Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Конкурс знавців: відгадайте, яку тварину заховали, – й отримайте грошовий приз!

«Будеш, батьку, панувати, поки живуть люди!» – так Тарас Шевченко сказав про автора «Енеїди» Івана Котляревського.

Фото uartlib.org.

Конкурс знавців: відгадайте, яку тварину заховали, – й отримайте грошовий приз!

«А чому не згадали про «дайте, дядьку, п’ятака!»?»

Це я звертаюся до сьогоднішньої переможниці конкурсу історій пошуку відповіді Тамари Бершадської із села Бродецьке Звенигородського (донедавна Катеринопільського) району Черкаської області, яка так скрупульозно розкладала нинішнє завдання, що мені вже захотілося, аби було аж до атомів. Утім, переможців не судять. Їм вручають «Кришталеві атоми», як було торік на честь 45-ліття передачі «Що? Де? Коли?». Що вручимо ми в кінці 2021-го – ще думаємо, але пані Тамара за перші 2 тури має 2 очки і входить до когорти лідерів нашої інтелектуальної вікторини

Але, за правилами, насамперед маємо нагадати запитання, відповідь на яке ми, по суті, вже й озвучили. Це, сподіваюсь, надихне інших, адже нічого складного в нашому конкурсі немає. Хіба що трішки…

«Гарбуз із секретом» – ​2 (2021)

Предмет, який ми сьогодні заховали, асоціюється з однією із найжорстокіших історій людства; однією зі знаменитих, дуже небезпечних малодосліджених річок світу; видом спорту, в якому Україна здобувала олімпійське золото; однією з найпопулярніших передач на вітчизняному телебаченні…

Ви теж із ним постійно маєте справу, хоча в наш час уже придумали йому і чудовий замінник. І ми навіть знайомі через цей предмет…

Про нього по–особливому говорять нині чи не щодня, хоч і в інші пори – щоразу мова. А ще він згадується у творі того, хто над нами завше буде царювати під цим сонцем… Там, до речі, йдеться і про цю знамениту ріку.

Що знаходиться у гарбузі?

«Коли прочитала вперше, то відразу з’явилися такі асоціації: і розіп’ятий Ісус, і річка Амазонка, а спортивні нагороди Україна отримувала з багатьох видів спорту… От і замислилась, – це я вже цитую лист Тамари Бершадської. – Читаючи далі про наше знайомство, подумала про паспорт, адже раніше надавала свої дані редакції для нарахування гонорару за перемогу в «Гарбузі»… Але ж тоді ви зі мною знайомі, а я з вами – ні? Тому залишається одне — газета. Отак і зійшлось, що в газеті можна знайти інформацію про світові події і, зокрема, про спортивні досягнення… А ще мене приваблює ваша сторінка в інтернеті (продовжимо рекламу: volyn.com.ua. — Г. Г. ☺).

Читайте також у нас: «В Україні щезають зайці: мисливці кажуть, що винні фермери – забагато міндобрив вносять у ґрунт».

Так усе ніби й підходило, але третій абзац не давав спокою — і тут моя колега, подруга й активна учасниця «Гарбуза із секретом» Тетяна Анатоліївна Репетило згадала про вірш Тараса Шевченка «На вічну пам’ять Котляревському», де саме і є слова до третього абзацу:

Будеш, батьку, панувати,

Поки живуть люди;

Поки сонце з неба сяє,

Тебе не забудуть!

Там і натяк на «Енеїду» Івана Котляревського. Отож, довелось читати поему, щоб зійшлись пазли нарешті (Ура! Ура! Ура! Те, про що я й мріяв: «Хто багато читає, той… і п’є шампанське»! – Г. Г. ☺). А коли натрапила на цю строфу, мене ніби осяяло:

Ся річка Стіксом називалась,

Сюди ватага душ збиралась,

Щоб хто на той бік перевіз…

Одразу в голові промайнула думка про ГРОШІ, які чудово підходили до всіх підказок пана Гарбуза.

1. 30 срібняків — плата Юді від юдейських первосвященників за зраду Ісуса Христа.

