Маленькі кульки із секретом. Круті рецепти - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.02 € 33.32
Маленькі кульки із секретом. Круті рецепти

Фото із сайту youtube.com.

Маленькі кульки із секретом. Круті рецепти

Звісно, страва ця не святкова, проте на щодень згодяться для сніданку, обіду чи вечері м’ясні чи рибні фрикадельки. Ці маленькі кульки знані й любимі майже на всій земній кулі: німецькі фляйшбельхен, іспанські альбондігас, шведські шетбуляр... Саму ж назву «фрикаделька» вважають похідною або від італійського «frittatella» – смажене, або від німецького «frikadellen» – котлети із січеного м’яса. Кухня кожної країни має свої особливості цієї страви. Наприклад, у нас фрикадельки зазвичай додають у суп. А от у Європі, навпаки, вони є доповненням до гарніру – їх спочатку обсмажують, а потім тушкують у соусі. Для приготування фрикадельок можна змішувати різні види м’яса – головне, щоб воно не було надто жирним. А готові фрикадельки дуже зручно заморожувати наперед – такий спосіб заощаджує час, коли потрібно швидко приготувати смачну страву.

Фрикадельки у сметанному соусі

 

 Інгредієнти: 400 г м’ясного фаршу, 1 цибулина, 1 яйце, 150 г сметани, 2 скибочки білого хліба, 50–70 мл молока, 2,5 скл. води, перець, сіль до смаку.

Приготування. Хліб залити молоком, згодом відтиснути і додати його до фаршу. Всипати нарізану дрібно цибулю, вбити яйце, посолити, поперчити і все ретельно вимішати. З готового фаршу скачати кульки завбільшки з волоський горіх, викласти їх у сковорідку. Залити фрикадельки гарячою водою до половини, накрити кришкою і готувати на невеликому вогні протягом 20 хвилин. В окремому посуді змішати сметану з водою, залити цим соусом фрикадельки, посолити, додати улюблені спеції і тушкувати ще 10–15 хвилин. Подавати до будь-якого гарніру, поливаючи соусом.

Ці маленькі кульки знані й любимі майже на всій земній кулі.

Лобіо із стручкової квасолі з фрикадельками

 

 Інгредієнти: 500 г стручкової квасолі (можна замороженої), 300 г м’ясного фаршу, 1,5 скл. томатного соку, 1 скл. волоських горіхів, свіжа або сушена зелень (кріп, петрушка, базилік), спеції (коріандр мелений, корінь селери), сіль до смаку.

Приготування. Квасолю промийте. З фаршу приготуйте невеликі фрикадельки й обсмажте їх трохи з усіх боків на сковороді з невеликою кількістю олії. Залийте томатним соком, додайте корінь селери і доведіть до кипіння. Всипте на пательню стручкову квасолю та горіхи (попередньо поламайте їх на шматочки) і разом із фрикадельками тушкуйте хвилин 10–15 (до готовності квасолі). У готове лобіо додайте сушену або свіжу зелень і залиште, щоб страва настоялася 3–5 хвилин перед подачею на стіл.

 

Картопля із м’ясними кульками в духовці

 

 Інгредієнти: 400 г м’ясного фаршу, 0,7–0,8 кг картоплі, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, 1 ч. л. приправи до картоплі, 1 ч. л. приправи до шашлику, 1 яйце, 100 г сметани, 200 мл води, сіль, перець до смаку, олія для змащення форми.

Приготування. У миску викласти фарш, додати сіль, перець і приправу до шашлику або іншу (на свій смак), дрібно покраяні 1 цибулину і зубок часнику, а також яйце. Все ретельно перемішати, добре відбити і відставити.

Тим часом почистити картоплю, нарізати скибочками. Другу цибулину покраяти соломкою, подрібнити зубок часнику. Картоплю посолити і посипати приправою, полити сметаною і перемішати. Форму змастити олією, розподілити на ній бульбу. Фарш іще раз перемішати, сформувати фрикадельки і викласти їх зверху. Влити гарячої води, щоб вона майже покрила картоплю, накрити форму фольгою і поставити в розігріту до 180 градусів духовку. Запікати 40 хвилин, потім зняти фольгу і дати фрикаделькам підрум’янитися ще чверть години.

