість жінок

В останні роки життя змінився колір її очей: із темно-сірих вони стали насичено-блакитними

Попри заборону поліції, в останню путь геніальну поетесу в Києві проводжали сотні людей.
Попри заборону поліції, в останню путь геніальну поетесу в Києві проводжали сотні людей.

 Сьогодні виповнюється 150 років із дня народження геніальної письменниці й перекладачки Лесі Українки (1871—1913). З нагоди ювілею пропонуємо вам цікаві факти про нашу видатну землячку

1. Тато у декреті — досі рідкість і дивина для українських реалій. У родині Косачів це було нормою ще наприкінці ХІХ століття. Коли в подружжя народилася друга дитина — Лариса, Олена Пчілка занедужала на анемію, молока для немовляти не вистачало. Мабуть, сучасні лікарі назвали б це післяпологовою депресією. Ольга Петрівна поїхала лікуватися в Європу на пів року. А Петро Косач залишився вдома з двома малими дітьми. Він узяв відпустку на роботі і самостійно годував Лесю коров’ячим молоком, розведеним з водою.

2. На честь письменниці названо астероїд «2616 Леся» (2616 Lesya). Його відкрили 28 серпня 1970 року. Він знаходиться між орбітами Марса та Юпітера.

3. Герой «Лісової пісні» дядько Лев жив насправді. Його дім був у Нечимному (урочище біля села Скулин у Ковельському районі). І саме від свого дядька Лева Скулинського, у якого 13–річна Леся гостювала три дні, вона вперше почула легенду про лісовиків та мавок.

4. Псевдонім поетеси виник не випадково. «Українець» підписувався її улюблений дядько Михайло Драгоманов. У родині Ларису Косач називали Леся. А ще — Зея й Мишолосія. Останнє поєднує ім’я Лесі та її старшого брата Михайла, з яким вони були нерозлучні. Зеїчкою ж називала доньку Олена Пчілка, порівнюючи її з тоненькою стеблиною кукурудзи.

5. В Україні є три найбільш раритетні роялі: Терещенків у Національному музеї історії України, Рубінштейна в Одеському будинку вчених та Лесі Українки у селі Колодяжне.

Леся Українка мала неабиякі здібності до вивчення мов. Ще у дитинстві вивчила давньогрецьку та латину. Вона вільно читала, писала та розмовляла польською, німецькою, французькою, англійською й італійською.

6. Усі нащадки Лесі Українки живуть за межами України. У США мешкає Ольга Лутон–Петрова — внучата племінниця, онука Лесиної сестри Ізидори Косач–Борисової. А у Швейцарії — Роберто Гааб, внучатий племінник, онук Лесиної сестри Оксани Косач–Шимановської, який уже кілька разів разом із дочкою й сином приїздив до України. Щоправда, після 2014 року і подій на Донбасі змінив свої погляди на відверто проросійські. І, як сам визнає, для України сьогодні є персоною нон грата.

Художник Леся Мазаник зобразила поетесу в образах відомих осіб  — Мерилін Монро,  Одрі Хепберн, Нефертіті, королеви Єлизавети і самого Тараса Шевченка!
Художник Леся Мазаник зобразила поетесу в образах відомих осіб — Мерилін Монро, Одрі Хепберн, Нефертіті, королеви Єлизавети і самого Тараса Шевченка!

 7. Олена Пчілка завжди була проти шлюбу доньки з Климентом Квіткою. Він був на 9 років молодшим від Лесі і зовсім без статків. Однак вона не боялася іти проти усталених норм та поглядів батьків. У 1901–му пара почала жити разом, і лише у 1907–му повінчалися. Церемонія пройшла без свідків та гостей. Леся Українка сповістила батьків про подію листом. Подружжя навіть відмовилося від фінансової допомоги Косачів, тож в останні роки життя Леся бралася за різні фрілансерські роботи: переклади та репетиторство. Розуміючи, що її хвороба прогресує і намагаючись врятувати дружину, Климент розпродав усе своє майно.

Реклама Google

8. Існує унікальний запис голосу Лесі Українки. Він був знайдений на одному з воскових фоноваликів Філарета Колесси, який на початку ХХ століття записував співи лірників та кобзарів. Леся Українка і Климент Квітка фінансували цю справу. Іноді поетеса й сама робила записи. Тож вважається, що жіночий голос на одному з фоноваликів, записаний для проби, може належати Лесі, але правдивість цього твердження ще недоведена.

9. В останні роки життя очі Лесі змінили свій колір. Вони з темно–сірих стали насичено–блакитними. Це дуже дивувало знайомих поетеси. Про цей маловідомий факт згадує у листах її мати Олена Пчілка.

А Олега Шупляка творчість Лариси Косач надихнула на двоєвзір «Лісова пісня». Леся Уaкраїнка».
А Олега Шупляка творчість Лариси Косач надихнула на двоєвзір «Лісова пісня». Леся Уaкраїнка».

 10. Леся Українка померла 1 серпня 1913–го в грузинському селищі Сурамі. Поховання у Києві було під суворим наглядом кінної поліції. Влада боялася, що похорон може перетворитися на національний мітинг. Тому заборонили прощальні промови та перечитали написи на поховальних вінках. Попри це провести поетесу в останню путь зібралися сотні киян. На Байковому кладовищі труну несли шість жінок — подруги письменниці та відомі українські діячки. За спогадами учасників поховання, натовп ще довго стояв біля могили поетки, виказуючи тим самим протест проти заборони промов. Так похорон Лесі Українки перетворився на справжню масову акцію, яку не змогли зупинити навіть жандарми на конях.

Читайте також Кілька сотень лучан прийшли вшанувати Лесю Українку в її день народження (Фото)

11. Леся Українка мала неабиякі здібності до вивчення мов. Ще у дитинстві вивчила давньогрецьку та латину. Вона вільно читала, писала та розмовляла польською, німецькою, французькою, англійською й італійською. Навідуючи Михайла Драгоманова в Софії, вивчила болгарську. Під час останньої зими в Єгипті придбала підручник з іспанської і почала студіювати й цю мову.

12. У 2019–му ілюстраторка Леся Мазаник, на підтримку виставки «Квантовий стрибок Шевченка», створила серію плакатів, на яких Леся Українка постала в образах Фріди Кало, Мерілін Монро, Одрі Хепберн, Нефертіті, Анни Вінтур, королеви Єлизавети, Диво–жінки та самого Тараса Григоровича.

Ольга ВЕКЕРИК.
За матеріалами suspilne.media, osvitoria.media, radiosvoboda.org, gazeta.ua.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel