Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
А яка ваша  улюблена піца?

Упродовж століть накопичилося чимало варіантів цієї страви.

Фото gf-explorer.com.

А яка ваша улюблена піца?

Цей чи не найпопулярніший у світі фастфуд пройшов довгий шлях від їжі бідняків до вишуканої страви, котрою не проти поласувати й олігархи, на забаганку яких до піци додають артишоки, морепродукти, дорогий сир із пліснявою та інші делікатеси. Упродовж століть накопичилося чимало варіантів цієї страви. Зрештою, поєднання соусів і начинок можуть бути різними — які підкаже ваша кулінарна фантазія, щоб вийшла піца, яка припаде до смаку саме вам

«Маргарита»

1889 року кухар Рафаель Еспозіто приготував цю піцу для Маргарити Савойської, дружини короля Італії Умберто І. Нині ж 40% італійців вважають цю страву символом своєї країни. Це найпростіший варіант традиційної піци і на 100% вегетаріанська страва.

Реклама Google

Інгредієнти: 4–5 помідорів, 3 ст. л. олії, 150–200 г моцарели, свіжий базилік.
Приготування. Змащуємо основу олією. Подрібнюємо ножем або блендером помідори до стану кашки (альтернативний варіант — нарізати тонкими пластинами) і викладаємо на паляничку. Моцарелу також подрібнюємо на тертці або розламуємо руками й рівномірно розподіляємо по поверхні. Додаємо частину листя базиліку і збризкуємо оливковою олією. Нагріваємо духовку до180–200 градусів, тим часом наша «заготовка» встигне просочитися. Випікаємо 15–20 хвилин, подаємо гарячою, прикрасивши листочками базиліку.

 

 «Романа»

Назва цієї піци містить географічну прив’язку до Риму. До речі, всюди поза столицею Італії її називають «піца Романа», а в самому Римі — «піца Наполітано»

Інгредієнти: 7 ст. л. томатного соусу, 2 великі кульки моцарели, 10 філе анчоусів, 1 ч. л. оливкової олії, рукола.

Приготування. Духовку розігріти до 200 градусів. Тісто тонко розкачати, викласти на деко, посипане тонким шаром борошна. Змастити поверхню основи томатним соусом, залишаючи чистим край тіста. Рівномірно розподілити розрізані навпіл по довжині філе анчоусів, розкласти подрібнену моцарелу та скропити піцу оливковою олією. Випікати 8-10 хвилин. На готову піцу викласти зверху листя руколи і подавати гарячою.

 

 «Пепероні»

Ця піца дуже популярна і в Європі, і в Америці. Вона отримала свою назву від основного інгредієнта — салямі пепероні, що має гострий смак, а при запіканні вкривається хрусткою жирною скоринкою і надає страві чудового аромату

Інгредієнти: 150 г пепероні, 150 г моцарели, 1 ст. л. оливкової олії, 3 ст. л. томатного соусу.

Приготування. Пепероні нарізаємо тонкими кружальцями, моцарелу — шматочками довільної товщини. Тісто і качалку посипаємо борошном і розкачуємо палянички завтовшки 5–7 міліметрів. Деко змащуємо олією й акуратно переносимо на нього основу піци, на яку кладемо шар соусу, шматочки сиру, а зверху — кружальця пепероні. У розігрітій до 200–220 градусів духовці випікаємо 20 хвилин. Перед подачею дайте піці кілька хвилин охолонути за кімнатної температури.

 

 Класичне тісто для піци

Ця випічка має чимало різновидів, однак, як правило, основи–заготовки замішують із таких же інгредієнтів у різних пропорціях. Тож у запропонованих тут рецептах подаємо складники та процес приготування лише начинок із використанням класичного тіста

Інгредієнти: 400 г борошна, 250 мл води, 20 г свіжих дріжджів, 2 ст. л. оливкової олії, 2 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі.

Читайте також: Щоб життя було солодшим! Суботні рецепти

Приготування. З такої кількості тіста вийде 2 великі піци діаметром 30–33 см. Дріжджі покришити у велику посудину, посипати цукром і залишити на 5 хвилин, щоб вони розпустились, потім перетерти їх ложкою. Влити теплу (приблизно 35°С) воду із сіллю, перемішати, всипати приблизно 200 г просіяного борошна, вимішати ложкою. Далі додати оливкову олію, решту борошна і замісити м’яке еластичне тісто. Оскільки борошно буває різним, то орієнтуватися слід не лише на його кількість у рецепті, але й на консистенцію тіста. Тому решту борошна додавайте поступово. Поверхню тіста змастити олією, посудину накрити чистим рушничком і поставити в тепле місце, щоб підросло, через годину обім’яти його і можна готувати піцу.
Шматок тіста притрусити борошном, розкачати в паляничку завтовшки близько 3–5 мм (краще обійтися без качалки, розтягаючи тісто руками) і перенести її на злегка присипане борошном деко.

Telegram Channel