 

Фрикадельки «Родичі гарбузові»

 

 Інгредієнти: по 300 г фаршу яловичого і курячого, 2 цибулини, 3 зубчики часнику, 250 г гарбуза, 100 г батона чи білого хліба, 100 мл соняшникової олії, 150 мл сметани, сіль та чорний мелений перець — ​до смаку.

Приготування. Ці фрикадельки — ​з гарбузом і в гарбузовому соусі. Сметана відмінно поєднується із солодкуватим овочем. Страва є дієтичною, може бути рекомендована для дитячого харчування.

У мисці змішати м’ясний фарш, подрібнені ріпчасту цибулю і часник, а також вимочений у холодній воді батон чи білий хліб. 150 грамів гарбуза вимити, нарізати шматочками і запекти в мікрохвильовій печі 3–5 хвилин при найбільшій потужності (або можна просто відварити), тоді потовкти або перетерти його на пюре. Охолодити і додати його в миску з м’ясним фаршем, цибулею, часником і батоном, посолити й поперчити до смаку і ретельно вимішати. 100 грамів гарбуза потерти на середній тертці, цибулину дрібно покраяти, висипати на пательню з олією і тушкувати майже до готовності, тоді додати сметану, посолити й поперчити, вимішати, влити трохи води й довести до кипіння. З фаршу сформувати фрикадельки і викласти в киплячий соус, накрити кришкою і тушкувати на невеликому вогні 30 хвилин. Подавати на стіл із будь-яким гарніром.

 

Альбондігас із баклажанами

 

 Інгредієнти: 500 г фаршу (з баранини чи телятини), 1 скибка черствого білого хліба, 4 цибулини, 3 баклажани (невеликі), 1 яйце, 1 ст. л. томатної пасти, 2 зубчики часнику, 3–4 гілочки петрушки, 4 ст. л. олії, сіль та чорний мелений перець – за смаком, 1 щіпка кумину, 1 ст. л. меленого мигдалю.

Приготування. Під цією загадковою назвою «заховалися» фрикадельки по-іспанськи. І хоч зараз не сезон на синенькі, та рецепт вартий уваги.

Духовку розігріти до 180 градусів. Баклажани помити, зробити на них 2–3 проколи виделкою, помістити в духовку й запікати приблизно 25 хвилин до м’якості, дати охолонути. Цибулю дрібно порізати й обсмажити в сотейнику на олії до м’якості. М’ясний фарш змішати з яйцем, кумином, сіллю і меленим перцем, додати половину смаженої цибулі, масу ретельно відбити й поставити в холодильник на 20 хвилин. Часник подрібнити, хліб покришити. Окремо обсмажити мелений мигдаль, часник і хліб на 1 ст. л. олії протягом 5 хвилин. У запечених баклажанів надрізати шкірку, вибрати м’якоть і, не подрібнюючи її, перекласти в сотейник до цибулі, додати обсмажену горіхово-хлібну суміш, томатну пасту, посолити й поперчити. Влити склянку води, накрити кришкою і тушкувати на слабкому вогні 10–15 хвилин. Поки баклажани готуються, виробити з фаршу маленькі фрикадельки та обсмажити їх в олії до рум’яної скоринки, потім викласти до баклажанів і протушкувати все разом ще чверть години. За 5 хвилин до готовності посипати посіченою зеленню.

Читайте також А яка ваша улюблена піца?

Щоб фрикадельки вдалися смачними

Головний секрет – добре підготовлений фарш, його потрібно ретельно вимішати. Особливо м’якими фрикадельки стануть, якщо у фарш додати трохи манної крупи або хліба. На 0,5 кг м’яса можна взяти 1 ст. л. манки, додати за потреби трохи рідини й залишити на 20–30 хвилин, щоб крупа розбухла. Також манка вбере в себе м’ясний сік – і страва вийде дуже ніжною. Манку можна замінити кількома шматочками черствого пшеничного хліба без скоринки: його потрібно вимочити у воді або молоці й додати у фарш.

Соковитості фрикаделькам також додасть дрібно нарізана цибуля – причому як сира, так і обсмажена.

Хоча в деяких рецептах і рекомендується додавати яйце, але досвідчені кулінари замість цього радять пропустити фарш через дрібну решітку на м’ясорубці двічі та ретельно вимісити – завдяки цьому фрикадельки не будуть розвалюватися. А щоб вони зберегли свою форму, краще їх робити дуже маленькими – завбільшки із волоський горіх.