Щоб борошно не запліснявіло - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.46 € 32.79
Щоб борошно не запліснявіло

Фото storage.agravery.com.

Щоб борошно не запліснявіло

Від молі та інших комах сухі продукти врятують прянощі та цитрусові

Запаси борошна, цукру, круп українці роблять на кілька місяців. Та чи вдасться зберегти такі харчі незіпсованими упродовж цього  часу?

Найважливіший фактор тривалого зберігання цих продуктів — ​помірна вологість. Вона не повинна перевищувати показник 75 відсотків. Якщо вища, то неодмінно починають псуватися: борошно і цукор збиваються у грудки, у крупах з’являється пліснява. Температура повітря теж відіграє не менш важливу роль. У надмірно теплому середовищі у харчах швидше розмножуються бактерії. Тож варто тримати їх при кімнатній температурі повітря, не більш як 25 градусів за Цельсієм.

Борошно придатне для споживання упродовж 12 місяців від дати виготовлення, вівсянка і манка –10, ячмінна крупа — ​15, пшенична — ​14, гречка, перловка, рис — ​18.

Крім того, сухі продукти мають властивість поглинати сторонні запахи, особливо це стосується борошна. Тому його, як і крупи та цукор, краще зберігати в місці, де їх нема.

Зазначимо, що борошно придатне для споживання упродовж 12 місяців від дати виготовлення, вівсянка і манка –10, ячмінна крупа — ​15, пшенична — ​14, гречка, перловка, рис — ​18. Це приблизні терміни зберігання, бо багато залежить від умов, у яких тримають продукти, і виробника.

До речі, харчі куплені на вагу, краще зберігати у скляній тарі в темному місці. В ідеалі посудину слід зав’язати марлею. Щоб зберігати у тканинних мішках, їх треба прокип’ятити і просушити. До води додати трохи солі. Таким чином мішок пройде термічну обробку і в ньому не будуть заводитися шкідники. А щоб відлякувати їх, варто покласти трохи прянощів: кардамону, чебрецю чи цедру лимона — ​і міль близько не підлетить до нього.