2. Стікс — міфічна річка мертвих, відома тим, що була сполучною ланкою між світом живих і пеклом. Існувало повір’я, ніби за переправу через неї на човні (тут і натяк на вид спорту, де Україна має олімпійських чемпіо­нів) необхідно заплатити паромнику Харону. Для цього при похованні родичі покійного клали йому в рот дрібну монету, якою він начебто зможе скористатися в підземному царстві Аїда.

Стікс — міфічна річка мертвих, відома тим, що була сполучною ланкою між світом живих і пеклом.

Звичай класти гроші в труну і по сей день є чи не у всіх регіонах України:

Жінки покійника обмили,

Нове убрання наложили,

Запхнули за щоку п’ятак…

3. Телепередача «Гроші» (А ще — «Орел і решка». — ☺ Г. Г. — І поширене в новорічно–різдвяні дні: «Дайте, дядьку, п’ятака!»).

4. Аналог паперовим та дрібним грошам — це пластикові картки.

Реклама Google

Пане Грицю, моя матуся виписує 6 видань, інформації там усякої — від політичної до порад та телепередач. За більш як 10 років вона до них звикла і тому чималенькі гроші на них витрачає. Як приходить час знову виписувати, завжди говорить, що «кожна газета як друг: і розкаже, і порадить, і заспокоїть»… І ось нещодавно потрапила до її рук і моя «Цікава газета на вихідні» (БРАВО за таку рекламу, пані Тамаро! — Г. Г.) — дуже вже їй приглянулось це видання, цитувала мені з тиждень і про морози, і про коронавірус, і про рецепти, і навіть про моду, не кажучи вже про розповіді про неймовірних людей. Хвалила, що дуже хорошу газету я виписала і що дійсно видання відповідає своїй назві. Молодці, казала, і редактор, і журналісти, і всі, хто працює над створенням та виходом «Цікавої газети» (сподіваюсь, до категорії «всіх» потрапив і Грицько Григорович Гарбуз. — Г. Г. ☺). І я дякую вам за цікаве запитання. Творчого вам натхнення у новому році, радуйте нас новинками, порадами та різними цікавинками».

Сподіваємось, пані Тамаро, ви переконали–загітували маму стати нашим передплатником. Або самі їй випишете «Цікаву» у подарунок. Принаймні вже маєте 150 гривень — за найкращу історію пошуку відповіді, а там трішки докладете. А ще ж у нас є така романтична сестра «Цікавої» — «Так ніхто не кохав»! ☺ Вітаю вас із перемогою!

А по 100 гривень серед 4 учасників, які надіслали есемеску з правильними відповідями: «Гроші», «Монета», «П’ятак», дістануться Сергію Белому із міста Винники Львівської області і Любові Щегельській з Луцька. Такий вердикт жеребкування, котре провела прессекретар прокурора Волині Наталія Мурахевич.

Оскільки, як бачите, з переможцями вийшло не густо, то наступне запитання дамо легке.

«Гарбуз із секретом» – 4 (2021)

Сьогодні ми заховали фото однієї тварини. Згадується вона за свої діяння повсюди – і по-доброму, і не дуже: у пісні про батьківський поріг і дівчиноньку з русою косою; у знаменитому оскароносному фільмі всіх часів і народів із головним актором – секс-бомбою по життю, який, утім, ніколи не входив до «десятки чоловіків секс-легенд»; у вірші волинської поетеси, яка по-особливому поселяє «свої думки у чужі голови»; у знаній нам романтичній баладі, де разом із захованим нашим героєм буквально в одній строфі названо ще двох його «хребетних» братів.

А ще незнайомець безпосередньо пов’язаний зі спортсменом–патріотом і не менш патріотичною співачкою, яка несподівано для всіх потрапила у вітчизняні топи, а також зі спільною українсько–французькою прикметою. Ви теж її знаєте. І дотримуєтесь. І шкодуєте, коли… Але дотримуєтесь не в новорічно-різдвяні дні. ☺

Фото якої тварини ми заховали?

Слово-відповідь треба надіслати до 8 лютого тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Коляда», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «Ялинка (Микола Римар)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз – ​150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Будьте крепко-моцні! І, звісно, кохані.☺

Читайте також у нас: «У сурогатної матері невідомі, які приймали пологи, викрали немовля».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel